MOBILBILLETT: Her viser seniorforsker Arne Munch-Ellingsen i Telenor hvordan de ser for seg at du skal ta bussen i fremtiden: Med NFC-mobilen som billett.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MOBILBILLETT: Her viser seniorforsker Arne Munch-Ellingsen i Telenor hvordan de ser for seg at du skal ta bussen i fremtiden: Med NFC-mobilen som billett. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Dette vil Telenor bruke NFC til

Bruker mobilen til bussbilletter, quiz, presentasjoner og reklame.

Telenor håper mobiler med NFC-teknologi vil forandre måten vi bruker telefonene våre på. NFC lar mobilen din snakke med andre dingser ved berøring, og er allerede på plass i mange nye modeller.

Den mest åpenbare NFC-bruken er mobilbetaling. Ved å legge inn sikker programvare på brukerens SIM-kort, vil Telenor og DNB i 2013 tilby å gjøre mobiltelefonen din til et bankkort.

De kaller det Tap2Pay, og kan ifølge matvaregiganten NorgesGruppen gi deg uønsket bi-effekt: Dyrere matvarer.

Men det finnes et hav av andre bruksområder også. Allerede har vi sett hvordan Sony nå leverer mobiltelefoner med såkalte SmartTags, som for eksempel lar deg fortelle telefonen at du befinner deg i bilen.

For å forske på enda flere funksjoner, leder Telenor et prosjekt kalt NFC City, sammen med blant annet Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) og Universitetet i Tromsø.

– NFC handler om å gjøre ting lettere, sa Telenor-direktør og Norges mektigste telemann, Jon Fredrik Baksaas, på en NFC-konferanse nylig.

– Mobilen er noe alle har med seg hele tiden. Og nå kan de gjøre mer med den.

Men hva da, egentlig? Bussbilletter, quiz, presentasjoner og reklameplakater, blant annet. Hvordan det fungerer lar vi Arne Munch-Ellingsen i Telenors forskningsavdeling vise deg her:

Artikkelen fortsetter under annonsen