Dette er nytt i iOS 4.1

Ny versjon av Apples operativsystem for iPhone og iPod Touch.

Game Center, iTunes Ping og leie av tv-serier er noen av nyhetene i iOS 4.1. Foto: Apple
Game Center, iTunes Ping og leie av tv-serier er noen av nyhetene i iOS 4.1. Foto: Apple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble iOS 4.1 sluppet - den nyeste oppgraderingen for de som har iPhone og iPod Touch.

iPad-eiere må smøre seg med litt mer tålmodighet før de får godbitene fra iOS 4 – versjon 4.2 (også for iPad) vil komme i november.

Apple fikk mye kritikk ved lanseringen av iOS 4, der mange brukere hadde trøbbel både med epostkontakter som forsvant, bilder som mistet kvaliteten og tregere respons, spesielt for iPhone 3G-eiere.

Apple har rettet mange feil fra versjon 4.0 til 4.1, som også skal gjøre at iPhone 3G-eiere får bedre ytelse enn før, men det er også andre nyheter verdt å merke seg:

Eksempel på HDR-bilde (Foto: Tour Eiffel - HDR - Eiffel Tower Paris av Al lanni, CC-BY)
Eksempel på HDR-bilde (Foto: Tour Eiffel - HDR - Eiffel Tower Paris av Al lanni, CC-BY) Vis mer


  • HDR-bilder - Kameraapplikasjonen har blitt oppgradert. Med iOS 4.1 installert, har du mulighet til å utføre såkalt bracketing, der kameraet tar tre bilder på rappen med ulik eksponering. Bildene settes så sammen til ett bilde, men der du vil få bedre detaljer både i høylysene og skyggepartiene i bildet og dermed høyere dynamisk omfang. Dette forutsetter selvsagt at du tar bilde av et motiv er stillestående, men kan gi vesentlig bedre bilder når det brukes i de rette omstendighetene. Merk at dette kun gjelder iPhone 4.
  • Game Center - Flere tredjeparter har etter hvert bygget sine egne varianter av dette, der man logger på med en konto for å knytte vennskapsbånd med andre spillere, sammenligne rekorder etc. Nå lanserer Apple en "offisiell" versjon der det er lett som en plett å utfordre andre til å spille mot deg. På samme måte som på mange konsollspill er det også mulig å sette opp en duell mot spillere som anses som like gode som deg.
  • Opplasting av HD-filmklipp - For deg som har iPhone 4 og dermed muligheten for å filme i 720p, kan disse filmene nå lastes opp til YouTube og MobileMe i full kvalitet.

  • iTunes Ping - Apples nye "sosiale nettverk" som nå er bakt inn i siste versjon av iTunes blir også å finne på telefonen din. Dermed kan du se hva vennene dine sist har kjøpt, følge artister og mer til.

For amerikenere (eller andre som måtte ha en amerikansk iTunes-konto) blir det også mulig å leie tv-serie-episoder direkte på telefonen for 99 cent pr stk.

OPPDATERT: Oppgraderingen har akkurat dukket opp i iTunes, og er altså nå tilgjengelig. Den er gratis for iPhone og iPod Touch-brukere og kan lastes ned ved å synkronisere enheten med iTunes.