Vis mer Vis mer

Staaker er snart klar for lansering

Denne norske dronen følger deg automatisk

Vi fikk en sniktitt på den norske dronen Staaker.

Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli hett i dronemarkedet, men der de fleste droner styres med en tradisjonell fjernkontroll, har gjengen bak norske Staaker valgt en annen vri.

– Du kan styre den om du setter den i i scenery mode, men det er først og fremst en følgedrone, sier Halvor Langhoff, en av Staakers medgrunnleggere, til Dinside.

Langhoff har tatt turen for å vise frem dronen mange venter på. De første utsendelsene skal etter planen skje i slutten av april.

Staaker har fått oppmerksomhet også i internasjonale medier, og selskapet er godt fornøyde med antall forhåndsbestillinger av produktet, uten å gå i detalj på dét.

<strong>BRETTES UT:</strong> Staaker er mer kompakt når den ikke er i bruk. Vingene brettes ut og låses ved hjelp av landingsbena. Gimbal-festet i front er myntet på GoPro-kameraer. Foto: Pål Joakim Pollen
BRETTES UT: Staaker er mer kompakt når den ikke er i bruk. Vingene brettes ut og låses ved hjelp av landingsbena. Gimbal-festet i front er myntet på GoPro-kameraer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Følger deg og flyr smart

Så – hva er det som gjør Staaker unik? Jo, nettopp at det er en følgedrone, og at den skal være ekstra smart når det gjelder akkurat det.

Alt du trenger å gjøre er å starte opp, sende dronen i været med automatisk takeoff, og så vil dronen følge etter trackeren uansett hvordan den flytter på seg. Den har du typisk festet rundt armen.

Staaker-teamet har jobbet i tre år med teknologien, der de også har analysert bevegelsene til en rekke ekstremsportsutøvere. Det gjør at Staaker ikke bare følger trackeren, men den skal også være i stand til å kalkulere hva som kommer til å skje, slik at den posisjonerer seg på best mulig måte.

<strong>STYRER SHOWET:</strong> Dronen vil alltid følge trackeren, og det er via denne du kan endre flymodus og styre dronen via enkle knapper. Foto: Pål Joakim Pollen
STYRER SHOWET: Dronen vil alltid følge trackeren, og det er via denne du kan endre flymodus og styre dronen via enkle knapper. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Flere modi

Nevnt er at Staaker har en modus der man kan styre den på mer tradisjonelt vis. Denne styringen er imidlertid veldig enkel, med knapper på trackeren for opp/ned, frem/tilbake og rotasjon til høyre og venstre. Nok til å posisjonere dronen før man setter utfor eller spille inn noen enkle sekvenser av landskapet, men ikke til mer avansert, manuell flyging.

Knappene er store og tydelige – laget for å kunne betjenes med hansker på. Dessuten er trackeren vanntett (IP68) og tåler derfor de fleste værutfordringer. Dronen selv tåler også regn og snø (IP44), og skal klare å fly selv om det blåser frisk bris.

Trackeren har en liten LCD-skjerm og et enkelt menysystem som gjør at du kan bytte mellom ulike flymodi. Blant annet kan Staaker sirkulere rundt trackeren med valgfri hastighet og retning, holde konstant kompassretning, stå stille og vri seg etter trackeren eller bare følge etter på vanlig vis.

Når dronen er i bruk, vises gjenstående batteri på dronen med store sifre på skjermen.

Toppfart på 80 km/t

<strong>KJAPP:</strong> Staaker har toppfart på 80 km/t og vil derfor klare å følge etter de fleste. Foto: Pål Joakim Pollen
KJAPP: Staaker har toppfart på 80 km/t og vil derfor klare å følge etter de fleste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Staaker har toppfart på 80 km/t under optimale forhold, og har en annonsert batteritid på 30 minutter før batteriet må lades/byttes.

– Vi har ikke fått smartbatteriene ennå (som kan rapportere gjenstående kapasitet, journ.anm.), så vi har foreløpig bare lagt inn en timer på 15 minutter. Jeg får passe på at jeg ikke bruker samme batteri to ganger, ler Langhoff, før han gjør klar til flytur nummer to med nok et batteri fra jakkelomma.

Dersom dronen mister kontakt med trackeren eller går tom for strøm, nødlander den av seg selv. Man kan også få den til å lande der man startet, som i mange tilfeller vil gjøre den lettere å finne igjen.

