Spare batteritid ved å avslutte apper på mobilen?

Det kjente trikset kan faktisk bare gjøre ting verre

Derfor er det ikke så lurt å lukke appene fra multitasking-menyen.

MYTE: Det er en myte at du sparer batteritid ved å avslutte apper ved å sveipe de opp og ut av skjermen. Foto: Kirsti Østvang
MYTE: Det er en myte at du sparer batteritid ved å avslutte apper ved å sveipe de opp og ut av skjermen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har i mange år vært et «kjent» triks at hvis man ønsker å spare strøm på mobilen, bør man avslutte apper du ikke bruker, akkurat som man gjør på PC-en.

På iPhone gjør man dette ved å dobbelttrykke på hjemknappen, slik at man får opp multitasking-menyen. Herfra kan man trykke på X-tegnet på en app eller sveipe hele appen opp og ut av skjermen.

Android-telefoner har en egen multitasking-knapp, og her fungerer det på omtrent samme måte.

Ja, vi i Dinside har sikkert også nevnt dette som en av måtene man kan spare strøm på smartmobilen.

- Kan forverre batteritiden

I senere tid har det imidlertid kommet frem at det å tvinge apper til å avsluttes på denne måten ikke har noen innvirkning på batteritiden i det hele tatt.

LUKK ALLE APPER: Android-telefoner har som regel en knapp som lar deg lukke alle apper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LUKK ALLE APPER: Android-telefoner har som regel en knapp som lar deg lukke alle apper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I verste fall kan det bare gjøre den verre, skriver Wired.

Både Apple og Google skal selv ha bekreftet påstanden, og dermed avfeid myten.

I en e-post til en kunde svarte Apple-sjef Tim Cook kontant nei på spørsmålet om det å avslutte apper i multitasking-menyen forlenger batteritiden, ifølge 9to5Mac.

Og en av Googles Android-sjefer, Hiroshi Lockheimer, skriver på Twitter at det snarere kan være tvert imot:

Er du en av dem som frenetisk sveiper apper ut av multitasking-menyen flere ganger om dagen for å få bedre batteritid, er det bare å stoppe først som sist.

Hvorfor hjelper det ikke?

Uten å være altfor teknisk, har det med hvordan multitasking, altså fleroppgavekjøring, fungerer på en iPhone eller Android-mobil.

DETTE ER LURERE: Har du noen apper du mistenker bruker unødvendig mye strøm når de kjører i bakgrunnen, er det lurere å skru av bakgrunnsoppdatering for den appen. Skjermdump
DETTE ER LURERE: Har du noen apper du mistenker bruker unødvendig mye strøm når de kjører i bakgrunnen, er det lurere å skru av bakgrunnsoppdatering for den appen. Skjermdump Vis mer

Når du går ut av en app, for eksempel ved å trykke på hjemknappen, går den i dvale, slik at den ikke bruker ressurser på telefonen, hverken prosessorkraft eller strøm, ifølge Howtogeek.

Det kan dog hende at mobilen lagrer appen i arbeidsminnet (RAM), slik at den raskt kan hente appen opp igjen når du skal bruke den igjen.

Fjerner du appene fra arbeidsminnet, må mobilen laste inn appen helt på nytt igjen, noe som bruker mer strøm enn dersom du bare lot den være i fred.

I iOS er faktisk listen over apper i multitasking-menyen ikke en liste over alle apper som kjører, men alle nylig åpnede apper, skriver Macworld.

Noen apper kan riktignok kjøre i bakgrunnen, men ønsker du å forhindre dette for å spare strøm, bør du heller deaktivere bakgrunnsoppdatering for enkelte apper.

På iPhone gjør du dette ved å gå til Innstillinger > Generelt > Bakgrunnsoppdatering.

Henger appen?

Når det er sagt, betyr det ikke at du skal styre helt unna multitasking-menyen.

Den eneste gangen du bør lukke apper er imidlertid dersom de ikke fungerer som de skal; henger, krasjer eller lignende.

En såkalt «hard reset» av telefonen kan i noen tilfeller også løse slike problemer.

På iPhone trykker du på strøm- og hjemknappen (strøm og volum ned på iPhone 7) til du ser Apple-logoen på skjermen.

LES OGSÅ:
Slik skrur du av irriterende iPhone-varsler
Bør du skru av eller på automatisk oppdatering av apper?
Merkelig triks frigjør plass på iPhone