Dinside for fem år siden: «Hvem trenger en iPad?»

Vi hadde ikke veldig stor tro på «Apples tablet» i 2010.

<b>STOLT: </b>Steve Jobs med sin karakteristiske genser, briller og stolte blikk da han viste fram den aller første iPad-en for fem år siden.  Foto: APPLE
STOLT: Steve Jobs med sin karakteristiske genser, briller og stolte blikk da han viste fram den aller første iPad-en for fem år siden. Foto: APPLEVis mer

«Kommer Apples tablet i kveld?» spurte Dinside morgenen 27. januar 2010, altså for fem år siden i dag.

Ryktene hadde gått lenge. «Come see our latest creation» skrev Apple i invitasjonen, og det virket åpenbart at de skulle lansere en helt ny produktlinje.

Men hva? En «tablet», som Dinside spådde? Og hva skulle den i så fall hete? Vi hadde hørt rykter om både iSlate, iTablet og iPad.

Senere samme dag fikk vi svaret, da Steve Jobs viste fram den aller første iPad-en. Den var langt fra den første dingsen bestående av en stor trykkfølsom skjerm. Likevel ble det altså denne dingsen som virkelig banet veien for produktkategorien nettbrett.

Det virker kanskje åpenbart nå. Men det var slettes ingen selvfølge for fem år siden.

DINSIDE I 2002: Tablet PC - den nye PC-revolusjonen?

«En stor iPhone»

I 2010 hadde vi nemlig en produktgruppe som senere har gått i glemmeboka:

Små PC-er som Asus Eee PC, på engelsk kalt netbooks, på norsk ofte kalt mini-PC-er. Men Steve Jobs var ikke noen fan. De var i hans øyne «bare billige bærbare».

Jubelen stod derfor i taket da Apple presenterte det Jobs mente var den ultimate mellomtingen mellom en PC og en mobil. Se selv:

«iPad. Vår mest avanserte teknologi i en magisk og revolusjonerende enhet til en utrolig pris» skrev Apple.com etter at Jobs hadde holdt sin presentasjon.

«iPad blir i praksis en 9,1 tommer stor iPhone, dog uten ringemuligheter» skrev Dinside mer edruelig, og kanskje en smule skeptisk.


«Hvem trenger denne?»

For Dinside var ikke overbevist, i likhet med mange andre.

«Hvem har bruk for iPad?» spurte daværende dataredaktør Bjørn Eirik Loftås i en kommentar.

Han listet opp en rekke «vesentlige mangler», som fraværende USB-porter, ingen minnekort-støtte, liten skjerm, ingen kamera, iTunes-tvang, ingen Flash-støtte, ingen multitasking og lite minne. Han slet også med å se behovet for en mellomting mellom mobiler og PC-er, og mente at historien viste at få var interessert i noe slikt.

MYE OPPMERKSOMHET: Her er Dinside dagen etter iPad-lanseringen, med kritisk kommentar fra Loftås, samt advarsler om tidlig iPad-salg som ikke nødvendigvis lønte seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ARCHIVE.ORG
MYE OPPMERKSOMHET: Her er Dinside dagen etter iPad-lanseringen, med kritisk kommentar fra Loftås, samt advarsler om tidlig iPad-salg som ikke nødvendigvis lønte seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ARCHIVE.ORG Vis mer


«Ingen selvsagt suksess»

«Det er med andre ord ikke selvsagt at iPad blir en så stor suksess som mediehysteriet rundt den skulle tyde på, langt derifra» skrev Loftås.

Bruker du regelmessig iPad?

(Avsluttet)
Ja(78%) 3411
Nei(22%) 963
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Men med den medgangsbølgen Apple rir på, skulle det ikke forundre meg om så skjer likevel.»

Allerede året etter var det et faktum: Dinside kunne melde at nettbrett-salget hadde passert minibærbare. Og det var ett brett som stod over alle sammen, med nesten 70 prosent av salget.

Du kan jo gjette hvilket.

LES OGSÅ: Test av den aller første iPad-en – «Vil iPad erstatte noe som helst? Nei, det tror jeg ikke»