App-utvikler frikjenner Android-systemet

– Det er fortsatt mange i bransjen som ikke tar Android på alvor

Dårligere apper med færre funksjoner og senere tilgang preger app-tilbudet i Android. Men hva eller hvem har skylda? Vi spurte en ekspert.

SER BEDRING: Marius Mårnes Mathiesen i Shortcut har sett klare forbedringer i Android de siste årene. Nå håper han bare at bransjen begynner å ta operativsystemet på alvor. – Jeg tror man nå innser at man også her må gjøre en skikkelig jobb, sier han. Foto: Gaute Beckett Holmslet
SER BEDRING: Marius Mårnes Mathiesen i Shortcut har sett klare forbedringer i Android de siste årene. Nå håper han bare at bransjen begynner å ta operativsystemet på alvor. – Jeg tror man nå innser at man også her må gjøre en skikkelig jobb, sier han. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan ikke skylde på fragmentering og flere telefoner i dag. Det er ikke lenger et problem.

Det sier Marius Mårnes Mathiesen, strategisk leder for teknologi i Shortcut. Det Oslo-baserte selskapet har utviklet apper for mange store kunder, blant annet NRK, NSB og Rema 1000. Både til iOS og til Android.

Han avkrefter med andre ord det som har vært gjeldende unnskyldning for mange bedrifter, nå sist DNB i en sak vi skrev for noen uker siden, nemlig at det er flere hensyn som må tas med Android-apper, og flere telefoner og skjermstørrelser appene skal fungere på.

– Historisk sett har nok Apple hatt en litt «hyggeligere» plattform å utvikle på. Men i dag tror jeg det er vi i bransjen som har skylda. Både dem som bestiller appene, og vi som utvikler dem – den skylden skal vi dele, sier Mathiesen.

Litt mer tid

Han erkjenner likevel at utvikling av Android-apper kan være noe mer ressurskrevende, men mener det ikke er snakk om store forskjeller.

– Hvis man tenker arbeidsmengde så er nok erfaringen at det er bittelitt mer jobb å lage en Android-app. Det er litt ekstra tilpasning for kamera på Samsung-telefoner og tastaturet på Sony-telefoner, for eksempel.

Men ikke så mye at det utgjør et problem, eller at det skal ta nevneverdig lengre tid å utvikle enn tilsvarende apper til iOS. Da er det heller et annet sted skoen trykker.

– Jeg mistenker at det handler litt om at sjefene i selskapene som bestiller appene sitter med iPhone, og bryr seg ikke så mye om Android-biten. I tillegg er kanskje selskapet som utvikler appen for dem også litt mindre kjent med Android, tror Mathiesen.

Nærmer seg hverandre

Men selve utviklingsjobben er altså langt mer lik nå, enn den var for noen år siden. Gjennom årenes løp har både Apple og Google forbedret forutsetningene for utviklerne.

Både gjennom egenutvikling, men også ved å lære av konkurrenten.

– For åtte år siden hadde alle iPhone-apper skinn- og trestrukturer, mens Android hadde et flatt og nøkternt design. Men med iOS 7 gikk også Apple over til et flatere og renere design, forteller Mathiesen.

Et annet eksempel er støtte for fingeravtrykk, som ikke var støttet av Google før Android 6.0, selv om Samsung hadde fått dette på plass lenge før, men da i sitt eget system.

– Jeg synes det er morsomt at de innoverer på hver sin front. Det er utrolig bra at begge parter finner på så mye spennende, og så krysspollinerer de etterpå.

Sjekker appene nøyere

En annen myte vi ba Mathiesen bekrefte eller avkrefte, er påstanden om at Apple App Store er tryggere enn Googles Play Store. Dette var noe som for noen år siden ble hyppig brukt som argument når man målte de to operativsystemene opp mot hverandre.

Apple gikk gjennom alle appene som ble sendt inn for godkjenning, og var det noe de ikke likte, fikk du appen i retur. Hos Google var det en lettere vei til publisering, med mindre omfattende godkjenningsprosess.

– Nå har Google begynt å gå gjennom appene før de blir publisert, og dette gjør de i all hovedsak automatisk. I tillegg velger de ut noen apper som de ser nøyere på, forteller Mathiesen.

Denne endringen har også ført til endringer i Shortcuts tidsestimater når de utvikler apper.

– Vi har tidligere antatt at Apples godkjenningsprosess for apper kan ta to uker, mens Android-godkjenningen har vært nærmest umiddelbar. Men det gjør vi ikke lenger, nå har vi lagt inn litt godkjenningstid på Android også, sier Mathiesen.

– Har blitt tryggere

Faktisk kan det hende at Googles Android-system nå er tryggere enn Apples iOS. Google har nemlig begynt å scanne tredjepartsapper som finnes rundt på nettet, og som ikke tilbys gjennom Play Store.

Og er det én ting Google er flinke på, så er det å scanne internettet.

– Der de finner noe som ikke er som det skal, stopper Google appene fra å installeres på Android-telefoner. Min vurdering er at Android-systemet har blitt tryggere enn iOS på enkelte fronter på grunn av denne scanningen, selv om muligheten til distribusjon utenfor Play Store på Android innebærer en sikkerhetsrisiko som mangler på iOS, sier Mathiesen.

Et eksempel på en slik tredjepartsapp er Norsk Tippings Android-app. I Play Store ligger kun en enkel app hvor du kan sjekke resultater. Googles regler sørger for at de ikke kan legge ut en fullstendig app, hvor du kan levere pengespill i appen, på Play Store.

Derfor må du til Norsk Tippings nettside (via mobiltelefonen) for å laste ned appen. Denne appen har imidlertid ikke vært gjennom Play Store-godkjenning, og kan da potensielt være en større sikkerhetsrisiko. Men Googles scanning av tredjepartsapper gjør deg i det minste litt mer trygg på at det du laster ned er trygt å ta i bruk.

Ser bedring

Likevel blir altså Android-apper nedprioritert når nye apper skal på markedet. Men Mathiesen aner håp i horisonten.

– Det er fortsatt mange i bransjen som ikke tar Android på alvor, men jeg tror man nå innser at man også her må gjøre en skikkelig jobb, sier han, og trekker fram en Shortcut-utviklet app som eksempel.

– Vi lanserte iOS-appen RuterReise da iOS kom til Norge, og da fantes ikke Android. Men da vi lanserte appen til Android- og Windows Phone fire år senere, hadde denne flere funksjoner enn iOS-utgaven.

Han mener at brukerne av de forskjellige systemene alltid må føle at de får en like bra app som «den andre siden», eller aller helst en litt bedre. Misfornøyde brukere gir bare dårlige anmeldelser, og da skyter bedriften seg selv i foten.

Derfor har han en klar oppfordring til sjefer, bedrifter og avdelinger som jobber med app-utvikling i dag:

– Sett dere ned og prøv Android. Prøv å forstå operativsystemet, og lag apper som er minst like gode som iOS-appene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!