Diskuter med stil i nyhetsgrupper

Som de andre tjenestene på Internett, har også nyhetsgruppene sin egen kultur og sine egne "kjøreregler". Noen av disse gjelder for Internett generelt, mens andre gjelder spesielt ved bruk av nyhetsgruppene.

Husk at de som leser meldingene dine også er mennesker - med følelser og egne meninger.
Husk at de som leser meldingene dine også er mennesker - med følelser og egne meninger.Vis mer

Når du er ny bruker av et kommunikasjonsmedium, gjelder det å sette deg inn i både uskrevne og nedtegnede regler. Dette for at kommunikasjonen skal gå så effektivt og strukturert som mulig, men også for at du ikke skal irritere eller tråkke andre på tærne.

For det første: Er du en ny nyhetsgruppe-bruker, finner du nyttig veiledning i Usenet-gruppen news.announce.newusers. Informasjonen i denne gruppen oppdateres stadig, slik at du til enhver tid har tilgang til siste nytt innen råd og vink.

Diskusjonenes ABC

For å gjøre bruken av nyhetsgruppene så enkel og trivelig som mulig, er det også lurt å følge disse tipsene:

Bruk emnelinjer (eng. "subject lines") som er så beskrivende som mulig når du poster et innlegg. Slik blir det lettere for både deg og andre å finne frem til de innleggene du måtte være interessert i å lese eller svare på.

Pass på at innlegget ditt faktisk passer inn i den gruppen du poster det til.

Hold lengden på meldingene nede. Skriver du et innlegg som kommer til poenget relativt raskt, er du sikret at flere vil lese det enn om du utbroderer. Samtidig er det ikke fair å ta opp unødvendig mye plass på servere ved å poste "monster-innlegg".

Post hvert innlegg bare én gang. Separat posting av innlegg til to eller flere grupper er ikke velkomment. Hvis du føler at du "må" sende et innlegg til flere grupper, så gjør dette ved å spesifisere gruppene (ikke for mange) i den første (og eneste) versjonen av meldingen du sender ut. Dette kalles kryss-posting.

Sett "follow up" (gruppen som svar og kommentarer sendes) til gruppen hvor diskusjonen vil passe best inn, og opplys i innlegget om hvilken gruppe "follow up" er satt til.

Prøv å bruke et format på maksimum ca 70 anslag per linje - da blir teksten mest lesbar for folk flest.

Unngå spesialtegn, siden disse ofte ikke kommer opp på samme måte hos lesere som bruker annen terminaltype enn deg. "TAB" (innrykk) er også en tast som kan gi helt andre utslag hos brukere med andre typer terminaler enn din.

Tilbakemelding

Hvis du kommenterer en annens innlegg, så ta med den delen av innlegget du kommenterer og navnet på den originale innsenderen.

Når du refererer til en melding en annen sendte inn tidligere, så sjekk at den personen faktisk skrev det du refererer til (og at ikke hun/han refererte til en annen).

Når du inkluderer deler av en annens innlegg i din melding, så rediger mengden på det du tar med -- men aldri slik at du forandrer den originale meningen. Ikke ta med hundrevis av linjer fra en annens melding og skriv "jeg er enig" som din kommentar til slutt. En slik melding gagner ingen…

Les andres svar til et innlegg før du skriver din respons. Unngå å repetere ting som allerede har blitt sagt -- repetisjon er bare sløsing med plass og folks tid.

Hilsen meg

En signatur -- en tekst som automatisk avslutter din melding -- kan være et artig innslag og gir folk ytterligere inntrykk av din personlighet. Selv om signaturen skal fortelle omverdenen om hvem du er og hvordan de kan kontakte deg, så overdriv ikke! Bruk en kort signatur. Titt gjerne på hva som fungerer og ikke fungerer hos andre.

I mange programmer kan du legge inn en fast signatur, som automatisk blir lagt til på slutten av meldingen før du sender den.

Ordet er fritt, men…

Si ikke noe du ikke ville ha sagt ansikt til ansikt med vedkommende.
Si ikke noe du ikke ville ha sagt ansikt til ansikt med vedkommende. Vis mer

Enkelte ting gjelder både i nyhetsgrupper og ellers på Internett:

Ikke skriv hele teksten i blokkbokstaver. Det er slitsomt å lese og blir sett på som roping og "bråkete".

Husk at leserne også er mennesker, som er mer eller mindre lik deg. La derfor ikke den "upersonlige" siden av Internett ta overhånd. Bruk folkeskikk og vanlig sunn fornuft, og si ikke ting som kan såre eller skade andre.

Husk også at mennesker verden rundt kan lese innleggene dine. Ikke angrip folk, men diskuter heller ved bruk av saklige fakta. Det er ingen god løsning å rope (ved bruk av blokkbokstaver), banne og bruke andre ukvemsord. Alt det fører til er at du sårer andre og at folk mister respekten for deg.

Blir du sint på grunn av noe du har lest, er det ofte lurt å tenke litt over hvordan du vil svare, i stedet for å hive deg over tastaturet og kanskje sende ut en sint melding du vil angre på senere.

Med andre ord, si ikke noe til noen som du ikke ellers ville ha sagt til vedkommende ansikt til ansikt i et rom fullt av folk.

Tenk også på hvem som leser meldingene du poster. Nyhetsgrupper benyttes av uendelig mange mennesker, og for alt du vet kan naboen, sjefen din, broren til kjæresten din eller andre kjente lese akkurat samme nyhetsgruppe som deg.

I denne sammenhengen er det også lurt å tenke på at innleggene i prinsippet har evig liv. Søker du f.eks. på en jobb om tre år, kan din potensielle nye arbeidsgiver på et blunk finne alle news-innlegg du har skrevet. Da er det greit ikke å ha skrevet innlegg du ikke kan stå for i ditt daglige liv…

Siden du verken kan benytte tonefall eller kroppsspråk når du kommuniserer i nyhetsgrupper, eller ellers på Internett, kan humor og sarkasme lett misforstås. Ha dette i tankene, og benytt også gjerne ansiktsuttrykk ("smileys") og forkortelser for å gjøre "tonefallet" ditt mer tydelig.

Ditt og mitt

Hvis du bruker fakta eller informasjon fra andre for å støtte dine egne utsagn, er det god tone å referere til den som har opphavsretten til informasjonen eller ideene. Ta ikke æren for ting andre har sagt eller gjort research på. (Særlig amerikanerne er "touchy" på dette, men det er uansett uhøflig).

Husk at meldingene som postes i nyhetsgrupper vanligvis ligger i offentlig domene. Dette betyr generelt sett at du gir fra deg opphavsretten på det du har skrevet, hvis du ikke har fått det copyright-beskyttet. Diskusjoner om opphavsrett beskyttelse av materiale som legges ut på Internett pågår til stadighet…

Tvilsomt innhold

Roter teksten hvis meldingen din har "tvilsomt" innhold.
Roter teksten hvis meldingen din har "tvilsomt" innhold. Vis mer

Hvis du sender en melding med "tvilsomt innhold" som kan støte andre, bør du "rotere" (kryptere) teksten slik at de som ikke ønsker å lese meldingen ikke må det.

Den vanligste måten å kryptere en melding på kalles "rot13". Hver bokstav roteres med 13 bokstaver slik at en "a" blir en "n", og så videre. Betegnelsen "rot13" skal også inkluderes i tittelen på innlegget ditt.

De fleste programmene som brukes for å lese nyhetsgrupper har måter å kryptere og dekryptere meldinger. Systemadministratoren kan fortelle deg hvordan dette gjøres, eller du kan bruke Unix kommandoen tr '[a-m] [n-z] [A-M] [N-Z]' '[n-z] [a-m] [N-Z] [A-M]' (Ikke glem å bruke enkle anførselstegn rundt kommandoene).

