Derfor må du taste inn iPhone-koden oftere

Apple har i det stille innført en ny Touch ID-regel.

<b>TIDSFRIST:</b> Lagt merke til at du oftere å taste inn kode selv om du bruker fingeravtrykk for å låse opp iPhone? Da er det ikke bare du som holder på å bli skrullete. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TIDSFRIST: Lagt merke til at du oftere å taste inn kode selv om du bruker fingeravtrykk for å låse opp iPhone? Da er det ikke bare du som holder på å bli skrullete. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en iPhone 5S eller nyere, har du en fingeravtrykksleser innebygd i hjemknappen som gjør at du slipper å taste inn en kode hver gang du skal låse opp telefonen.

Mye enklere, samtidig sikrer du deg mot at uvedkommende får umiddelbar tilgang til dine personlige data.

Noen unntak

Selv med den såkalte Touch ID-funksjonen i bruk, hender det imidlertid at du av og til må bruke koden.

Det gjelder blant annet om du skrur av og på telefonen, ikke har låst den opp i det hele tatt de siste 48 timene eller har fem mislykkede forsøk på å lese av fingeravtrykket.

LES OGSÅ: Privat mobilsurfing - ikke så privat som du tror

Den nye regelen

Nå har imidlertid Apple lagt til enda et krav for når Touch ID-brukere må taste inn kode, skriver amerikanske Macworld.

Dersom du ikke har låst opp enheten med kode de siste seks dagene, og du ikke har brukt Touch ID til å låse den opp de siste åtte timene, blir fingeravtrykksopplåsing deaktivert - og du vil bli bedt om å taste inn kode.

Oppdatering: Opprinnelig kom vi i skade for å skrive at man måtte taste inn kode hver gang man ikke hadde brukt Touch ID på åtte timer, men forkravet er at man ikke har brukt kode i det hele tatt de siste seks dagene.

LES OGSÅ: Er fingeravtrykk-innlogging så skummelt som noen vil ha det til?

Ble innført med iOS 9, ifølge Apple - men ...


Det er først den siste tiden at flere skal ha lagt merke til at de måtte taste inn kode oftere enn før, men Apple sier til amerikanske Macworld de kom med den første utgaven av iOS 9, som ble sluppet i fjor høst.

Likevel dukket ikke det nye kravet opp i Apples supportdokument, iOS Security Guide (se punktene i faktaboksen til høyre), før 12. mai i år.

Det spekuleres i at endringen har kommet i forbindelse med rettssaker hvor mistenkte har blitt pålagt å bruke Touch ID for å låse opp sine iPhone-er.

I tillegg er det San Bernardino-saken, hvor FBI krevde at Apple skulle lage programvare som kunne låse opp iPhone-en til Syed Rizwan Farook, som sto bak terrorangrepet i San Bernardino i California i desember.

- Jeg tror disse sakene har gjort Apple oppmerksomme på at dette har blitt en utfordring. Da de lanserte Touch ID, var det mange som ikke brukte kode i det hele tatt. Men i USA kan politiet nå beslaglegge dine fingeravtrykk for å låse opp telefonen din, forteller sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim til Dinside.

LES OGSÅ: Logg inn i banken med fingeravtrykk

Sikrere, men mindre brukervennlig

SELV SIKKERHETSEKSPERTEN SYNES DET ER LITT KJEDELIG: Men Per Thorsheim synes det er bra med kortere tidsfrist for sikkerhetens skyld. Foto: EINAR OTTO STANGVIK
SELV SIKKERHETSEKSPERTEN SYNES DET ER LITT KJEDELIG: Men Per Thorsheim synes det er bra med kortere tidsfrist for sikkerhetens skyld. Foto: EINAR OTTO STANGVIK Vis mer


- Sikkerhetsmessig er imidlertid disse endringene bra, men selv som paranoid sikkerhetskonsulent, skulle jeg gjerne sluppet å taste inn koden min hver eneste morgen, sier Thorshem.

Slik Thorsheim tolker Macworlds artikkel, er reglene laget for å øke vanskelighetsgraden for andre å komme seg inn.

- Fingeravtrykk blir sett på som litt for enkelt sånn sett. Det som virkelig beskytter enheten er en kode. Når Apple nå senker tidsfristen til åtte timer, ivaretar de brukervennligheten passe greit, og så gjør de at tidsvinduet en angriper har til disposisjon bli kortere, sier Thorsheim.

Sikkerhetsforsker Jonathan Zdziarski sier til amerikanske Macworld at han har bedt Apple om å korte ned tiden lenge, men han etterlyser også flere innstillingsmuligheter, slik at man kan velge tidsperiode selv, samt muligheten til å kreve kode basert på stedsplassering.

- Jeg ville likt det om fingeravtrykket ble deaktivert eller at tidsperioden ble satt til fire eller åtte timer dersom jeg ikke er innenfor en «geofence» jeg har satt opp, sier Zdziarski til Macworld.

I kjølvannet av San Bernardino-saken har Apple lovet å iverksette tiltak for å gjøre det vanskeligere å hacke iPhone.

LES OGSÅ: Beskytt iPhone-notater med passord og fingeravtrykk