Dette er hva Google-lanseringen egentlig handlet om

Kommentar: Googles siste lansering handlet først og fremst om et stort teknologiskifte, men det er mange skjær i sjøen for søkekjempen.

ASSISTANT-DEMO: Googles utviklingssjef Brian Rakowski demonstrerer hvordan man kan reservere bord på restaurant ved å snakke til Google Assistant. Foto: EPA/John G Mabanglo
ASSISTANT-DEMO: Googles utviklingssjef Brian Rakowski demonstrerer hvordan man kan reservere bord på restaurant ved å snakke til Google Assistant. Foto: EPA/John G Mabanglo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Google har nettopp gjennomført en solid produktlansering, med blant annet nye mobiltelefoner, VR-briller og smart nettverksutstyr.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer

Men lanseringen handlet egentlig om noe helt annet. Den handlet om Googles visjon om en ny æra der kunstig intelligens (AI) kommer til å prege hverdagen vår i større og større grad.

Søkekjempen startet med å trekke linjer 30 år tilbake i tid, og pekte på at store teknologiskifter har en tendens til å komme hvert tiende år. På 80-tallet kom PC-en, på 90-tallet kom Internett, på 00-tallet kom smartmobilen, og nå står kunstig intelligens for tur, mener Google.

Google har imidlertid gjort og påstått mye rart de siste årene, og mange satsinger har endt i skikkelige mageplask. AI-visjonen er imidlertid spennende, og mer spennende enn de nye produktene er, isolert sett.

GJESP: Slik ser også den nye Google Pixel ut. Den kan nok minne litt opp en viss konkurrent fra Apple. Foto: Google
GJESP: Slik ser også den nye Google Pixel ut. Den kan nok minne litt opp en viss konkurrent fra Apple. Foto: Google Vis mer

Pixel-mobilen deler for eksempel utseende med 9 av 10 smartmobiler i markedet. Den er ikke vanntett og mangler støtte for minnekort. På den annen side skal den ha et veldig bra kamera og være raskere og enklere enn konkurrentene, skal vi tro Google selv.

Slike lovnader er imidlertid mer regelen enn unntaket på enhver mobillansering.

Langt viktigere er det at Pixel er utstyrt med Google Assistant - en kunstig intelligens som skal hjelpe deg med å tenke. Den kommer til å lære seg alt om dine adferdsmønstre og preferanser, og forstå hvilken kontekst du befinner deg i, lover Google. På bakgrunn av dette vil den dra slutninger helt på egenhånd, og for eksempel gi deg forslag om hva du skal gjøre, oppsøke, lytte til, se og spise der du befinner deg.

I likhet med Apples Siri, som har vært med oss på iPhone i flere år allerede, kan du stille spørsmål og gi kommandoer muntlig til Google-assistenten. Deretter vil den forhåpentligvis tolke deg korrekt og gi deg nyttige svar - og veiledning.

Google har klokkertro på at dette er fremtiden, og mener at Google Assistant allerede nå er klar for å bli integrert i produktene i hjemmet ditt. Først og fremst nye Google-produkter, naturligvis, men flere andre utstyrsprodusenter skal allerede være med på laget.

På sikt skal du kunne skifte TV-kanal, dempe belysningen, skru på alarmen, sette over kaffen og lufte bikkja ved å snakke til mobilen eller dingser i heimen med innebygd Google Assistant. Det er godt å være lat, si.

Jeg skal passe meg for å felle noen endelig dom før vi har testet mobilen og de nye konseptene, men det er noen spørsmål som er betimelige:

  • Kan det for eksempel tenkes at folk flest, i nær sagt alle situasjoner der man er sammen med andre, synes det er enklere å taste inn en kalenderavtale eller et søk enn å ta det muntlig?
  • At folk flest formulerer seg bedre i en tekstmelding og finner det enklere å slette noe når det tastes, enn når ordene bare kommer ut munnen?
  • At tomlene våre faktisk er topptrente og nekter å gå av med pensjon med det første?

For ikke å glemme det kanskje aller viktigste hinderet: Skal stemmestyrt, kunstig intelligens ha noen som helst sjanse, kan ikke Google Assistant oppfatte ordene «Se film» som en kommando for «sexfilm», slik Googles Nexus Player gjorde da jeg demonstrerte mediespilleren på direktesendt TV for en tid tilbake ...

Fordi lysten til å bruke en funksjon som virker nesten hver gang, er lik null.

I så fall er sjansene store for at Google Pixel bare blir nok en smartmobil i mengden og Assistant bare et nytt steg på veien mot en teknologifremtid som alltid tar nye og uforutsette krumspring.

Det er jo nettopp det som gjør den så spennende.

Flere aktuelle kommentarer:
Trodde du virkelig at Apple var først?
På tide å våkne, Microsoft