Her er det mye omtalte punktet som ved berøring kan føre til tap i signalstyrken. Foto: Øivind Idsø
Her er det mye omtalte punktet som ved berøring kan føre til tap i signalstyrken. Foto: Øivind IdsøVis mer

Derfor er antenneproblemet mindre i Europa

Mye vanskeligere å bryte samtaler på iPhone 4 her enn i USA.

Det har vært mye ståhei rundt iPhone 4 og påstandene om antenneproblemer, der fjerning av anbefalt-stempel fra det amerikanske forbrukerrådet har vært en sentral ingrediens.

DinSide Data testet telefonen nylig, og selvfølgelig var vi svært nysgjerrige på om vi klarte å framprovosere antenneproblemet selv. Vi klarte riktignok ganske raskt å få signalindikatoren til å miste et par prikker, men klarte aldri å rote bort en eneste samtale - selv i områder som i utgangspunktet har dårlig dekning.

Les testen: iPhone 4

Bedre dekning i Europa

Nå har den internasjonale sammenslutningen av uavhengige forbrukerorganisasjoner ICRT utført en lignende laboratorietest i Europa som den Consumer Reports utførte i USA, og konklusjonen er at problemet er langt mindre her enn i USA.

Hovedgrunnen er at mobildekningen generelt er langt bedre i Europa enn i USA, samt bruk av GSM-900-nettet.

Her kan det gå galt

Testene avslørte imidlertid at det omtalte "dødsgrepet", der man berører et spesielt område i nedre, venstre hjørne på telefonen, kan føre til et fall i signalstyrken på inntil 19dB, som er nok til å bryte en samtale under visse omstendigheter. Dette klarte ICRT å framprovosere både i 3G-nettet (2100 MHz) og i GSM-1800-nettet. GSM-1800 er svært likt GSM-1900, som er mest brukt i USA.

I Europa (og Norge) er det derimot GSM-900 som er desidert mest utbredt, først og fremst på grunn av overlegen dekningsgrad. 1800-nettet benyttes i Norge kun i tettbebygde strøk som avlastning fordi det ikke er nok kanaler tilgjengelig på 900.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer støy

Testene til ICRT viste at det er mulig å framprovosere signaltap også i GSM-900-nettet, men kun 2-4 dB. Støyen ble imidlertid femdoblet, skriver det svenske forbrukermagasanitet Råd & Rön.

ICRT støtter uansett konklusjonen til Consumer Reports, og fraråder kjøp av iPhone 4 til Apple har fikset antenneproblemet, med uttalelsen "da en telefon tross alt skal kunne ringes med".

Kilde: Råd & Rön

Les også:
Apples reaksjoner på påstandene
Konkurrentene sinte på Apple