Dette bør du velge

Skal bredbåndet ha en verdi i forhold til for eksempel det å se på TV, trenger du minimum 600 Kbps.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dersom du så på oversikten over hastighetsmålingene, så du også at det største spranget på nedlastningen var fra 384/128 til 640/384. Dette er også det inntrykk vi sitter igjen med generelt, etter å ha testet ut de ulike hastighetene fra ulike innholdsleverandører. Vi har sett på filmer, nyhetssendinger fra TV2, lastet ned musikk med mer.

Har du en linje med 600 Kbps eller mer, vil det holde i de fleste tilfeller, i hvertfall med det innholdet som finnes i dag. Ved denne hastigheten kan du helt fint se på filmer (Windows Media og RealVideo i en oppløsning på 320x240 i nær-VHS kvalitet) uten at de raskeste sekvensene blir uklare. Kvaliteten øker noe, både i lyd og bilde, opp til 1Mbps. Ved 1Mbps vil du være i stand til å motta film i tilnærmet DVD-kvalitet ved hjelp av komprimeringsteknologier fra Microsoft og RealNetworks.

NextGenTels billigste tilbud gir deg 640/384 Kbps, men dersom valget står mellom Telenors 384/128 Kbps og 704/128 Kbps, vil vi anbefale at du koster på deg de 100 kronene ekstra pr måned det koster å få 704/128 Kbps.

Ivar Lund Frølich, Content Manager Privat i NextGenTel.
Ivar Lund Frølich, Content Manager Privat i NextGenTel. Vis mer

Internett-revolusjonen

- Med ADSL og annet bredbånd får vi en helt ny type Internett. Det hele dreier seg egentlig om en revolusjon, sier Ivar Lund Frølich, Content Manager Privat i Nextgentel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frølich er ansvarlig for alt innholdet på NextGenTels ADSL-portal, Broadpark.

- Broadpark skal være et bredbåndssupplement med rent bredbåndsinnhold. Vi i NextGenTel er gode på teknologi, ikke på innhold, derfor overlater vi det til andre, sier Frølich.

NextGenTel produserer altså ikke noe innhold selv, men inviterer andre aktører til å legge seg inn på portalen. I dag har de blant annet avtale med TV2.

- Dette er noe av det vi ser kommer mer i fremtiden. Vi ønsker også å inngå samarbeid med andre selskaper med distribusjons-rettigheter for TV. TV-kanalene vil da bli streamet via vårt intranett slik at kun våre kunder får tilgang til disse, sier Frølich.

Innen 2004 vil alle større amerikanske TV-kanaler kringkaste alle sendinger digitalt. Du som liker å se en god film når det måtte passe deg har også gode nyheter i vente. Video-on-demand blir også stadig mer aktuelt ettersom flere får bredbåndstilgang. Et dansk selskap har allerede begynt så smått med å legge ut video-on-demand filmer.

Med dagens TV-kvalitet er oppløsningen for dårlig til at du vil få maksimalt utbytte av digitale overføringer til TV-skjermen, både med tanke på film, bilder og tekst. Noen butikker har allerede begynt å selge HD-TVer (High Definition TV), der du blant annet kan få opptil 1024 punkters oppløsning, og som oppdaterer skjermbildene 1:1 fremfor 1:2. Dette kan godt vise seg å bli standardløsningen for presentasjon av innhold i vår nye bredbåndshverdag.

Med andre ord, mange nyheter i vente for den som er tålmodig. Og vi er ikke i tvil: Det er bare å kaste seg på - bredbånd er verdt pengene!