Doro Liberto 810

Det enkle er ofte det beste.

SMART SENIORMOBIL: Doro Liberto 810 er en billig Android-mobil som er svært enkel å bruke.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
SMART SENIORMOBIL: Doro Liberto 810 er en billig Android-mobil som er svært enkel å bruke. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

Doro er mobilprodusenten som har som mål å gjøre telefoner så enkle å bruke som mulig, først og fremst for den eldre garde.

LES OGSÅ:

Men det at man ikke har behov for en moderne smarttelefon, betyr ikke at man må nøye seg med en gammel tastaturmobil.

Doro Liberto 810 er myntet på den som har litt høyere krav.

Produsenten beskriver den selv som et «alternativ til alle som vil ta del i moderne teknologi og samtidig ha en enkel brukeropplevelse».

Vi snakker om en vaskeekte smarttelefon som kjører Android. Ikke din helt vanlige Android, men en versjon spesialtilpasset målgruppen. Vi har tatt en nærmere titt på den for å se hva det innebærer.

Les også: Doro PhoneEasy 615 - En drøm for bestemor

Pen og praktisk design

Telefonen er konstruert med tanke på at den skal være lett å bruke. Blant annet har den fysiske knapper på forsiden. De er store og tydelige, og for hvert trykk får man en tilbakemelding i form av en vibrasjon eller lyd, så det ikke skal være noen tvil om at operasjonen er utført.

PEN: Doro-telefonen har en enkel og pen design. Dekselet på baksiden er avtagbart, og du får to stykker med på kjøpet, ett svart og ett burdunderrødt. Det vil sikkert bestemor sette pris på. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PEN: Doro-telefonen har en enkel og pen design. Dekselet på baksiden er avtagbart, og du får to stykker med på kjøpet, ett svart og ett burdunderrødt. Det vil sikkert bestemor sette pris på. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Knappene gir litt motstand. Det minimerer nok sjansen for feiltrykk, men har man svake hender, kan det by på utfordringer. Det er bare spekulasjoner fra vår side, men kan være greit å ha i tankene om man vurderer å kjøpe telefonen til noen andre - eller seg selv.

TYDELIGE KNAPPER: Det skal ikke være noen tvil om hvor man skal trykke for å styre telefonen. Knappene er både uthevede og har en ru overflate. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TYDELIGE KNAPPER: Det skal ikke være noen tvil om hvor man skal trykke for å styre telefonen. Knappene er både uthevede og har en ru overflate. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Forenklet brukergrensesnitt

HJEMSKJERMEN: Her er altså de viktigste funksjonene til telefonen, ifølge Doro. Tre kontakter, telefon, meldinger og kamera. Du trykker på knappen nederst for å få tilgang til flere programmer og innstillinger.
HJEMSKJERMEN: Her er altså de viktigste funksjonene til telefonen, ifølge Doro. Tre kontakter, telefon, meldinger og kamera. Du trykker på knappen nederst for å få tilgang til flere programmer og innstillinger. Vis mer

Operativsystemet er også optimalisert for uerfarne brukere. Det er en gammel Android-versjon (4.1) i bunnen, men Doro har lagt et svært forenklet skall på toppen.

"Menystrukturen er enkel med tydelige ikoner, som gir rask tilgang til de mest brukte funksjonene», heter det.

Ikonene kan ikke flyttes rundt på hjemskjermen som du vil. Oppsettet er fastlåst, og i dette tilfellet er det en bra ting. Dette er ikke en system som skal tukles med. Sjansen for at man gjør det er i hvert fall mindre, og den bekymringen er nok målgruppen glad for å slippe.

Doro har laget egne klienter for SMS, epost, nettsurfing og så videre, hvor fokuset er få funksjoner og stor og tydelig skrift. Det fungerer relativt bra, men opplevelsen er ikke like konsekvent alle steder. Mottar man for eksempel nyhetsbrev i innboksen, vises de i et uleselig HTML-format.

