Derfor postes det mange sorte bilder på Instagram i dag

Protest-bevegelse sprer seg i sosiale medier.

GÅR I SORT: Instagram fylles nå opp av sorte bilder til støtte for George Floyd og kampen mot rasisme. Skjermbilde: Kirsti Østvang
GÅR I SORT: Instagram fylles nå opp av sorte bilder til støtte for George Floyd og kampen mot rasisme. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I kjølvannet av drapet på George Floyd, tyr folk verden rundt til sosiale medier for å vise sin støtte til Black Lives Matter-bevegelsene og protestene som foregår i USA.

I dag fylles Instagram opp av sorte bilder som en del av en aksjon kalt «Blackout Tuesday».

Begynte i musikkbransjen

Ifølge The Independent har bevegelsen sitt opphav blant aktører i musikkbransjen som forpliktet seg til å ta en pause fra å publisere noe på sosiale medier eller slippe nye utgivelser tirsdag 2. juni.

Den ble opprinnelig organisert under hashtaggen #TheShowMustBePaused.

Warner Music Group, Sony og Spotify var blant aktørene som sa de ville delta i tillegg til en rekke artister, skriver Hollywood Reporter.

Siden har det spredd seg til resten av internett, og både store merkevarer, kjendiser og vanlige personer har valgt å ta del i aksjonen.

Har fått kritikk

Noen har poengtert at å ta pause fra sosiale medier ikke vil hjelpe i en tid hvor man skal protestere.

I tillegg har det kommet kritikk fordi å fylle opp sosiale medier med sorte bilder vil gjøre at annet viktig innhold ikke blir spredd.

- Det problemet forsterkes når bildene deles med hashtaggen #BlackLivesMatter. Det har raskt blitt overtatt av de sorte bildene, som betyr at de som blar gjennom den vil oppleve det vanskeligere å finne faktiske bilder og vanlige innlegg, skriver The Independent.

Skal du dele et sort bilde, bruk derfor bare hashtaggen #BlackoutTuesday, eller ingen hashtagg i det hele tatt.

Hvordan lage et sort bilde

Ønsker du å delta i Blackout Tuesday, må du altså lage et sort bilde. Det er flere måter å gjøre det på:

  • Du kan ta en skjermdump av innlegget til en person som bruker et sort bilde.
  • Du kan søke etter et sort bilde på Google.
  • Du kan lage et sort bilde i en fotoapp.

Du kan faktisk bruke Instagram ved å trykke på kameraknappen øverst i høyre hjørne, ta et bilde, trykke på tegne-knappen oppe til venstre, velge sort og trykke og holde på skjermen til den blir helt svart. Trykk så ferdig og lagre bildet, for så å laste det opp igjen som et vanlig innlegg.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!