<strong>SIRKLER:</strong> I et av flymodusene kan Staaker sirkle rundt trackeren. Via sistnevnte kan du justere hastighet og retning. Foto: Pål Joakim Pollen
SIRKLER: I et av flymodusene kan Staaker sirkle rundt trackeren. Via sistnevnte kan du justere hastighet og retning. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

GoPro-feste

Staaker har ikke et innebygd kamera, men har en gimbal (slingrebøyle) der festet er beregnet på GoPro-kameraer.

Dronen kan gi strøm til kameraet om man ønsker det, slik at man slipper å bli skuffet av en video som stoppet fordi kamerabatteriet gikk tomt.

Vinklingen av kameraet står dronen selv for, basert på trackerens posisjon og dronens høyde over bakken. Da vi tittet igjennom klippene på slutten av dagen, så Langhoff at kameraet ikke var vinklet lavt nok i den ene scenen.

– Dæven, der ser vi jo bare taket på bilen. Det der må vi få justert på, utbrøt han, i ekte gründer-ånd. Slike ting er kjekke å plukke opp i den siste finpuss-fasen før produktet lanseres.

<strong>BRETTET:</strong> Når Staaker ikke er i bruk, kan man brette inn armene for å gjøre den mer kompakt. Foto: Pål Joakim Pollen
BRETTET: Når Staaker ikke er i bruk, kan man brette inn armene for å gjøre den mer kompakt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den viktige pause-knappen

Den største knappen på trackeren er den som setter dronen på pause. Da blir den stående stille i lufta og avventer videre instruksjoner.

– Fyker du ned bakken og ser at dronen beveger seg mot trærne, trenger du en nødknapp, påpeker Langhoff.

<strong>FØLG MED:</strong> Selv om Staaker ikke har noen innebygd mulighet for å se det dronen ser, har GoPro en app som lar deg se direktevideo, forutsatt at dronen er nærme nok. Foto: Pål Joakim Pollen
FØLG MED: Selv om Staaker ikke har noen innebygd mulighet for å se det dronen ser, har GoPro en app som lar deg se direktevideo, forutsatt at dronen er nærme nok. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For er det en ting som fort kan være savnet, så er det at dronen ikke har noen form for antikollisjonsteknologi innabords.

Langhoff mener at man med dagens teknologi ikke vil klare å gi en 100 prosent trygghet på det punktet uansett, og at det da er bedre å ikke gi noen trygghet enn å gi en falsk trygghet.

Og det kan vi være enig i. Vi klarte selv å kjøre DJI Mavic i et tre, til tross for at den har antikollisjonsteknologi innabords.

Ikke helt uten konkurrenter

En åpenbar konkurrent for Staaker var dronen Lily, som man bare kunne kaste opp i lufta før den skulle følge etter deg.

Skaperne fikk inn over 200 millioner kroner via Kickstarter, men klarte ikke å levere. Nå er de under etterforskning fra amerikanske myndigheter, og dronen ser neppe dagens lys.

Dere gråt vel ikke da Lily-skaperne måtte legge inn årene?

– He-he, jo det er klart at Lily var en av de mest potente konkurrentene, men det der gjorde det jo ikke akkurat lettere å være en liten startup i dette markedet. Sånne ting blir en ripe i lakken for oss alle, poengterer Langhoff.

En annen konkurrent er AirDog, som ble folkefinansiert via Kickstarter i 2014 og sopte inn over en million dollar. Den er mer fokusert på enkeltøvelser som surfing eller fjellsykling, men har svakere toppfart og batteritid enn norske Staaker.

I en trippeltest hos Wired kom Staaker best ut som følgedrone, foran DJI Phantom 4 og Hexo+. Den norske dronen fikk 9/10 poeng, mens de to andre måtte nøye seg med henholdsvis seks og fire poeng.

Kommer til våren

Langhoff og resten av Staaker-gjengen sikter mot å sende ut de første eksemplarene i løpet av april.

For de som forhåndsbestiller nå er antatt levering i midten av mai.

Staaker koster 1.195 dollar pluss moms som et introduksjonstilbud; altså rundt 12.500 kroner med dagens kurs. I tillegg trenger du altså et GoPro-kamera, som koster fra rundt 1.400 kroner og oppover om du skal kjøpe det nytt.

Dronene sendes fra Norge. Ja, faktisk blir de satt sammen på Kjeller.

LES OGSÅ:
Test av DJI Mavic – dronen som kan pakkes sammen
Parrot Disco – dronen som ser ut som et fly
Fremtiden? Denne dronen har plass til én passasjer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer