iOS 4.3 gir deg mulighet til å dele nettilkoblingen din med inntil fem andre enheter. Foto: Eirik H. Urke
iOS 4.3 gir deg mulighet til å dele nettilkoblingen din med inntil fem andre enheter. Foto: Eirik H. UrkeVis mer

Dette blir nytt i iOS 4.3

Endelig får iPhone-brukere dele nettilgangen.

Versjon 4.3 av Apples operativsystem for mobile enheter, iOS, er nå sluppet til utviklerne, og som vanlig vil det da gå noen uker før det blir tilgjengelig for vanlige brukere.

Nyhetene virker ikke å være så veldig mange denne gangen, men visse høydepunkter er det:

  • Mobilt hotspot1 - Dette finnes allerede for Android-telefoner flere andre mobilplattformer og gjør at du kan bruke mobiltelefonen som et trådløst modem. Eksempelvis kan du da sitte på bussen, starte internettdeling og dermed opprettes det et trådløst nettverk som du kan koble deg til med datamaskinen, for så å bruke mobilnettet til å surfe med. For at det ikke skal bli dyrt, bør du selvsagt ha et telefonabonnement med en datatrafikkavtale.
  • Støtte for AirPlay-video - AirPlay ble introdusert i iOS 4.2 og gjør at du kan streame musikk og film til en AirPlay-kompatibel enhet. Nå kan også tredjepartsprogrammer sende video, og ikke bare musikk som har vært mulig til nå.
  • iAds i fullformat - iAds, Apples reklamemulighet for utviklere, støtter nå reklame som dekker hele skjermen. Det høres selvsagt ikke ut som noen god nyhet for deg som bruker, men kan gjøre at apps som ellers ville ha kostet penger kan gjøres gratis, siden reklameinntektene sannsynligvis vil øke.
  • Kun iPad: Multitouch-snarveier - iPad vil nå støtte muligheten for å snarveier som utføres med fire eller fem fingre. Eksempelvis kan du dra fire fingre til høyre eller venstre for å bytte mellom kjørende applikasjoner, fire fingre opp for å vise oppgavelinjen, eller fire fingre ned for å vise hjemmeskjermen. Dette antyder langt på vei at den neste utgaven av iPad vil komme uten en dedikert hjem-knapp.
  • Kun iPad: Valgfri låsbryter - Da iPad kom, fungerte bryteren på høyre side slik at du kunne låse skjermretningen, men i siste oppdatering ble den endret til en mute-knapp, der retningslåsen ble flyttet til oppgavelinjen. I neste versjon får du selv velge hvorvidt denne bryteren skal låse skjermretningen eller kutte lyden.
Les også: 10 anbefalte iPad-spill

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merk også at iOS 4.3 ikke er tilgjengelig for iPhone 3G eller iPod Touch 2G (samt tidligere modeller), og at det derfor er lite sannsynlig at de nye oppgraderingene kommer til disse enhetene.

1Dersom du har en telefon du har kjøpt med abonnement, vil det være operatøren som styrer hvorvidt trådløs nettdeling skal være tilgjengelig. I en tweet sier Telenors kundeservice at de ikke vet hvorvidt Telenor vil støtte dette ennå, mens Netcom svarer positivt.