Din egen ringetone på to minutter

De fleste nye mobiler er i stand til å spille av MP3-filer som ringetone. Vi viser deg hvordan du kan fikse dine egne ringetoner helt gratis. (Publisert første gang høsten 2006)

Her på jobben har nesten alle den samme mobiltelefonen, og med bare en liten håndfull ringetoner fra fabrikken, er det mange som har den samme ringetonen. Å si at noen av oss begynner å gå en smule lei de mest populære er vel ingen overdrivelse, for å si det sånn.

Selvsagt kan du stikke innom en populær nettjeneste for ringetoner eller bestille gjennom annonser i Topp og Se&Hør, men hvorfor betale tredve kroner for noe du lager selv på to minutter? Vi viser deg hvordan.

Det du trenger

Vi har tidligere omtalt det suverene gratisprogrammet Audacity - et lydredigeringsprogram som er enkelt i bruk, og som også innehar funksjoner og muligheter som tidligere kun har vært forbeholdt dyrere programmer. Dette laster du ned herfra.

I tillegg trenger du en MP3-codec, som for eksempel Lame. Du må selvsagt også kunne overføre MP3-fila du lager til telefonen. Har den minnekort, holder det med en kortleser, ellers blir du nødt til å finne frem overføringskabelen som sannsynligvis fulgte med da du kjøpte telefonen.

Når du har installert Audacity, er det bare å åpne MP3-fila du har lyst til å ta utgangspunkt i via menyen Fil -> Åpne. Etter noen sekunder vil du se fila visuelt representert.

Det du vil nå, er å merke den delen av låta som er best egnet som ringetone. Mange har en telefonsvarer som slår inn etter tyve sekunder, og det er lite trolig at folk orker å vente særlig mer enn det, så 20-25 sekunder kan være et godt utgangspunkt. Tidslinja ser du øverst i vinduet, og du kan også zoome inn for å foreta et nøyaktig utvalg ved å bruke forstørrelsesglasset på høyre side av verktøylinja. Tips: Begynn først med å finne startpunktet, som settes ved å klikke én gang. Når du har funnet et fint startpunkt, holder du muspekeren over markørstreken (slik at den blir en finger) og drar den 20-25 sekunder mot høyre.

Rød ring: Zoomkontrollere, Gul linje: Tidslinje, Grønn pil: Merking av utsnitt
Rød ring: Zoomkontrollere, Gul linje: Tidslinje, Grønn pil: Merking av utsnitt
Vis mer


Din egen ringetone på to minutter


Deretter vil vi bare beholde dette utvalget, og det gjør vi ved å velge bort resten av låta ved å trykke på ikonet for beskjæring (se bildet til høyre). Dersom du ikke har gjort utvalget fra starten av låta, må du også flytte utvalget ditt til begynnelsen, som du gjør via prosjekt -> Koordiner spor -> Sett ved nullpunkt.

Myke overganger

Din egen ringetone på to minutter


Med mindre du har valgt et utsnitt som begynner og slutter rolig, kan det være greit å gjøre låta litt mykere i kantene; kanskje spesielt i begynnelsen, så du slipper å skvette hver gang det ringer. Dette gjør du ganske enkelt ved å markere de første par-tre sekundene og velge effekt -> cross fade in. På samme måte kan du få en behagelig avslutning av ringingen ved å markere litt på slutten og velge cross fade out.

Når du er fornøyd med din nye ringetone, kan du nå gå på fil-menyen og velge "Eksporter som MP3". Du bør først også dobbeltsjekke Lame-innstillingene ved å gå på rediger -> innstillinger -> filformat, der 128kbps kan være et godt utgangspunkt for kvaliteten.

Din egen ringetone på to minutter


Okay, nå har du en 20 sekunders MP3-fil med din favorittlåt - nå gjenstår bare å få den over på mobiltelefonen. Har du en med minnekort, kan du enkelt putte dette i en kortleser og kopiere ut på vanlig måte. Ellers blir du nødt til å finne frem USB-kabelen og muligens programvaren som fulgte med telefonen for å overføre fila.

Så er det bare å vente på første innringer!