Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

Effektiv filoverføring på nettet

Henter du mange filer fra Internett, eller vedlikeholder du hjemmesidene dine eller et større nettsted? Her i DinSide har vi erfaring med dette, og vi har derfor tatt i bruk et kraftig FTP-program som ser ut som om det er en del av Windows. Her er en oversikt over hvorfor vi bruker WS_FTP Pro.

WS_FTP Pro fra Ipswitch er et FTP-program. FTP betyr File Transfer Protocol, og er en del av TCP/IP-standarden. Med et FTP-program kan du hente og sende filer over Internett.

Nesten hver gang du henter en fil fra Internett, benytter du egentlig en eller annen form for FTP-program. FTP er nemlig innebygget i nettleseren din, men den kan bare laste ned filer. Du må derfor ha et eget FTP-program når du skal sende filer til Internett (f.eks. hjemmesidene dine). Det er også mye lettere å overføre mange filer med et godt FTP-program.

Full integrasjon

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Windows 98 lover å integrere Internett på skrivebordet ditt. Microsoft har integrert nettleseren og de aktive kanalene, men FTP-utvidelsene i utforskeren er ikke så lett å få til å fungere. WS_FTP Pro gjør dette uten problemer også i Windows 95. Den legger seg inn som et eget punkt i utforskeren under "Andre maskiner". Deretter er det bare å utforske FTP-serverne like enkelt som du utforsker dine egne filer.

Du får også et ikon på skriverbordet eller i "Min datamaskin" hvor du kan åpne side etter side i hvert sitt vindu. Det er også fullt mulig å åpne flere FTP-steder samtidig og å dra og slippe filer og kataloger i mellom dem.

Hvis du jobber lenge mot samme FTP-server, risikerer du at den kobler deg ned. Alle FTP-servere gjør det etter en viss tid med inaktivitet. Det er ikke så lett å oppdage at dette har skjedd i WS_FTP Pro. Den melder bare feil under overføring. Du risikerer også at alle filene tilsynelatende blir borte, mens katalogene fortsatt blir vist. Du kan sikkert forestille deg hvilken skremmende opplevelse dette var første gangen vi var koblet opp mot vår egen web-server her i DinSide. Løsningen på problemet er å ta en "disconnect" i Fil-menyen og deretter velge "Refresh/Oppdater" i Vis-menyen (eller trykke F5) for hvert bilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Språkforvirring

Menyvalgene som nevnes over er en lett blanding av norsk og engelsk. Vi installerte WS_FTP Pro på en maskin med norsk Windows 95. Integrasjonen er så gjennomført at den bare erstatter de delene av Windows-menyene som er nødvendig for WS_FTP Pro sine egne funksjoner. Det medfører at standardvalgene i Windows blir norske, mens WS_FTP Pro sine egne valg er engelske.

Lettere utgave

Det opprinnelige brukergrensesnittet som du også finner i gratisutgaven. Foto: Erik Andersen
Det opprinnelige brukergrensesnittet som du også finner i gratisutgaven. Foto: Erik Andersen Vis mer

Ipswitch har også en gratisutgave for privatpersoner og ikke-kommersiell bruk. WS_FTP LE er enormt utbredt, og følger ofte med på CDen fra Internett-leverandørene. Kommersielle brukere må oppgradere til WS_FTP Pro.

WS_FTP LE er kjent for sitt enkle brukergrensesnitt med to vinduer som du kan overføre filer og kataloger i mellom. Dette brukergrensesnittet er også tilgjengelig i WS_FTP Pro for de som trives med det.

Støtte for proxy og brannmur

Mange brukere, spesielt i store bedrifter, sitter bak en brannmur som beskytter nettverket mot ubudne gjester. I mindre bedrifter er det mer vanlig med en proxy-server som lar flere brukere dele en tilknytning. I begge disse tilfellene må FTP-programmet settes opp spesielt. WS_FTP Pro har full støtte for begge deler. Ulempen er at du må legge inn det samme oppsettet for hver eneste FTP-server du skal besøke, og det er for tungvint.

WS_FTP Pro kan lastes ned fra Ipswitch sitt nettsted. Du får en måneds prøvetid før du må betale 37,5 dollar. Bestillingen gjøres med kredittkort, og du får lastet ned den registrerte versjonen med en gang.