Dette gjør Telenor Mobil og NetCom

Telenor Mobil og NetCom har litt forskjellige planer frem mot tidspunktet da de kan tilby deg tredje generasjons mobilnett med UMTS.

Dette gjør Telenor Mobil og NetCom

  1. Edge: Enda høyere båndbredde på GSM-nettet

Begge selskapene baserer i dag tjenestene sine på GSM-systemet. Men veien videre varierer allerede noe.

Telenor Mobil har valgt å tilby høyhastighetsdata-tjenesten HSCSD, og denne tjenesten er nå tilgjengelig. Deretter planlegger Telenor Mobil å gjøre GPRS tilgjengelig for sine kunder i januar 2001, og Telenor Mobils GPRS-nett vil bli landsdekkende.

En av de videre utviklingsmulighetene av GSM-systemet er så Edge. Men i skrivende stund har ikke Telenor Mobil tatt stilling til om de vil gjøre noe med Edge, i følge direktøren i Telenor Mobil, Ingvild Myhre.

Uansett, så regner Telenor Mobil med å ha UMTS kommersielt i drift på de første stedene i Norge i løpet av første halvår av 2002.

NetCom har valgt en litt annen strategi enn Telenor Mobil. NetCom går nemlig direkte fra "vanlig" GSM til GPRS, som de venter å tilby i løpet av første kvartal i 2001. Selskapet har ikke bestemt om det vil gjøre GPRS-tilbudet sitt landsdekkende eller ikke, i følge Per Bjørkum i NetCom.

I tillegg vil NetCom ikke satse på Edge, men vil heller vente med videre oppgraderinger av nettet til UMTS lanseres i 2002.

Den korte avstand i tid mellom HSCSD og GPRS samt mellom GPRS og Edge er grunnen til at NetCom velger å droppe HSCSD og Edge, i følge Bjørkum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørkum påpeker at NetCom ikke ser Edge, GPRS og HSCSD som nyttig for andre enn de brukerne som har behov for å koble seg opp mot mobilnettet med en PC for å overføre data, slik at bredden av brukere er begrenset. NetCom ønsker derfor å bruke sine resurser annerledes.

UMTS, derimot, vil gi helt nye tjenester på mobile enheter, og Bjørkum mener disse tjenestene vil bli benyttet av et bredere publikum.

Både Telenor Mobil og NetCom har søkt på konsesjon for UMTS og venter på avgjørelsen. Konsesjonsutlysningen for UMTS var for Norges åtte største byer.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett