Dette blir nytt i Windows Phone 8.1

Microsoft kommer med flere etterlengtede nyheter i storoppdateringen.

MER PLASS: Med neste versjon av Windows Phone kan hjemskjermen bli seende slik ut. Dette er Nokia Lumia 1020 med Microsofts skjermdump pålimt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/MICROSOFT
MER PLASS: Med neste versjon av Windows Phone kan hjemskjermen bli seende slik ut. Dette er Nokia Lumia 1020 med Microsofts skjermdump pålimt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/MICROSOFT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Windows Phone 8.1 kommer til å bli den første store oppdateringen av Microsofts mobiloperativsystem siden oktober 2012. Selskapet ventes å avduke den nye versjonen på sin årlige Build-konferanse, som arrangeres i San Francisco i april.

Flere av nyhetene har imidlertid allerede begynt å lekke ut.

8.1-oppdateringen kan ikke komme raskt nok for Microsoft, som har slitt med å kapre markedsandeler fra konkurrentene på smartmobilmarkedet.

Når de nå kommer på banen med en rekke etterspurte funksjoner, pluss at en rekke populære apper som Instagram og Vine endelig har blitt lansert for plattformen, kan fremtiden plutselig se langt lysere ut.

Her er det vi vet om Windows Phone 8.1 så langt.

Les også: Doblet markedsandelen på ett år

Varslingssenter

En av de store nyhetene ventes å være et varslingssenter, som vil la brukerne få overblikk over innkommende varsler via en nedtrekksmeny på skjermen. Det kan være alt fra tapte anrop til ny epost og meldinger på Facebook.

I det nye varslingssenteret, som går under navnet «Action Center», vil det også være mulig å skru av og på viktige systemfunksjoner som Wi-Fi, Bluetooth, flymodus og bilmodus.

Microsofts varslingssenter vil med andre ord fungere ganske likt som det gjør i Googles mobiloperativsystem.

- En mulig forskjell fra Android: Et langt sveip kreves for å se hele Action Center, mens et lite sveip bare henter opp enkelte hurtiginnstillinger, skriver TechHive.

Lekket bilde av varslingssenteret fra nettstedet Winphollowers:

image: Dette blir nytt i Windows Phone 8.1


Personlig assistent

Ethvert mobiloperativsystem med respekt for seg selv har en talestyringsfunksjon. Android har Google Nå, mens iOS har Siri. I Windows Phone 8.1 skal Microsoft introdusere en personlig assistent som går under kodenavnet Cortana (oppkalt etter en karakter fra spillet «Halo»).

Ifølge Windows Phone Central vil Cortona se ut som en liten blå sirkel, som endrer utseende basert på hvilke oppgaver den utfører.

Slik gikk det da vår tidligere mobilsjef og mangeårig Android-bruker gikk over til Windows Phone

Bedre multitasking

DAGENS: Multitaskingmenyen slik den fremstår i dag. For å lukke en app, må du trykke på X-ikonet oppe i høyre hjørne. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DAGENS: Multitaskingmenyen slik den fremstår i dag. For å lukke en app, må du trykke på X-ikonet oppe i høyre hjørne. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


På Windows Phone får du opp multitasking-menyen ved å holde inne tilbake-knappen på telefonen. I Windows Phone 8.1 skal denne menyen bli enda enklere å ha med å gjøre. Blant annet vil man kunne lukke apper bare ved å sveipe de ned og ut av skjermen, i stedet for å måtte trykke på X-ikonet som i dag.

I tillegg blir det ikke lenger slik at apper avsluttes når man trykker på tilbake-knappen uten at det er noe å gå tilbake til - i stedet vil appene settes på pause.

Les også: Mapper i Windows Phone. Endelig - eller?

Og enklere navigasjon

Applisten du får opp ved å sveipe til venstre på startskjermen vil dessuten få muligheten til å sortere apper etter bruk eller installasjonsdato, og ikke bare, som i dag, i alfabetisk rekkefølge. Det vil utvilsomt gjøre det mer oversiktlig, spesielt for dem som har mange apper installert.

Ifølge The Verge holder Microsoft også på å teste ut en tre-kolonners flise-layout på startskjermen på tvers av alle enheter. Selskapet tilbyr dette på store telefoner som Lumia 1520, men med Windows 8.1 vil det også kunne bli tilgjengelig for eksisterende telefoner med mindre skjerm som Lumia 920 og 1020, som i dag har to-kolonners-layout som standard.

Microsoft åpner også opp for navigasjonsknapper direkte på skjermen, noe som antagelig vil bety at fremtidige Windows Phone-telefoner vil kunne utnytte enda mer plass på fremsiden til skjerm.

Les også: Windows Phone-brukere mest fornøyd

Flere Sense-apper

En av nyhetene i Windows Phone 8 var en «Data Sense»-app som kan brukes til å overvåke og begrense bruken av datatrafikk på telefonen. Microsoft kommer til å introdusere to nye Sense-apper i Windows Phone 8.1.

«Battery Power Sense» vil gjøre det mulig for brukere å finne ut hvilke apper som trekker mye strøm, mens «Storage Sense» vil gjøre det mulig å flytte apper og data fra intern lagringsminne til et SD-kort.

Dette var nytt i forrige Windows Phone 8-oppdatering: GDR3

Andre nyheter

Blir Windows Phone 8.1 en suksess? (Avsluttet)
Kan nesten ikke vente! Er allerede Windows Phone-bruker, og kommer garantert til å fortsette å være det nå!(53%) 776
Det så spennende ut! Bruker iPhone/Android i dag, men dette kan få meg til å bytte.(22%) 316
Nei. Det er for lite, for sent fra Microsoft sin side.(16%) 241
Bryr meg ikke.(9%) 133
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Windows Phone 8.1 vil også komme med en rekke andre nyheter av større og mindre art, inkludert:

 • Muligheten til å velge bakgrunnsbilder (bak flisene) på startskjermen
 • Automatiske app-oppdateringer
 • Separate volumkontroller for telefonsamtaler/varsler og musikk/apper
 • Muligheten til å endre standard SMS-app
 • Bedre kamera-app med såkalt «burst mode»
 • Ny nettleser i form av Internet Explorer 11, med blant annet fanesynkronisering på tvers av enheter
 • Bing Smart Search, som lar deg søke i alt fra nettsider til dokumenter og applikasjoner
 • Separate «Xbox Music»- og «Xbox Video»-apper i stedet for felles «Musikk + video»-app
 • Støtte for Google Calendar med synkronisering flere kalendere
 • Støtte for VPN
 • Du kan se en komplett liste over nyhetene hos Windows Phone Central.

  (Kilder: TechHive, Windows Phone Central, The Verge, PhoneDog)

  Les flere mobilsaker på DinSide