Din guide til mobilkjøp

Det er mange faktorer og mye teknologi i bildet når du skal kjøpe ny mobil. Her er hjelpen du trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selve ordet mobiltelefon er en grov underdrivelse når vi snakker om de mer moderne modellene, som i realiteten er småavanserte datamaskiner.

I tillegg til vanlig telefoni kan disse modellene gjerne brukes til å surfe nettet, lese e-post, ta bilder, høre musikk og radio, navigere og fuglene vet hva.

Prisen på en telefon er i stor grad avhengig av hva du vil at den skal klare, og hva den skal ha av tekniske innebygde dupeditter. Noe som betyr at du først bør kartlegge dine egentlige behov.

Forskjellige folk - forskjellige telefoner

Modellen din beste venn velger trenger slett ikke være den beste telefonen for deg - ganske enkelt fordi dere gjerne har forkjellige behov og bruksmønster.

Dersom vi først tar for oss telefonens form og utseende har du kanskje fått med deg at vi kan dele telefonene inn i tre typer: vanlige telefoner, klapptelefoner og skyvetelefoner.

En klapptelefon skjermer displayet og kan derfor være en god løsning for de som har telefonen liggende løs i veska blant nøkler og kulepenner. Ulempen med klapptelefoner er at de gjerne virker litt tykke og klumpete, noe som kan gjøre at de igjen ikke er like artige å gå med i lomma.

Skyvetelefoner skjuler som regel tastaturet når de er i sammenskjøvet tilstand, noe som hjelper på telefonens lengde. Når det gjelder tykkelse kan skyvetelefoner så avgjort være nokså tynne, men siden de har bevegelige deler kan også dette gå ut over hvor solide de tynnere modellene føles.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


"Vanlige" telefoner uten eksterne bevegelige deler er de mest vanlige og er ofte betraktiet som de mest solide. Har du en tendens til å miste telefonen eller om den ofte ramler i gulvet av seg selv finner du her også modeller som er bygd for å tåle både en trøkk og en vannsprut.

Når det gjelder de enkelte telefonene er det mange faktorer som spiller inn, men holder vi oss først til det eksterne bør du i tillegg til størrelse, form, vekt og ergonomi ha et bevisst forhold til:

Skjermen
Her er det mange som kategorisk vil si at større er bedre, men dersom du hovedsaklig bruker mobiltelefonen til å ringe og skrive SMS vil det ikke være noe å vektlegge. Telefoner med store skjermer med god oppløsning har en tendens til å koste mer og bruker gjerne mer batteri. I tillegg er de sårbare for riper og trykk.

Skal du derimot bruke telefonen mye visuelt, som å se film, bilder surfe nettet eller navigere, vil en stor og god skjerm være viktig. Oppløsningen er også et poeng, og vær spesielt oppmerksom på dette dersom du ikke har verdens beste syn. Små skjermer med høy oppløsning betyr ofte liten tekst som kan være vanskelig å lese.

Tastene
Når det gjelder taster så varierer dette veldig, og er i de fleste tilfeller en vanesak. Likevel bør du være litt på vakt dersom du har spesielt store fingre eller er byens mest ihuga SMSer.

Ekstra, ekstra!

I tillegg til å bruke telefonen til å snakke i og sende SMS/MMS, er det en rekke ting mobilen blir brukt som:

image: Din guide til mobilkjøp

Kamera

De aller fleste telefoner i dag har innebygd kamera med alt fra elendig kvalitet til mobiler der dette virkelig blir lagt vekt på. Likevel kan du ikke regne med å få et fullverdig kamera og mobiltelefon i ett. Optikk, kvalitet, hastigheten og innstillingsmulighetene til et mobilkamera ligger altså et stykke bak, men her kommer det selvsagt helt an på hvor kresen du er og hvilke krav som stilles. Ikke alle trenger sylskarpe bilder i A4 heller.

Men det er altså ikke noe poeng i å legge mye penger i en "kameramobil" dersom du nettopp er en av disse. Kjøp heller en billigere telefon og dedikert kompaktkamera i tillegg.

Radio og musikk
Selv budsjett-telefonene har nå gjerne fått den egenskapen at de kan spille MP3 og flere andre musikkformater, og radio følger også ofte med. Men dette betyr ikke alltid at du kan kaste MP3-spilleren din, for som med kameraet på telefonen er det også gjerne spart på en del her. Sjekk også om du kan bruke andre hodetelefoner enn de som følger med telefonen, siden disse gjerne er av tvilsom kvalitet for musikk.

