Skjermfesting? Skjermoverlegg? Agenter?

Dette betyr de rare ordene på mobiltelefonen din

Vi har funnet noen av dem. Kjenner du til noen flere?

HVA SA DU, SA DU? Mye er forståelig, men rett som det er dukker det opp ord det er vanskelig å forstå noe av. Foto: Gaute Beckett Holmslet
HVA SA DU, SA DU? Mye er forståelig, men rett som det er dukker det opp ord det er vanskelig å forstå noe av. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smarttelefoner anno 2017 er vanligvis ganske lette å forstå. De er laget for at de skal kunne brukes av de fleste, og mange funksjoner har fått selvforklarende navn.

Men det finnes som kjent ingen regler uten unntak.

Vi har sett på noen ord som vi har merket oss, hvor vi har tenkt at det kanskje ikke er alle som er like sikre på hva funksjonen gjør, eller hva ordet betyr.

Vi er også interessert i innspill fra dere lesere, så om dere har noen ord dere har kommet over som dere stusser på, så legg igjen en kommentar i kommentarfeltet, eller send oss en e-post.

Tillitsagenter

Sony har en innstilling som heter «Tillitsagenter». Denne finner du i innstillinger, under «Låseskjerm og sikkerhet». Men hva er en tillitsagent?

Selv om det kan høres ut som en kontaktperson i CIA, så er det her snakk om programmer du stoler på, og som skal få lov til å styre telefonen din. Med funksjonen aktivert kan du gå inn på Smart Lock og definere, for eksempel, de trådløse hodetelefonene dine som «Pålitelig enhet». Da vil telefonen være ulåst når du er i nærheten av hodetelefonene dine.

Alternativt kan du definere steder, for eksempel hjemmeadressen din, som pålitelig sted, slik at telefonen er ulåst når du er hjemme. Det finnes også flere andre definisjonsmuligheter, som ansiktsgjenkjenning, stemmer og lignende.

På Samsung-telefoner kalles dette «Klarerte agenter», mens det på Nexus 6P kalles «Pålitelige agenter»

Skjermfesting

There's a party on my screen, and you're all invited! Neida, skjermfesting er faktisk akkurat det ordet hevder det er – muligheten til å feste skjermen. Et mer passende ord hadde kanskje vært «Skjermlås», men det er allerede tatt av, vel, skjermlåsen.

Poenget med skjermfesting, som Sony har valgt å kalle det, er at du kan låse skjermen til å bare vise én app. Dette kan være hendig om du er på fest og spiller musikk fra Spotify, men ikke vil at folk skal ha tilgang til annet enn musikkappen.

Samsung-telefoner refererer til funksjonen som «Fest vinduer», på Nexus 6P kaller de det «Én-appsmodus», mens iOS-brukere kjenner det som «Begrenset tilgang». Sånn for å gjøre det enkelt for oss ...

På iOS sorterer innstillingen inn under «Læring» (Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet), trolig fordi funksjonen også er praktisk på skoler hvor elevene skal bruke én app til opplæringsøyenmed, og ikke rote rundt med spill og andre distraksjoner.

Funksjonen er for øvrig også smart å bruke dersom poden har lyst til å spille et spill på telefonen/nettbrettet ditt, mens du har lyst til å unngå at hele telefonlisten din blir oppringt eller får meldinger av typen «hgufhweo he fdoef». Hett tips, der.

Skjermoverlegg

Dette ordet kom vi over på en Samsung-telefon, men det dukker også opp på Sony og andre Android-telefoner.

Det skiller seg litt ut fra de andre ordene, fordi det, så langt vi kjenner til, ikke er et ord som dukker opp i menyer eller innstillinger. Det dukker imidlertid opp i en feilmelding som en del brukere opplever, og som typisk ser slik ut:

«Screen overlay detected

To change this permission setting, you first have to turn off the screen overlay in Settings > Apps.»

På norske telefoner vil det da stå «skjermoverlegg oppdaget», noe som ikke umiddelbart gir så mye mening.

Kort fortalt dukker denne feilmeldingen opp når en app som ikke har tillatelse til det, prøver å vise ikoner eller elementer som legger seg oppå appen. Android Central har en guide som kan hjelpe deg om du sliter med dette problemet.

Omgivelsesskjerm

Nok et skjermrelatert ord, og dette fant vi på Nexus 6P. Omgivelsesskjerm er et sånt ord som ikke gir noen som helst mening med mindre du kan sette det i kontekst.

I dette tilfellet er det snakk om at skjermen enten kan vises for omgivelsene, eller ikke. Funksjonen gjelder ved innkommende varsler, og angir altså om du vil at skjermen skal slås på når du får varsler, eller om den skal holdes avslått.

Ikke direkte intuitivt, der altså.

Foreløpig har vi bare sett en sammenlignbar funksjon på Huaweis nyeste telefoner, men mange telefoner gir deg i det minste muligheten til å velge om varslinger skal vises på låst skjerm. Dersom denne funksjonen er slått av vil naturligvis heller ikke varslene slå på skjermen, med mindre du ikke bruker skjermlås på telefonen din. Som du selvfølgelig gjør. Ikke sant?

LES OGSÅ: 7 ting du må gjøre med din nye mobil

VPN

Vi tar med en forkortelse helt til slutt. Selv om det sikkert er mange som vet hva dette er, så er det trolig like mange som ikke vet det.

VPN står for Virtual Private Network, og er en tjeneste som kan brukes til flere ting. Du kan bruke det for å surfe trygt på åpne nettverk – for eksempel på kafé, få tilgang til NRKs nett-TV når du er i utlandet, eller du kan bruke det for å få tilgang til innhold fra amerikanske Netflix og andre strømmetjenester mens du selv sitter i Norge.

Det finnes også flere andre situasjoner hvor en VPN kan være nyttig. I vår sammenheng, altså på mobiltelefoner, blir nok VPN i størst grad brukt av bedrifter.

Da kan VPN være viktig for å kunne logge seg på bedriftens nettverk, for eksempel hvis de ansatte skal jobbe hjemmefra, men likevel vil ha tilgang til interne ressurser som for eksempel nettverksstasjoner og lignende.

Har du noen flere ord, uttrykk og forkortelser som du ikke skjønner, eller som du tror andre kan ha problemer med? Gi oss en lyd i kommentarfeltet eller på e-post, så kan vi få det med i saken.

LES OGSÅ:
HDCP? HDMI? CA-modul? Her er guiden til TV-uttrykkene
Dette betyr alt mobiloperatørene lokker deg med
Vi har testet Googles nye superfunksjon

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!