<B>USIKKER?</B> Sikkerhetsanalytikerne hos det amerikanske selskapet Bit9 mener i det minste at Samsung Galaxy S er en av de minst sikre smartmobilene.
USIKKER? Sikkerhetsanalytikerne hos det amerikanske selskapet Bit9 mener i det minste at Samsung Galaxy S er en av de minst sikre smartmobilene.Vis mer

Disse smartmobilene er i faresonen

Ihvertfall hvis vi skal tro et amerikansk sikkerhetsselskap. Sjekk lista over de mest risikable smartmobilene!

Operativsystemet Android har lenge vært i skuddsonen for diverse sikkerhetsbedrifters advarsler om at OSet i bunn og grunn er usikkert. Det fikk blant annet Googles sjef for programvare med åpen kildekode, Chris DiBona, til å eksplodere nylig, da han for et par dager siden kalte virus- og sikkerhetsselskapene er "sjarlataner og svindlere", fordi de, etter hans mening, lurer folk til å kjøpe sikkerhetsprogramvare som ikke er nødvendig.

Det er ikke sikkert han blir så veldig glad for sikkerhetsekspertene i selskapet Bit9 sine prognoser for usikre smartmobiler, først og fremst fordi alle 19 mobilene på lista kjører Android.

"De tolv skitneste"

Bit9 har gjort analysen sin til en årviss affære, som de på mest mulig tabloid vis kaller "Dirty Dozen" ("det skitne dusinet"). I år har de derimot gjort en liten vri, og går fra å finne den verste, mest utrygge programvaren for "privatpersoner og bedrifter", til å finne de mest utrygge smartmobilene.

Hovedpremisset for testen synes å være Androids ganske kaotiske oppgraderingsprosess, der mange eiere av spesielt eldre Android-mobiler ikke får oppgradert mobilen til nyere systemprogramvare. En viktig forutsetning for at dette skal kunne regnes som en sikkerhetsrisiko er følgelig også at eldre versjoner av et operativsystem per definisjon regnes som mer usikre enn nyere versjoner. Det er viktig å merke seg når en tar en kikk på lista under, og garantert et poeng allerede nevnte DiBona fra Google ville stoppet opp ved.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke mer sårbart

Bit9 er derimot nøye med å understreke at "Android-koden ikke i seg selv er mer sårbar enn Apples iOS, eller et hvilket som helst annet operativsystem". Poenget til sikkerhetsfirmaet synes å være at blant annet Apple og Google, som står bak Android, skiller lag idet en feil oppdages. Ettersom oppgraderingssituasjonen rundt iOS er betydelig enklere og mer forutsigbar enn tilfellet er med Android, vil sistnevnte altså komme dårligere ut blant annet fordi sikkerhetsfeil ikke blir rettet opp.

Det blir også gjort et poeng av at selve oppgraderingen av systemprogramvaren ikke skjer på samme måte fra produsent til produsent, og at mens noen Android-brukere kan oppgradere systemet direkte på mobilen, må andre innom supportnettsider, laste ned såkalte zip-filer - alt sammen prosessor som ifølge Bit9 gjør oppgraderingen mer usikker.

Årsaken til at Bit9 ikke plasserer Apple og iPhone på lista er den nye såkalte "trådløsoppdateringen" av operativsystemet som ble innført i og med iOS5..

Forøvrig er det Samsung, HTC, Motorola og LG som pekes ut som verstingene, som for det første slipper flere mobiltelefoner som allerede har en eldre versjon av operativsystemet installert, og som for det andre bruker lang tid på å få oppgradert mobilene i etterkant - eller simpelthen lar være å oppdatere dem i det hele tatt.

Her er topplista (eller bunnlista)

VERSTING: Samsung Galaxy Mini.
VERSTING: Samsung Galaxy Mini. Vis mer

Basert på en kombinasjon av blant annet hvilken versjon av operativsystemet mobilene ble solgt med, hvor lang tid det har tatt å få tilgang til oppdateringer, og hvor langt i oppdateringssyklusen
mobil, blir de ulike mobilene tildelt poengstraff i større eller mindre grad.

Resultatet er denne lista (legg merke til at en del modeller kun finnes i USA):

  1. Samsung Galaxy Mini
  2. HTC Desire
  3. Sony Ericsson Xperia X10
  4. Sanyo Zio
  5. HTC Wildfire
  6. Samsung Epic 4G
  7. LG Optimus S
  8. Samsung Galaxy S
  9. Motorola Droid X
  10. LG Optimus One

Hvis du vil lese hele den 22 sider lange rapporten og se alle mobilene på lista, kan du besøke Bit9 (PDF-format).