Radioen har heller ikke nødvendigvis god dekning, og du må gjerne litt opp i pris for å få god musikkspiller. Er lyd prioritert finnes det dedikerte "musikkmobiler". I tillegg er selvfølgelig lagringsplassen begrenset, og avspilling er heller ikke alltid nådig mot batteriet.

Men når det er sagt så er noen av mobiltelefonene helt på høyde med dedikerte MP3-spillere rent kvalitetsmessig. Plassmessig mangler det likevel gjerne litt, så har du planer om å lagre mye musikk (eller bilder, film etc.) bør telefonen ha plass for minnekort.

GPS
Er nokså uvanlig enn så lenge, men er noe som vil komme sterkt. Batterilevetiden vil dog bli dramatisk kortere med GPSen påslått. Selve kvaliteten på løsningene har variert.

Nettverkene

Dersom du har levd en stund husker du kanskje NMT (Nordisk MobilTelefoni), som var det første (og nå nedlagte) mobilnettet her til lands. Dette analoge nettet er i ettertid å regnes som første generasjon - 1G.

image: Din guide til mobilkjøp


Andre generasjon mobilnett er det vi hovedsaklig bruker i dag, nemlig GSM, som også er den mest brukte standarden i verden. Likevel er det slik at GSM-nett opererer i fire forskjellige frekvensområder, avhengig av land og nettverkstilbyder. I Europa er det 900 og 1800 MHz som er vanlig, mens for eksempel USA bruker 850 og 1900 MHz. Dette kan by på problemer med eldre telefoner, men nyere mobiler kjøpt i Europa har som regel støtte for tre eller alle fire båndene (tri- og quad-band).

Har du ikke planer om å ta med telefonen over dammen trenger du altså ikke bekymre deg om dette.

Med GSM kom også etterhvert GPRS (General Packet Radio Service), betyr at tilgjengelig båndbredde på mobilnettet kunne tilpasses dynamisk. Det gir større båndbredde til datatrafikk, og mulighet for å ta betalt for mengde data som lastes ned eller opp. En videreutvikling av dette igjen har gitt oss EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution), også kalt Enhanced GPRS (EGPRS).

EDGE gir raskest datatrafikk over GSM-nettet, og kan være en fordel å ha dersom du skal bruke telefonen til å gå på Interett med.

Det velkjente 3G er som du nå skjønner kort for tredje generasjon, og er et helt nytt nettverk, med muligheter for å overføre enda større mengder data. Herunder kommer også HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) - også kjent som 3.5G - som nettopp har begynt å bli rullet ut i Norge.

Det store salgsargumentet for 3G har hittil vært videotelefoni, men kvaliteten her har mildt sagt vært laber. Hvis dette er grunnen til at akkurat du vil ha en 3G-telefon så bør du tenke deg om to ganger. Akkurat nå er det altså båndbredden ved datatrafikk som er 3G-argumentet.

Andre kommunikasjonsmetoder

image: Din guide til mobilkjøp


Blåtann (bluetooth): kommunikasjon over radiobølger, i mobiltelefoner som regel med en rekkevidde på omtrent 10 meter. Brukes gjerne for å kommuniserer direkte med andre telefoner, datamaskiner og utstyr som trådløse hodesett.

Dette er noe som blir mer og mer vanlig. Skal du bruke til hodesett med musikk foreslår vi blåtann med A2DP (Advanced Audio Distribution Profile), som gir stereolyd.

IR: Infrarød overføring er noe som sakte fases ut i takt med at blåtann er blitt mer vanlig, men er fremdeles i bruk. Ulempen med IR er at dette krever fri sikt mellom de to enhetene som skal utveksle informasjon.

E-post: Dette fungerer på samme måte som med datamaskiner. Data mottas/sendes som regel over GPRS.

WiFi: Også kjent som WLAN eller IEEE 802.11, og er den samme trådløse nettverksforbindelsen vi finner i bærbare datamaskiner.

Det elendige batteriet...

Mens en telefon gjerne kan stå i en fjorten dagers tid i stand-by, holder det gjerne ikke til så veldig mange timene med tale. I tillegg kommer en mengde faktorer som vil påvirke batteritiden. Er du for eksempel i et område med dårlig dekning vil telefonen skru opp styrken, noe som bruker mer batteri. Andre ting er påslått blåtann, kamera, musikk/radio, store display, og som nettopp nevnt GPS.

Mange har anledning til å lade telefonen daglig, men på langt nær alle. Er du en av dem er det altså ingen grunn til å velge en fullstappet telefon du ikke har batterikapasitet til å bruke.

Mobilvelgeren vår finner du her

Husk også å sjekke ringeprisene