RENT MEL: Utvikleren Ronny Gydar står bak appen Tine i Farta. Den forteller deg når bussen går, men ber blant annet om tillatelse til å se på bildene dine. Hvorfor? Foto: Anders Bergh/Ole Petter Baugerød Stokke
RENT MEL: Utvikleren Ronny Gydar står bak appen Tine i Farta. Den forteller deg når bussen går, men ber blant annet om tillatelse til å se på bildene dine. Hvorfor? Foto: Anders Bergh/Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Dette betyr appenes tillatelser

At utviklerne vil ha tilgang til telefonen din trenger ikke bety trøbbel.

DinSide har skrevet mye om mobilapper og tillatelsene de krever for å brukes.

Derfor bør du sjekke tillatelsene til appene dine

For eksempel kan en app be om tillatelse til å se kontaktlisten din, eller få tilgang på telefonens minnekort. I Android og Windows Phone 7 får man vite om disse tillatelsene før man installerer appen. På iPhone får man advarsler om blant annet bruk av GPS først etter å ha installert appen.

De kan virke skremmende, men må tillatelsene bety trøbbel?

– Nei, mener norske utviklere DinSide har snakket med.

Ronny Gydar er mannen bak de populære Windows Phone 7 (WP7)-appene Trine i Farta (en Trafikanten-app), Trine's Hangman og Trine's LightningTimer. "Trine"-appene er også populære på det nå utdaterte Windows Mobile-operativsystemet.

Håkon Bertheussen er mannen bak megasuksessen Wordfeud, som i dag finnes til både iPhone, Android og Windows Phone 7.

MED VENNER: Wordfeud spilles gjerne med venner. Og du kan invitere folk fra kontaktlisten din, om du har eposten deres lagret. Derfor ber appen om tilgang på kontaktlisten din.  Foto: Håkon Bertheussen
MED VENNER: Wordfeud spilles gjerne med venner. Og du kan invitere folk fra kontaktlisten din, om du har eposten deres lagret. Derfor ber appen om tilgang på kontaktlisten din. Foto: Håkon Bertheussen Vis mer


Disse appene ber om tilgang på funksjoner som ikke alltid virker logisk. For eksempel kan det være skummelt at Wordfeud krever tilgang til kontaktlisten din.

Vi har derfor bedt utviklerne forklare deg hvorfor de tilsynelatende vil trenge seg inn i telefonen din.

Les også: Android har i all hemmelighet skannet appene sine

"Les kontaktdata" (Wordfeud for Android)

Wordfeud har en funksjon for å invitere personer i kontaktlisten din til en vennskapelig kamp Scrabble. Og det er derfor appen må få vite hvem som ligger i denne listen, slik at Wordfeud kan sjekke om personen faktisk har spillet selv. Dette gjøres ved å sende inn e-post-adressen til personen du inviterer, så Wordfeud kan sjekke om hun er en registrert spiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke slik at vi laster opp hele kontaktlista til Wordfeud-serveren, påpeker Bertheussen overfor DinSide.

"Lese telefontilstand og identitet" (Wordfeud for Android)/"Eier-ID og Mobil-ID" (Trine i Farta for WP7)

Wordfeud ber om telefonens identitet for å gjøre registreringsprosessen enklere, slik at appen selv kan generere et passord for den aktuelle brukeren. Trine i Farta ber om identiteten for at brukeren kan sikkerhetskopiere innstillingene sine til utviklerens server, uten at brukeren må registrere en brukerkonto.

– Dette høres skikkelig skummelt ut. Men det er kun snakk om en unik og anonym tekststreng som brukes for å vite om dette er "samme person" eller "samme mobil" som "gjorde noe i sted", forklarer Gydar til DinSide.

Ifølge han kreves også denne unike ID-en av aktører som leverer reklame til appene hans. Trolig så annonsørene kan føre statistikker og tilpasse reklamer; også dette anonymt.

Bertheussen forteller at "Lese telefontilstand" brukes for å unngå at Wordfeud viser reklame når man mottar en telefonsamtale.

Les også: Her er appene som er farligst nå

"Musikk- og videobibliotek" (Wordfeud og Trine i Farta for WP7)

WP7-versjonen av Wordfeud ber om å å tilgang til musikken og videoene dine, samt kameraet ditt. Ifølge Bertheussen er grunnen enkel: Så brukeren kan laste opp et profilbilde til Wordfeud-kontoen sin. Bildet kan hentes fra telefonens bibliotek ("Musikk- og videobibliotek"), eller tas der og da med kameraet. Da må også appen ha tilgang til disse resursene.

MÅ VITE HVOR DU ER: For at Trine i Farta skal vise deg hvordan du kommer deg frem, må appen vite hvor du er. Men dette lagres ikke av utvikleren.  Foto: Ronny Gydar
MÅ VITE HVOR DU ER: For at Trine i Farta skal vise deg hvordan du kommer deg frem, må appen vite hvor du er. Men dette lagres ikke av utvikleren. Foto: Ronny Gydar Vis mer


Men hva med Trine i Farta?

– Det er litt tragisk at jeg må kreve dette, for det virker jo helt merkelig for en Trafikanten-app, innrømmer Gydar.

Også her har tillatelsen en lite dramatisk årsak: Appen har en alarm som kan minne deg på at du må gå til bussen. Om du hører på musikk må sangen derfor pauses, og så fortsette etter at alarmen har gjort jobben sin. For å gjøre dette må appen få tilgang på musikkspilleren din.

"Posisjonstjenester" (Trine i Farta for WP7)

En av de aller skumleste aspektene med moderne mobiler er at mange kan se hvor du befinner deg der og da. Vi har blant annet sett hvordan Apple, Android og HTC forbeholder seg retten til å alltid vite hvor du er. Også mange apper ber om å få vite dette, deriblant Trine i Farta.

Ettersom dette er en app som skal hjelpe deg med kollektivtrafikken, har den en funksjon for å vise deg de nærmeste holdeplassene. Dermed må den også vite hvor du er.

– Det foregår ved at appen spør telefonen om posisjon, får tilbake koordinatene og sender disse til Trafikanten, som returnerer holdeplasser i nærheten. Posisjonen blir ikke lagret av Trafikanten, heller ikke av meg, påpeker Gydar.

Les også: Derfor skal Android være like sikker som iOS

"Movement & directional sensor" (Wordfeud for Windows Phone 7)

Wordfeud handler om å plassere bokstaver på et brett, og fungerer bare i portrettmodus. Så hvorfor i alle dager vil appen vite hvordan du beveger telefonen din?

Det har med reklame å gjøre.

– Noen av disse kan være interaktive, forteller Bertheussen, og sikter til for eksempel annonser hvor ting kan bevege seg basert på hvordan du holder mobilen.

BER OM MYE: Wordfeud vil blant annet bruke bildene, kameraet og bevegelsessensoren din. Det skal ligge lite dramatikk bak.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BER OM MYE: Wordfeud vil blant annet bruke bildene, kameraet og bevegelsessensoren din. Det skal ligge lite dramatikk bak. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Kan være skummelt

Ronny Gydar og Håkon Bertheussen er to utviklere med rent mel i posen. Det appene deres spør om tillatelse til, brukes i beste mening.

– Vi har ingen onde hensikter med noen av disse tillatelsene, understreker Bertheussen.

Men tillatelsene vi gir disse appene, kan i andre apper brukes til langt skumlere ting. Vi har sett eksempler på apper som laster opp hele kontaktlisten din til sine servere, sist med appen Path. Selv om utviklerne trolig ikke hadde onde hensikter, er det fortsatt skummelt.

Hva er Path? Vi har testet!

– Og posisjonen kan jo misbrukes av "onde applikasjoner", i den forstand at de kan logge til en server hvor du har vært og så videre, sier Gydar.

Ber appen om tillatelser som høres urimelige ut for den aktuelle appen, kan det være et tegn på trøbbel. Men som vi ser av denne artikkelen: Det ulogiske er noen ganger logisk ved nøyere ettersyn.

Så tipset blir som det alltid er: Er du usikker er det tryggeste å holde seg til de mest største, gjerne fra merkevarer og utviklere du kjenner fra før. De største aktørene har mest å tape på å gå over grensen.

Mer om hvordan du unngår problemer: Slik oppdager du falske apper

Artikkelen ble oppdatert og republisert i forbindelse med påsken 2012