Steve Walker, Marketing Director Ericsson Future Technology & Business Development
Steve Walker, Marketing Director Ericsson Future Technology & Business DevelopmentVis mer

Digital moro i hånden

- UMTS vil forbedre våre liv! Slik åpner Steve Walker vårt intervju og avkrefter med en gang våre bange anelser om at UMTS er oppskrytt og totalt unødvendig.

Steve Walker har den enkle tittelen Marketing Director for Future Technology and Business Development, og er mannen som vet alt om Ericssons GPRS- og UMTS-planer. Walker er også mannen som har invitert oss inn i teknologiens mekka, Ericssons testsenter i Guildford utenfor London for å se og høre om de kommende UMTS-terminalene.

Slik tror Ericsson noen av UMTS-terminalene vil se ut.
Slik tror Ericsson noen av UMTS-terminalene vil se ut. Vis mer

Vi blir geleidet gjennom et landskap fylt av ingeniører, og innen jeg rekker å fundere på hvorfor ingen av disse teknikerne har skjønt at Ericssons mobiltelefoner må bli kvitt den store antennen, befinner vi oss rundt et stort bord. Steve Walker, DinSides utsendte og Walkers personlige sekretær som sørger for at alt går rett for seg og at kaffekoppene er fylt.

På bordet ligger tre snodige små apparater. Disse viser seg å være grunnen til mitt besøk: Fremtidens mobiltelefoner, eller terminaler som de kalles når det dreier seg om UMTS.

Velg terminal etter humøret

I Ericssons drømmeverden vil vi ikke lenger kun ha én mobiltelefon, men ha flere ulike terminaler:

Ved hjelp av kameraet øverst i midten kan vennene dine se det samme som deg.
Ved hjelp av kameraet øverst i midten kan vennene dine se det samme som deg. Vis mer

- UMTS-terminalene vil være en kombinasjon av flere produkter, for eksempel kamera og mobiltelefon i ett apparat. Noen ganger ønsker vi kanskje en dings som kan utføre mange tjenester, mens det i andre situasjoner er viktigst med en sak som er liten og kan brukes til telefoni, sier Walker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans påstander underbygges senere av Torbjørn Smith, Vice President Ericsson Western Europe:

- I Japan er det allerede vanlig at man har flere mobiltelefoner. De har gjerne ett apparat som fungerer som mobiltelefon og videokamera, og et annet som er som en håndholdt PC, sier Smith.

Dyre i innkjøp, billige i drift

- Prisen på terminalene vil være omtrent som de dyreste mobiltelefonene i dag, opplyser Smith.

Dette vil si en pris på rundt 6-7.000 kroner.

- Du må huske på at det ikke bare er en mobiltelefon du kjøper, men ofte flere produkter i ett og samme apparat. Dersom du skulle kjøpt disse hver for seg, ville prisen bli langt høyere, sier Smith.

Uansett om terminalene er dyrere enn dagens mobiltelefoner skal UMTS bli billig å bruke:

Ungdomsterminalen med blant annet innebygget MP3-spiller.
Ungdomsterminalen med blant annet innebygget MP3-spiller. Vis mer

- Dataoverføring vil bli billigere med UMTS. Prisen per bit vil være lavere enn med GPRS, men folk vil også bruke UMTS mer, sier norske Torbjørn Smith.

Vi vil med andre ord ikke regne med noen stor forskjell på mobilregningen, men vi kan glede oss over mer moro for de samme pengene. Og det er jo heller ikke å forakte.

Et nødvendig onde?

- Det er ikke tvil om at vi trenger UMTS. GPRS, som kommer først, er bygget inn i det eksisterende mobilnettet som har en bestemt båndbredde. En veldig stor del av denne båndbredden brukes til tale, noe som gir liten båndbredde for andre tjenester.

- Med et UMTS-nett kan vi sende data raskere og ha flere brukere innenfor samme område uten å møte flaskehals-problemer, sier Steve Walker.

Enda et nytt supernett?

For de design- og tekologi-interesserte.
For de design- og tekologi-interesserte. Vis mer

"So far, so good" tenker vi, men er ikke helt overbevist. Vi har hørt mye snakk om at vi med UMTS kan oppnå hastigheter opp mot 384 kbps. Er dette kun når man står stille, midt på natten i nærheten av en sentral?

- 384 kbps vil være en slags minimumshastighet som vil oppnås når du for eksempel beveger deg eller det er stor trafikk i nettet. På natten, og i bestemte områder vil du kunne få sendt data med hastigheter opp mot 2 Mbps. Riktignok vil veldig få tjenster trenge så raske hastigheter så dette vil nok neppe bli noen relevant problemstilling.

Ingen spretting av champagne

- Vi tror ikke det vil bli noen storslått lansering av UMTS, men mer annonsering av typen: "Nå kan du i tillegg til å sende bilder også sende video via mobiltelefonen", sier Walker.

Walker tror heller ikke vi vil merke så mye til de store hastighetene:

- Det er de nye tjenestene som blir tilgjengeliggjort gjennom den nye teknologien folk vil merke, ikke nødvendigvis endring i hastigheter.

Og hvilke tjenester som skal revolusjonere oss, det kan du lese mer om i morgen. Frem til den tid, finner du flere saker om temaet i oversikten under.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett