<B>TRYKK HER:</B> Spillutviklerne vet hvilke knapper de skal trykke på, og noen trykker hardere enn andre. Foto: Colourbox.com
TRYKK HER: Spillutviklerne vet hvilke knapper de skal trykke på, og noen trykker hardere enn andre. Foto: Colourbox.comVis mer

Du kan også rammes av spillavhengighet

Unngå å kaste bort tiden på spill, les ekspertenes råd. Av: Anette-Marie Antonsen

Det startet med å koste for selve appen, deretter kostet det for å fjerne reklamen og nå fristes du til å bruke små beløp underveis. Candy Crush er det mest populære app-spillet akkurat nå. Med over ti millioner månedlige brukere på Facebook har det blitt det mest populære Android-spillet siden 2009.

Candy Crush er et spill som like greit kunne hatt navnet money crush. Det er gratis å laste det ned og det er gratis å spille det. Avhengighetsmønsteret det skaper gjør at flesteparten bruker penger underveis i spillet. Dette er den nye måten å tjene store penger på innenfor spillapp-industrien.

Les mer: Vi har tidligere skrevet hvordan du unngår kjøp inne via apper - in-app-purchases

Føler du går glipp av noe

Magnus Pedersen, frivillig ungdomskoordinator ved spillavhengighet-norge.no, mener at det er det uendelige spillet som fanger deg.

– Spillet fortsetter når du har slått av mobilen, og du føler at du går glipp av noe. Deretter blir du om og om igjen dratt tilbake til spillet.

Og det er akkurat slik et av spillene som har blitt verdenskjent har fanget sine avhengige.

– Den største synderen er World of wordcraft. Det er alltid en oppgave som venter på deg. Du trenger ikke å være god, du må bare bruke tid på det. Neste belønning ligger rett rundt hjørnet. Slik fortsetter det og man blir sittende i flere dager. Når belønningen er der ser du en ny belønning rett rundt neste hjørne, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som spiller via iOS bruker mest penger

Spilleavhengighet-Norge gir ikke noen fasit på hvordan du skal bli kvitt et slikt problem, men møter pårørende med total forståelse og gir rom for å prate.

– Vi gir ingen behandling. Hovedsaklig gir vi dem en plass hvor de får forståelse. Det er mest de pårørende som snakker med oss, bekymrede venner og foreldre. Vi deler kunnskapen vi har fra andre som har vært igjennom det samme selv, forhåpentligvis får de noen verktøy de selv kan ta i bruk videre.

Penger tilbake fra App Store? Slik går du frem

– Det er ingen som blir avhengig

EKSPERT: Espen Andresen har skrevet bok om avhengighet, hvor han blant annet hevder at ingen egentlig blir avhengig.
EKSPERT: Espen Andresen har skrevet bok om avhengighet, hvor han blant annet hevder at ingen egentlig blir avhengig. Vis mer


Espen Andresen er ekspert på avhengighet og har skrevet boken Fri fra avhengighet.

– Det er ingen som blir avhengig av verken spill, rus eller alkohol. Vi får usunne bindinger opp i mot det. Det vi egentlig er avhengig av er å mestre på forskjellige arenaer. Å bli sett, mener Andresen.

Andresen har opp mot 120 klienter i uken uavhengig av årsak. Noen ruser seg, noen har sex og noen spiller spill.

Les også: Store premiepotter trigger flere

– En del mennesker er avhengig av internett. De surfer hele natta og kommer seg ikke på jobb, så de får problemer der. Deretter blir man nervøs for jobben sin og rømmer mer bort etter jo flere konsekvenser man får. Det blir en ond sirkel. Det er en progressiv utvikling som skaper ubalanse, fortsetter Andresen.

Menneskene som lager disse spillene vet ofte mye om avhengighet. Spillene blir laget slik at man kan bli avhengige av dem og bruke penger for å fortsette.

Det er oppmerksomhet vi søker

– En som aldri har spilt kan gå over til spill fra alkohol. Det er et verktøy for å slippe å kjenne på hvordan man egentlig har det. Det kalles dysavhengighet, en svakhet i dine grunnleggende behov. Vi er avhengig av sunn oppmerksomhet fra sunne mennesker, sier han og fortsetter:

– Når vi ikke får dette søker vi på feil steder og skaper en usunn binding til noe annet. Hvis vi får et dårlig selvbilde, dårlig selvtillit eller selvfølelse mister vi til slutt troen på livet. De usunne bindingene hindrer deg i å gjøre andre ting. Du skal være noe mer, livet er mer komplisert enn vi tror. Det er viktig å finne ut hva som er årsaken til den usunne bindingen, avslutter Andresen.

Nå kaster de ut søppel-appene fra Google Play

Toppliste fra appshopper.com april 2013. Her ser du noen av spillene som tjener inn mest penger for utviklerne.
Toppliste fra appshopper.com april 2013. Her ser du noen av spillene som tjener inn mest penger for utviklerne. Vis mer