Folk regner også med at du roterer teksten i såkalte "spoilers" -- innlegg som røper handlingen eller slutten på en film, bok, eller lignende. Eventuelt kan du skrive "spoiler" som del av tittelen på en slik melding -- da behøver du ikke å rotere teksten.

Spørsmål får svar

Hvis du poster et spørsmål, får du som regel svar -- ofte mange svar. Disse svarene bør sendes til din epost-adresse, siden mange av de kan være relativt like. Slik tar du ikke opp "all plassen" i en nyhetsgruppe.

Når du får svar på slike innlegg via epost, er det også sett på som vanlig høflighet mot de andre brukerne i nyhetsgruppen at du skriver et sammendrag av svarene du har fått -. og selvsagt inkluderer hva spørsmålet ditt var -- slik at dette kan komme til nytte for andre brukere også. Krediter gjerne de som sendte deg svarene.

Et slikt sammendrag hjelper til å redusere antall ganger samme type spørsmål blir stilt i en nyhetsgruppe (i alle fall over kortere tid).

I denne sammenheng bør du merke deg at det ikke regnes som god tone å gjengi epost andre har sendt til deg i nyhetsgrupper, uten først å ha spurt dem om lov til dette. Derfor er det lurt, når du stiller spørsmålet ditt, å nevne at du vil referere svarene (fra folks epost) i nyhetsgruppen senere, og å oppfordre folk til å si fra hvis de ikke vil ha sitt svar/navn inkludert i dette sammendraget.

Nyhetsgrupper kan være et ypperlig verktøy til å få svar på konkrete spørsmål og formidle dette til andre. Men det er ikke populært å bruke gruppene til typiske skoleoppgaver som f.eks. stiler og særoppgaver. Spørsmål som "Jeg trenger informasjon om Winston Churchill. Kan noen skrive noen ord om dette?" hører ikke hjemme i nyhetsgrupper -- rent bortsett fra at du snyter deg selv for læringen ved å finne frem informasjonen selv...

Flammehav

"Flame wars" oppstår når noen kritiserer en annen i sterke ordelag og dette utvikler seg til direkte "skit-kasting" frem og tilbake mellom to eller flere parter. Slike konflikter gagner ingen -- de skaper bare uro og utrivelig stemning.

En vanlig type "flames" er "spelling flames", som gjerne starter når noen begynner å korrigere andres rettskrivning. Dermed føler flere og flere et kall til å bli andres barneskolelærere og plukker fra hverandre og kritiserer folks språkbruk. Lite kreativt, og ofte sårende for de som ufrivillig blir overhøvlet.

Hvis du virkelig korrigere måten noen skriver på, så bør dette gjøres direkte til vedkommende, via epost.

Skulle trangen til å uttrykke deg krast av en eller annen grunn bli for stor, finnes det egne nyhetsgrupper for "flame wars", for eksempel no.alt.flame.

Hjelpere

Det finnes system-administratorer som er tilgjengelige for spørsmål, kommentarer om nyhetsgrupper, programmer som ikke fungerer og lignende. Husk likevel at du ikke oversvømmer administratorene med "unødvendige" spørsmål og kommentarer, for de kontaktes av brukere fra hele verden, og kan lett drukne i alle meldingene. Da får verken du eller andre svar på de viktigste forespørslene.

Bebreid heller ikke system-administratorer for oppførselen til andre brukere. Det går an å melde fra om plagsom oppførsel fra andre, men gjør det på en saklig måte. Det hjelper ikke å skjelle ut administratorene for noe de ikke kan noe for -- de er der for å hjelpe deg.

Det er opp til deg

Det er du og de andre brukerne som gjør nyhetsgruppene til det de er. Er innholdet i meldingene dine av laber kvalitet er dette med på å forringe hele nyhetsgruppen. Legg derfor vekt på at innleggene dine er saklige, forståelige og lesbare, og husk at de gjenspeiler deg som person.

(Kilder til denne artikkelen inkluderer Chuq Von Rospach og Morten Vågen).