En drøm av en mobil?

En drøm av en mobil?

Microsoft har lenge ønsket å "ta" mobilmarkedet. Dersom den Pocket-PC-baserte QTEK er noe å dømme etter, har Nokia, Ericsson og alle deres konkurrenter virkelig fått litt å tenke på. Blir dette den nye status-telefonen for norske mobilbrukere?

Publisert
Sist oppdatert

Bare for å gjøre det helt klart: Dette er ikke mobiltelefonen du vil kjøpe dersom du først og fremst er ute etter en liten og billig sak. Den er heller ikke særlig interessant dersom du kun benytter telefonen til å ringe og enkel SMSing. Den er derimot et langt skritt mot "altmuligmobiltelefonen", med både PDA, diverse Windows-programmer, MP3-spiller og en rekke andre ting. Den er nemlig bygget på Microsofts Pocket PC, noe som kan vise seg å være en stor fordel i tiden som kommer.

Uvanlig utseende

QTEK ligner ikke på noen annen mobiltelefon vi har testet her på DinSide eller i vårt søstermagasin digi.no. Den ser først og fremst ut som en PDA (eller håndholdt PC, som enkelte nok fortsatt kaller det), med fargeskjerm på 240 x 320 punkter og trykkfølsom skjerm. Det som gjør at den skiller seg litt ut fra f.eks. Compaq og Toshibas Pocket-PC-baserte maskiner, er den lille antennen øverst på høyre side (som også inneholder "pennen" vi styrer QTEK med), og at menyknappene er plassert litt annerledes enn hos konkurrentene. Størrelsen er absolutt akseptabel, telefonen er faktisk mindre enn min iPaq 3870, til tross for at den altså har mer funksjonalitet innebygget. Vekten, 201 gram, er såvidt høyere enn på iPaq'en.

QTEK er større enn de fleste rene mobiltelefoner (f.eks veier den nesten to og en halv gang så mye som Ericsson T68i), men designet er såpass bra at den virker relativt liten og lett. Den ligger lett i hånden, og har en form som gjør at den er utmerket i bruk mot øret.

Den har totalt syv taster, som enkelt kan settes opp til å gjøre "hva som helst" med den medfølgende programvaren. Nederst på forsiden har den de vanlig røde og grønne telefonknappene for å legge på/ta av røret, og mellom disse en litt mer avansert "manøvreringsknapp" som kan brukes til å hoppe rundt i menyer. Over skjermen har den en knapp for å få frem kalenderen og en for kontaktdatabasen, og til slutt har den en "volumknapp" og en av/på-knapp.

I motsetning til de aller fleste mobiltelefoner har QTEK ikke noe talltastur, bare et "virtuelt" tastatur på den trykkfølsomme skjermen. Det mest overraskende med dette, er at det faktisk fungerer -- for min del bedre enn de litt for små tastaturene man finner på mange av dagens mobiltelefoner. At det å ringe en kontakt kan være littegrann mer tungvint enn på f.eks. Nokias telefoner, gjør i og for seg ikke noe, det tok meg ikke særlig lange tiden å venne meg til QTEKs bruksmåte. Enten bruker jeg dette "ikke-tastaturet" for å ringe folk, eller så trykker jeg med den medfølgende "pennen" på et nummer i adresselisten, og i mange tilfeller benytter jeg bare hurtigtastene eller den lett tilgjengelige telefonloggen til å slå nummer.

Den medfølgende handsfree-løsningen har to øreplugger, noe som er svært praktisk. I tillegg kommer den med en god dokkinløsning som kan benytte både serieutgangen og USP-porten på PCen din.

Alltid tilgjengelig

En drøm av en mobil?


Det tok knapt mer enn fem minutter fra jeg fikk QTEK inn døren, til den var synkronisert med min Outlook. Det medfølgende Activesync-programmet er utviklet av Microsoft, og gjør at selv lite erfarne brukere raskt kommer i gang. Når min kontaktdatabase, kalender og mine eposter var overført, var det bare å umiddelbart benytte telefonen -- og igjen gjorde det velkjente Pocket PC det til en enkel sak å bli bruker av en telefon jeg knapt hadde sett bilder av tidligere.

Det som derimot var litt mer "knotete" var oppsettet av GPRS mot Netcom. Dette var på ingen måte intuitivt, og instruksjonen på Netcoms nettsider var nærmest skremmende ubrukelige -- i hvert fall når man har et produkt som ikke teleleverandøren selv har fått prøvd ennå. Joda, jeg fikk det til, men først etter en "god samtale" med diverse brukerstøttepersoner...

Takket være støtte for både IMAP og POP hadde jeg umiddelbart kontakt med alle epostkontoene mine. Jeg kunne laste ned og svare på eposter, bruk av SMS gikk som en drøm, jeg kunne benytte den inkluderte nettleseren til å finne all informasjon jeg måtte trenge (i hvert fall hos nettsteder som har vært "snille nok" til å gjøre informasjonen sin tilgjengelig også for dem som har mindre skjermer) osv. Ikke bare det, telefonen kom med en utgave av MSN Messenger som takket være GPRS alltid kan være oppkoblet (har du ikke prøvd instant messaging, som det heter på engelsk og som jeg ikke har planer om å oversette, bør du absolutt ta en test...). Store deler av av min PC-bruk dreier seg om nettopp epost og Messenger -- i tillegg til den endeløse jobben med å holde kontroll over avtalebok og kontakter -- og dette kunne jeg altså godt klare bare med denne lille 201 gram store saken.

Hadde vi i DinSide allerede installert Microsofts Mobile Information Server, ville jeg hatt tilgang til all informasjonen som ligger i epostsystemet på jobben, men så avanserte er vi dessverre ennå ikke blitt.

Ringetoner og logoer

Dersom Pocket PC-baserte telefoner viser seg å bli en suksess, er jeg er jeg nok redd det aldeles tåpelige markede for ringetoner og logoer faller fullstendig sammen. Her kan man nemlig benytte hvilke som helst lyd -- og et hvilket som helst bilde -- etter behov. Ikke bare det, å kunne benytte MSN Messenger istedet for SMS til å kommunisere med kolleger, venner og familie, er bare en drøm -- og uendelig mye billigere enn "steinalderalternativet" SMS...

Gamle, kjente programmer

QTEK har -- som alle Pocket PC-baserte maskiner -- installert enkle utgaver av både Excel og Word, i tillegg til allerede nevnte MSN Messenger og Internet Explorer. Den har avtalebok, kontaktdatabase, gjøremålsoversikt, MP3/medieavspiller og i tillegg finnes det allerede en utrolig mengde med nyttige og unyttige programmer på pocketpc.com. Programtilfanget øker hver eneste dag...

Nok et spennende produkt

En drøm av en mobil?


QTEK er produsert av Taiwanske HTC som jo ikke akkurat er noe stort merkenavn blant PC- og mobiltelefonbrukere. Imidlertid har firmaet lenge vært kjent for å produsere spennende produkter -- for anerkjente leverandører som så har puttet på sine egne navn (blant annet Compaq iPaq er laget av HTC). Denne telefonen har allerede vært på markedet i England, USA og Sverige noen uker -- under en rekke ulike navn -- og alt tyder på at den holder på å bli en suksess.

Og alt tyder på at Nokia, Ericsson og de andre store mobilprodusentene har fått noe å bekymre seg over. I den øvre delen av markedet vil dette så definitvt vise seg å være en viktig konkurrent. Alle som fra før av bruker en Pocket PC-basert PDA vil umiddelbart føle seg hjemme med QTEK. Og erfaringen er også at Windows-brukere ikke trenger særlig lange tiden på å bli vant med bruksmåten til QTEK -- eller andre Pocket PC-baserte produkter. Man må imidlertid belage seg på et par ting:

1. Det er dessverre fornuftig å lese brukerhåndboken
2. Man må nok regne med en telefon til Netcom for å sette opp bruk av GPRS. Når telefonen har på markedet noen måneder, vil man nok kunne laste ned automatisk konfigurasjon fra de fleste mobilleverandørene.

Perfekt?

Sannsynligvis vil konkurrentene være lykkelige over at QTEK fortsatt ikke er et perfekt produkt. Jeg kunne f.eks. godt tenke meg at den hadde trådløst nettverk som standard. Jeg ville også svært gjerne hatt Bluetooth og talestyring. Det jeg imidlertid virkelig savner, er muligheten til å bruke telefonen i USA. Den har støtte for både GSM 900 og 1800 -- som jo er OK -- og GPRS, men altså ikke for GSM 1900. Utrolig irriterende, på et produkt som ellers ville gjort at jeg i store deler av verden kunne klart meg uten bærbar PC på reise.

Batterilevetiden -- som produsenten oppgirt til henholdsvis 17 timer for PDAen og 150 timer standby for mobiltelefonen -- opplevdes som litt i minste laget, men det er mulig å koble på et ekstrabatteri som gir laaang brukstid.

QTEK kunne også gjerne hatt mer minne (32 MB er for lite) og støttet flere farger på skjermen (4096 i dag), men dette er i og for seg ikke store problemer.

Etter vår mening er QTEK, som i og for seg er 1. generasjons kombinasjon av mobiltelefon og Pocket-PC, allerede i dag det beste alternativet for dem som trenger både håndholdt PC og mobiltelefon. Prisen, 7000 til 8000 kroner ifølge den norske distributøren Dangaard, er ikke ille dersom man sammenligner med de bedre PDAene og mobiltelefonene på markedet.

QTEK er etter min erfaring først og fremst en PDA, men med innebygget GSM og GPRS som gjør den til en virkelig bra kommunikasjonsmaskin. Den er mer enn bra nok til at undertegnede gjerne vil la den erstatte dagens separate mobiltelefon og PDA, og vil faktisk kunne gjøre hverdagen min enklere.

Forøvrig sier importøren at QTEK vil være tilgjengelig på markedet "før jul", og at den vil bli solgt gjennom "Microsofts partnere og utvalgte forhandlere".

Fakta

Navn: QTEK
Mål/vekt: 129x73x18/201 g
Pris: 7000-8000 kroner
Distributør: Dangaard Telecom -- vil bli solgt av "utvalgte forhandlere"

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer