Edge: Enda høyere båndbredde på GSM-nettet

Snart får dagens GSM mobilnettverk øket båndbredde med teknologien GPRS. Men en annen mulighet ligger også på lur: Edge, som skal kunne gi deg 384 Kbps overføringshastighet på mobilen – allerede før tredje-generasjons mobilsystemene er på plass. Men vil mobiloperatørene gi deg Edge?

Edge

  1. Edge: Enda høyere båndbredde på GSM-nettet

Trenden blir tydeligere og tydeligere: De fleste bruker ikke lengre mobiltelefonen bare til å prate. Interessen for WAP-telefoner og WAP-tjenester er stor, og flere selskaper lanserte nylig telefoner og PDAer (personlig digital assistent) på CeBIT som blant annet gir deg aksess til både WAP-nettet og det "vanlige" HTML-baserte Internett – samt mobiltelefoni.

Du kan lese mer om WAP i denne artikkelen. Og du kan lese våre CeBIT-omtaler av mobiltelefonen Sony CMD-Z5 med WAP- og www-muligheter samt PDAen MultiMobile fra Siemens og Casio som også kan brukes som mobiltelefon.

Men etter hvert som vi ønsker flere og flere tjenester gjennom mobiltelefonene våre – eller andre små enheter som PDAer – trenger vi også større båndbredde for å få overført informasjonen. Det er her Edge kan komme inn i bildet, som en byggekloss som passer oppå GSM-grunnmuren.

Dagens og morgendagens systemer

Oppgraderinger av GSM-mobilnettet er i gang.

Telenor Mobil tilbyr allerede tjenesten Høyhastighetsdata (HSCSD) på GSM-nettet. Denne tjenesten gir deg en øket overføringshastighet fra dagens 9,6 Kbit per sekund (Kbps) til opptil 38,4 Kbps. Hvis du vil vite mer om HSCSD, kan du lese artikkelen Høyhastighetsdata på GSM (HSCSD).

Neste steg på oppgraderingsstigen for GSM-basert kommunikasjonsteknologi er GPRS (General Packet Radio Service), en teknologi hvor informasjonen sendes via pakkesvitsjede radiosamband, og ikke linjesvitsjede samband som i dag. Denne teknologien vil øke overføringshastigheten til opptil 114 Kbps, og ventes i drift i Norge i 2001, i følge Telenor Mobil og NetCom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre frem i tid (i 2002, i følge Telenor Mobil og NetCom) ventes UMTS-systemer (Universal Mobile Telecommunications System) i drift i Norge. Dette er en tredjegenerasjons mobilteknologi som skal øke båndbredden til 384 Kbps hvis du er mobil og på farta og til opptil 2 Mbps i enkelte lokale miljøer, i følge Ericsson.

Du kan lese mer om GPRS og UMTS i vår artikkel Nye mobilsystemer: Høy hastighet og multimedia.

Edge – et nyttig mellomsteg?

Men veien behøver ikke gå direkte fra GPRS til UMTS. I mellom disse to teknologiene ligger nemlig Edge, som er en teknologi som kan benyttes for å utnytte GSM-teknologien ytterligere.

Overføringshastigheten det skal være mulig å oppnå med Edge, 384 Kbps, er tilsvarende det båndbredde-nivået som forventes fra UMTS. Mange mener derfor at Edge "oppå" GPRS kan være en meget god løsning frem mot UMTS, eller som en erstatter for selskaper rundt om i verden som eventuelt ikke får UMTS-konsesjon.

For noe av det store med Edge, i følge Ericsson, er at dette er en teknologi som tar det første steget mot en enhetlig mobilkommunikasjonsverden. Med Edge-teknikken kan nemlig både GSM- og TDMA-operatører (som støtter to forskjellige mobilnettverkssystemer) tilby bredbåndstjenester innenfor eksisterende frekvensspektre. I tillegg kan operatørene utnytte frekvensspektret mer effektivt, takket være en spesiell modulasjonsteknikk.

Standardiseringsarbeidet med Edge har pågått siden 1997, da Ericsson la denne løsningen frem for det europeiske standardiseringsorganet ETSI. I følge Ericsson står Edge for Enhanced Data rates for Global Evolution, men vi har også sett forkortelsen "oversatt" til Enhanced Data Rates for GSM and TDMA Evolution.

Edge-telefonen

Til slutt: Du trenger spesielle telefoner for å utnytte de nye teknologiene, etter hvert som de blir tilgjengelige på markedet. Ericsson forventer for eksempel å slippe sin første mobiltelefon som støtter Edge i løpet av andre halvdel av 2001.

Det er teknisk mulig å lage Edge-telefoner med "dualmode" og som derved klarer alle frekvensbånd for GSM og TDMA, i følge Ericsson. Men utviklerne i den svenske mobilgiganten spør også seg selv om markedsbehovet vil motivere en slik utvikling, eller om det er andre kvaliteter som blir viktigere for brukerne.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett