Game Center, iTunes Ping og leie av tv-serier er noen av nyhetene i iOS 4.1. Foto: Apple
Game Center, iTunes Ping og leie av tv-serier er noen av nyhetene i iOS 4.1. Foto: AppleVis mer

Dette er nytt i iOS 4.1

Ny versjon av Apples operativsystem for iPhone og iPod Touch.

I dag ble iOS 4.1 sluppet - den nyeste oppgraderingen for de som har iPhone og iPod Touch.

iPad-eiere må smøre seg med litt mer tålmodighet før de får godbitene fra iOS 4 – versjon 4.2 (også for iPad) vil komme i november.

Apple fikk mye kritikk ved lanseringen av iOS 4, der mange brukere hadde trøbbel både med epostkontakter som forsvant, bilder som mistet kvaliteten og tregere respons, spesielt for iPhone 3G-eiere.

Apple har rettet mange feil fra versjon 4.0 til 4.1, som også skal gjøre at iPhone 3G-eiere får bedre ytelse enn før, men det er også andre nyheter verdt å merke seg:

Eksempel på HDR-bilde (Foto: Tour Eiffel - HDR - Eiffel Tower Paris av Al lanni, CC-BY)
Eksempel på HDR-bilde (Foto: Tour Eiffel - HDR - Eiffel Tower Paris av Al lanni, CC-BY) Vis mer


  • HDR-bilder - Kameraapplikasjonen har blitt oppgradert. Med iOS 4.1 installert, har du mulighet til å utføre såkalt bracketing, der kameraet tar tre bilder på rappen med ulik eksponering. Bildene settes så sammen til ett bilde, men der du vil få bedre detaljer både i høylysene og skyggepartiene i bildet og dermed høyere dynamisk omfang. Dette forutsetter selvsagt at du tar bilde av et motiv er stillestående, men kan gi vesentlig bedre bilder når det brukes i de rette omstendighetene. Merk at dette kun gjelder iPhone 4.
  • Game Center - Flere tredjeparter har etter hvert bygget sine egne varianter av dette, der man logger på med en konto for å knytte vennskapsbånd med andre spillere, sammenligne rekorder etc. Nå lanserer Apple en "offisiell" versjon der det er lett som en plett å utfordre andre til å spille mot deg. På samme måte som på mange konsollspill er det også mulig å sette opp en duell mot spillere som anses som like gode som deg.
  • Opplasting av HD-filmklipp - For deg som har iPhone 4 og dermed muligheten for å filme i 720p, kan disse filmene nå lastes opp til YouTube og MobileMe i full kvalitet.

  • iTunes Ping - Apples nye "sosiale nettverk" som nå er bakt inn i siste versjon av iTunes blir også å finne på telefonen din. Dermed kan du se hva vennene dine sist har kjøpt, følge artister og mer til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For amerikenere (eller andre som måtte ha en amerikansk iTunes-konto) blir det også mulig å leie tv-serie-episoder direkte på telefonen for 99 cent pr stk.

OPPDATERT: Oppgraderingen har akkurat dukket opp i iTunes, og er altså nå tilgjengelig. Den er gratis for iPhone og iPod Touch-brukere og kan lastes ned ved å synkronisere enheten med iTunes.