Denne Siri-funksjonen bør du slå av

Lar andre poste på Facebook, slette avtaler og sende SMS uten å låse opp telefonen.

<strong>GØY PÅ FEST?</strong> Særlig når andre kan poste Facebook-oppdateringer på dine vegne – uten å låse opp telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GØY PÅ FEST? Særlig når andre kan poste Facebook-oppdateringer på dine vegne – uten å låse opp telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høstens nye iOS-versjon, versjon 9, gav oss endelig Siri på norsk. Siri er Apples stemmeassistent som lar deg utføre kommandoer på telefonen med stemmen, enten det dreier seg om å søke opp ting på internett, sette på alarmer, sende SMS-meldinger eller andre ting.

Funksjonen henter du frem ved å holde hjem-knappen inne et lite sekund, eller ved å si «Hei Siri» (om du har aktivert det under innstillinger, generelt, Siri). Dernest kan du snakke med stemmeassistenten.

LES OGSÅ: Vi tester Siri på norsk

Men det kan andre gjøre også!

Om du velger å ta i bruk Siri, blir funksjonen også gjort tilgjengelig fra en låst telefon som standard. Det betyr at man kan bruke Siri uten å låse opp telefonen, som jo kan være kjekt om man bare skal sende en melding om at man snart er hjemme i det man begynner å kjøre fra jobb.

For det er kanskje spesielt i bilen Siri-funksjonaliteten kan være kjekk å ha aktivert fra låst skjerm. Å kunne si «Hei Siri, ring Katrine» betyr at du ikke trenger å røre telefonen i det hele tatt for å holde en samtale i bilen.

Men – at telefonen ikke trenger å låses opp, betyr at også andre kan få tilgang til akkurat de samme funksjonene. Sikkerhetsselskapet Trend Micro advarer nå om at man ikke bør tillate Siri fra låst skjerm.

Disse tingene kan man gjøre

Her er noen av tingene man kan gjøre via Siri-funksjonen, selv om skjermen er låst:

  • Poste på Facebook (si «Post på Facebook» og deretter hva du vil poste)
  • Sende SMS (si «Send melding til navn» og så hva som skal stå i meldingen)
  • Se i avtaleboka (si f.eks. «Vis meg mine avtaler på fredag»)
  • Slette en avtale (si f.eks. «Slett avtalen min i morgen tidlig»)
  • Se hvem som eier telefonen (si «Hva heter jeg?»)
  • Ringe andre (si «Ring til mamma»)
  • Opprette alarm (si «Vekk meg klokka halv fire i morgen tidlig»)

Slik forhindrer du det

HER: Under innstillinger, Touch ID og kode finner du bryteren som deaktiverer Siri på låst skjerm.
HER: Under innstillinger, Touch ID og kode finner du bryteren som deaktiverer Siri på låst skjerm. Vis mer


Synes du tilgang til Siri på låst skjerm har en høyere risiko enn nytte, kan du slå av dette ved å gå til innstillinger, touch ID og kode og så fjerne haken ved Siri under avsnittet om tilgang fra låst skjerm, som angitt på bildet.

Da vil man ikke kunne bruke Siri-funksjonen uten at telefonen er låst opp, som uansett går ganske raskt med fingeravtrykksensoren om du har en iPhone 5s eller nyere.

LES OGSÅ: Slik virker 3D Touch på iPhone 6s