Reparere ødelagte hodetelefoner

Du trenger ikke kjøpe nye når dette skjer

Super-enkelt å fikse med teip og saks

KJEDELIG: Ledningene til hodetelefonene er ofte skjøre greier, men fullt mulig å reparere. Foto: Tore Neset
KJEDELIG: Ledningene til hodetelefonene er ofte skjøre greier, men fullt mulig å reparere. Foto: Tore Neset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først tror du kanskje det er noe galt med Spotify. Deretter går mistanken til mobilen.

Så skjønner du at det er hodetelefonene som er årsaken til at musikken forsvinner. Disse brukes ofte nokså røft, og da er det lett å få brudd i kabelen eller i pluggen.

Heldigvis er dette lett å fikse ved hjelp av ting de aller fleste har liggende på kjøkkenet.

Du trenger:

VIKTIGST: Du kan gjøre mye med bare hendene i nødsfall, men teip tenger du. Foto: Tore Neset
VIKTIGST: Du kan gjøre mye med bare hendene i nødsfall, men teip tenger du. Foto: Tore Neset Vis mer
  • En 3.5mm jackplugg med en ledningsstump (for eksempel fra en gammel hodetelefon)
  • Saks
  • Kniv
  • Teip

Lodding er best, men du må ikke

Det kan jo tenkes at bruddet ligger midt på ledningen. Det er derfor smart å bevege litt på den mens du spiller, for å sjekke om du får lyd igjen.

Skjer ikke dette, beveger du litt på pluggen. Hører du spraking eller bare bruddstykker av musikken, ligger problemet der.

Det beste er helt klart å lodde en ny plugg fast til ledningen Men dersom du ikke er hobbyelektriker og har loddebolt/loddepenn og blyfritt, sølvholdig tinn for hånden, finnes det heldigvis en kvikkfiks.

Ny ledning på et blunk

NY PLUGG: En slik er billig å kjøpe. Eller kanskje du kan bruke en fra en gammel hodetelefon? Foto: Tore Neset
NY PLUGG: En slik er billig å kjøpe. Eller kanskje du kan bruke en fra en gammel hodetelefon? Foto: Tore Neset Vis mer

Det aller enkleste er å kutte ledningen i to, fjerne gummilaget (isolasjonen) og spleise de tre lederne på innsiden med de tilsvarende lederne i en annen ledning.

Her finnes det mange muligheter. Du kan bruke ledningen på en hodetelefon du ikke lenger bruker, eller du kan kjøpe en ny ledning med 3,5mm-plugg i den ene eller begge ender.

Du trenger uansett bare den enden der han-pluggen sitter, samt en del av den ledningen den henger i.

Bruk lighter-trikset

Inne i ledningen ligger det ofte tre tynnere ledninger: En rød, en hvit (denne kan også være svart eller blå) og en kobberledning som ikke har plast rundt seg.

RØD HVIT OG NAKEN: Inne ledningen finner du tre mindre ledninger. Disse skal spleises sammen med de samme ledingen i den andre kabelen. Foto: Tore Neset
RØD HVIT OG NAKEN: Inne ledningen finner du tre mindre ledninger. Disse skal spleises sammen med de samme ledingen i den andre kabelen. Foto: Tore Neset Vis mer

OBS: Hodetelefoner med mikrofon bruker fire ledninger. Om du fortsatt vil bruke mikrofonen, må skjøteledningen ha fire ledninger også.

I mange tilfeller er ledningene på innsiden av hovedkabelen ganske tykke. Da er det enkelt å få av isoleringsplasten, slik at tuppene av kobber kommer fram.

I mange moderne hodetelefonkabler sitter det supertynne ledninger som er isolert med lakk. Her er det nesten umulig å skille isolasjonen (altså plastlaget som sitter utenpå som beskyttelse) og de ørsmå metall-lederne som sitter under lakklaget.

I slike tilfeller kan du bruke en lighter eller en peistenner for å brenne av isolasjonen. Vanlige fyrstikker anbefales ikke, da de vil legge et lag av sot over lederne.

BRENNE AV: Tynne ledninger isolert med lakk kan du bruke lighter eller gasstenner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRENNE AV: Tynne ledninger isolert med lakk kan du bruke lighter eller gasstenner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Slik spleiser du

Når du har fått av isloasjonen både på den ledningen du skal spleise med og dem som sitter i hodetelefonen, gjelder det å få dem til å sitte sammen.

Her kreves det at du er litt fingernem, men vanskelig er det ikke. Du tvinner rett og slett hver enkelt ledning av samme type sammen.

SAMMEN: Sjekk at alle ledningen er tvunnet godt sammen før du isolerer hver enkelt av dem med teip. Foto: Tore Neset
SAMMEN: Sjekk at alle ledningen er tvunnet godt sammen før du isolerer hver enkelt av dem med teip. Foto: Tore Neset Vis mer

Den røde lendingen skal tvinnes sammen med den røde, den hvite/svarte/blå sammen med den tilsvarende i den andre lendingsstumpen, og til slutt tvinner du de avisolerte kobberledningene sammen.

IKKE VAKKERT: Det finnes helt klart mer elegante løsninger, men svart elektrikerteip hjelper når nøden er størst. Foto: Tore Neset
IKKE VAKKERT: Det finnes helt klart mer elegante løsninger, men svart elektrikerteip hjelper når nøden er størst. Foto: Tore Neset Vis mer

Deretter surrer du teip rundt hver av de tre (eller fire) ledningene.

Du kan godt bruke vanlig limbånd av den typen som finens på ethvert kontor. Men best resultat får du med elektrikerteip av den typen du får kjøpt i jernvarehandelen eller elektronikkbutikken.

Sjekk lyden før du «syr igjen»

Når alle ledningene sitter godt sammen, tester du hodetelefonen for å høre at alt er i orden.

Audiocheck.net ligger det lydfiler som forteller deg om venstre kanal virkelig ligger i venstre øreklokke og høyre ligger til høyre. Det er det jo greit å forsikre seg om før du «syr igjen» ledningen.

SISTE TEST: Sjekk om det låter greit før du setter på teipen. Bruk gjerne en stereotest for å sjekke at høyre og venstre er på rett plass. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SISTE TEST: Sjekk om det låter greit før du setter på teipen. Bruk gjerne en stereotest for å sjekke at høyre og venstre er på rett plass. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Til slutt legger du godt med tape over alle ledningene. Gjerne i samme farge som ledningen for øvrig, slik at det ser litt penere ut.

Om det holder? Vel, vår erfaring er at det som oftest går bra så lenge ikke spleisen blir utsatt for belastning.

Men dette er og blir en midlertidig løsning. Skal du fikse en hodetelefon med ledningsbrudd pent og permanent, må du i gang med loddebolten. Mer om dette i en annen artikkel.

LES OGSÅ:
Dette bør du vite før du kjøper ny hodetelefon
80 kroner fikser Apples ørepropper
Slik klager du på en ødelagt hodetelefonLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!