Overraskende lite tastatur

Berøringstastaturet er dessuten lite sammenlignet med de øvrige tilpasningene som er gjort, og vi synes det var vanskelig å skrive riktig, i hvert fall da vi brukte begge tomlene.

Doro har imidlertid valgt å bruke SwiftKey, hvilket betyr at tastaturet foreslår ord mens man skriver og gjør det mulig å rette opp feil raskt underveis. Det kan også lære seg brukerens vaner og preferanser, hvilket vil gjøre det enda bedre over tid.


Treg, men antagelig bare for oss

4-TOMMER: Skjermen til Liberto 810 er like stor som på iPhone. Oppløsningen er ganske mye lavere, 800 x 480 piksler. Store grafiske elementer gjør det imidlertid ganske lett å se hva som er på skjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
4-TOMMER: Skjermen til Liberto 810 er like stor som på iPhone. Oppløsningen er ganske mye lavere, 800 x 480 piksler. Store grafiske elementer gjør det imidlertid ganske lett å se hva som er på skjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Som enhver smarttelefon har Liberto 810 en del annen nyttig funksjonalitet som alarm, tidtaker, værvarsel, kalender, kalkulator, FM Radio, lommelukt og noen spill.

Ønsker man flere apper, kan man laste ned disse via Google Play-butikken. Vi antar imidlertid at de færreste vil ha behov for det.

Ytelsen står i stil med prisen, cirka 1.500 kroner, hvilket også setter begrensninger på hvor mye ekstra man bør installere. Det tar tre-fire sekunder å starte kameraet, og det går tregt å fyre opp nettleseren. Vi er riktignok vant til telefoner som går mye kjappere, så akkurat det vil neppe en eventuell eier bry seg så mye om.

God lydkvalitet

Telefonen produserer høy og klar lyd. Det er ingen tvil om at noen ringer eller sender tekstmelding. Lydkvaliteten under samtaler opplevde vi også som svært god, og det er også støtte for høreapparater (T4/M3).

Kameraet er på 5 megapiksler og det er også en LED-blits som skal hjelpe til i mørke lysomgivelser. Bildekvaliteten er ikke all verden, og det mangler også autofokus. Telefonen har dessuten en lagringskapasitet på bare 4 gigabyte, så man kan heller ikke ta for mange bilder før det blir fullt. Det er heldigvis støtte for minnekort.

FOR ENKELHETENS SKYLD? På toppen av telefonen har Doro samlet strømknappen, ladeporten og hodetelefon-inngangen. For at det skal bli lettere å bruke dem, kanskje?
FOR ENKELHETENS SKYLD? På toppen av telefonen har Doro samlet strømknappen, ladeporten og hodetelefon-inngangen. For at det skal bli lettere å bruke dem, kanskje? Vis mer

På kjøpet får man også Doro Experience Manager, som gjør det mulig å fjernstyre telefonen via en nettside. Dermed kan bestemor få hjelp av barnebarnet når som helst; for eksempel for å legge inn nye kontakter eller laste opp bilder slik at de dukker opp i bildegalleriet på enheten.

 Foto: KIRSTI ØSTVANG
Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

En nødvendig telefon

Doro Liberto 810 har ikke de råeste spesifikasjonene. Den har heller ikke masse avansert funksjonalitet. Men den er enkel, og det er tross alt det aller viktigste i denne sammenhengen.

Telefonen kommer med flere smarte løsninger for eldre brukere, som ICE, høreapparatstøtte, fjernstyring og lommelykt. Og så diskriminerer den ikke: selv om man ikke er i stand til å bruke en moderne smarttelefon, betyr det ikke at man ikke skal få lov til å bevege seg over i den verdenen med apper og alt som hører til.

Les flere mobil-tester på DinSide

Testresultat

Doro Liberto 810

Terningkast

Pen og praktisk design, enkel å bruke, flere smarte funksjoner for målgruppen, billig.

Lite tastatur sammenlignet med øvrige tilpasninger i operativsystemet, dårlig kamera, treg ytelse.