Essential Phone lansert

Denne telefonen er laget av samme mann som lagde Android

Nytt mobilmerke å bite seg merke i.

FRISK PUST: Ved å felle frontkameraet ned i skjermen, har Essential klart å skape sin første telefon med svært tynne rammer. Foto: Essential
FRISK PUST: Ved å felle frontkameraet ned i skjermen, har Essential klart å skape sin første telefon med svært tynne rammer. Foto: Essential Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke så ofte det dukker opp en ny mobilprodusent, men Android-skaper Andy Rubin, som sluttet hos Google i 2014 for deretter å starte selskapet Essential, har nå lansert sin første mobiltelefon.

Og her er det rett og slett snakk om å konkurrere med de beste først som sist. Essential Phone er fylt opp med maskinvare fra øverste hylle, og med et design med svært tynne rammer.

Spesiell design

Mest iøyenfallende med designet er, som du ser på bildet, at frontkameraet lager et hull i skjermen på toppen av telefonen. Smart tenkt, egentlig, siden dette feltet på topplinjen ofte ikke er i bruk uansett.

image: Denne telefonen er laget av samme mann som lagde Android

Det gjør at rammene rundt skjermen kan lages enda tynnere, som gjør at Essential Phone er blant de aller beste med tanke på hvor mange prosent skjermen utgjør av den totale flaten.

Verdt å merke seg er at selskapet har brukt titan, og ikke aluminium, i konstruksjonen av telefonen. Titan er et hardere materiale, som ifølge Essential hverken blir skrapet opp, bulket eller bøyd. Baksiden er av keramisk materiale.

Her ser du det som skal være resultatet av en slipp-test mot betong, der telefonene fra Samsung og Apple (formoder vi) får merker i hjørnene, mens Essential-telefonen ser like pen ut:

TITAN: Disse tre skal ha vært utsatt for samme slipptest, og Essential-telefonene har kommet fra det uten en skramme. Foto: Essential
TITAN: Disse tre skal ha vært utsatt for samme slipptest, og Essential-telefonene har kommet fra det uten en skramme. Foto: Essential Vis mer

Ellers kommer Essential i fire ulike farger - de mer tradisjonelle sort, hvit og stellargrå, samt en «ocean depths»-farge med sjøgrønn bakside og gullfargede kanter.

Og som du muligens har lagt merke til: Ingen hodetelefonutgang. En USB-C-overgang skal imidlertid følge med i pakken.

Magnetiske kontakter

På baksiden av telefonen finner vi to magnetiske kontaktpunkter som kan brukes for å koble til ekstrautstyr, altså litt på samme måte som på Moto Z.

KLIKK PÅ: Magnetiske kontakter bak på telefonen skal gjøre det enkelt å hekte på ekstrautstyr, som dette 360-graderskameraet. Foto: Essential
KLIKK PÅ: Magnetiske kontakter bak på telefonen skal gjøre det enkelt å hekte på ekstrautstyr, som dette 360-graderskameraet. Foto: Essential Vis mer

Sammen med telefonen lanserer Essential også et lite 360-graderskamera som da enkelt klikkes på plass slik at du kan ta sfæriske bilder av det rundt deg.

En ladeplate har også samme innretning der telefonen «snapper» på plass når du legger den på platen til lading.

Dobbelt bakkamera

På kamerafronten har Essential valgt å gå samme vei som Huawei ved å levere to kameraer på baksiden der ett av dem kun har en sort/hvit-sensor.

Med det lover Essential svært gode og detaljerte bilder; også i svak belysning, og kameraene stikker ikke ut på baksiden.

Blenderåpningen er oppgitt til gode f/1,85 og oppløsningen til 13 megapiksler. Frontkameraet skal være i stand til å filme med 4K-oppløsning og har 8 megapiksler oppløsning. Her er lysstyrken f/2,2.

FIRE FARGER: Dette er de fire fargene Essential Phone kommer i. Foto: Essential
FIRE FARGER: Dette er de fire fargene Essential Phone kommer i. Foto: Essential Vis mer

Maskinvare fra øverste hylle

I likhet med toppmodellene blant annet fra Sony, HTC og Samsung (i USA), får også Essential Phone den nye toppmodellen fra Qualcomm, Snapdragon 835, på innsiden. Arbeidsminnet er på 4 GB og telefonen har 128 GB lagringsplass med UFS 2.1.

ANDROID-FAR: Andy Rubin er hjernen bak Android. Og nå bak Essential Phone. Foto: Essential
ANDROID-FAR: Andy Rubin er hjernen bak Android. Og nå bak Essential Phone. Foto: Essential Vis mer

Skjermen har et 19:10-aspekt, altså noe større høyde/bredde-forhold enn vanlig, men ikke like avlang som de siste modellene fra Samsung og LG. Oppløsningen er 2560x1312 og størrelsen på 5,71 tommer med avrundede hjørner.

Fingeravtrykksleser er plassert på baksiden, tykkelsen er 7,8 mm og batteriet er på 3.040 mAh. Telefonen støtter også hurtiglading

Kun USA med det første

Amerikanerne kan forhåndsbestille Essential Phone nå, med levering i løpet av en måneds tid. Når telefonen eventuelt blir å finne på flere markeder står det ingenting om, men det ser ut på spesifikasjonene at den støtter det meste av mobilnett; inkludert de vi bruker i Norge.

Prisen er 699 dollar (5900 kroner), eller 749 dollar (cirka 6300 kroner) med 360-graderskameraet. Til sammenligning koster en iPhone 7 Plus med 128 GB lagringsplass 869 dollar i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!