Fredag 26. oktober lanseres iPhone Xr i norske butikker. Selv fikk vi telefonen på onsdag, men siden to dagers bruk er alt for lite for å gjøre en full test, tenkte vi i stedet å dele våre første tanker om iPhone Xr.
Dette er altså den rimeligste av årets nye iPhone-modeller, men å omtale Xr som «billig» vil være å lyve – med en startpris på 8.690 kroner for 64 GB-utgaven ligger telefonen prismessig på høyde med de argeste Android-konkurrentene, særlig når vi må opp til 9.290 kroner for å få 128 GB lagringsplass.
8690 kroner er for øvrig akkurat det iPhone 8 Plus kostet da den ble lansert i fjor.

Bare ett kamera
En ting som skiller Xr fra sine Xs-brødre, er at denne modellen kun har ett kamera på baksiden. Det skal være akkurat det samme som det éne av de to vi finner på Xs-modellene, med like stor bildebrikke (1/2,55"), samme brennvidde (~28 mm), samme lysstyrke (f/1,8) og samme oppløsning (12Mp).
Følgende to bilder tatt henholdsvis med iPhone Xs og iPhone Xr. Eller var det omvendt? (Neida.)


Der Apple tidligere kun har tilbudt portrettmodus på telefonene med teleobjektiv, altså der man kan ta bilder som får en forfalsket uskarp bakgrunn, er det noe Apple for første gang tilbyr på en telefon med ett kamera bak, og som Google har vist at går helt fint med sine Pixel-telefoner.
Riktignok er tele-brennvidden (tilsvarende 56 mm) ofte mer smigrende når man tar slike bilder, men merk også at hovedkameraet har større bildebrikke, og objektivet er langt mer lyssterkt (78 prosent mer lys), som faktisk bør bety at Xr kan være bedre rustet til å ta slike bilder i svak belysning enn sine storebrødre.

For der må du bruke teleobjektivet til portrettbilder – litt merkelig at du ikke kan velge brennvidde der, altså, når man uansett får det til på Xr-modellen.
Vi har lagt 2x2 bilder i et Google Foto-album – som du vil se er landskapsbildet praktisk talt identisk på iPhone Xr og iPhone Xs, og selv om perspektivet blir ulikt på portrettbildet (jeg flyttet på meg for å prøve å få omtrent samme størrelse på modellen), synes Xr-bildet faktisk å være hakket mer detaljert, som antydet over.
Verdt å nevne er dog at du på iPhone Xr kun kan bruke denne modusen på ansikter, mens du med Xs-modellene også kan ta bilder av dyr og andre ting med forfalsket dybdeuskarphet. Med ett kamera er Apple nødt til å dra nytte av maskinlæring for å beregne hva som skal være skarpt og uskarpt, og der har fokuset tydeligvis vært på bilder av mennesker.
Frontkameraet, inkludert TrueDepth-løsningen, er for øvrig identisk på Xr og de andre modellene.

LCD-skjerm
Det siste året har så og si alle de store produsentene begynt å levere sine toppmodeller med AMOLED-skjermer, og det er altså den andre store forskjellen på Xr og Xs-modellene.
For her får du en LCD-skjerm, som ikke kan by på det samme sortnivået og den samme kontrasten, men som allikevel holder høy kvalitet.
Denne teknologien er ikke like forenlig med tynne skjermkanter, så rammene rundt skjermen er noe tykkere på Xr-modellen, men allikevel ganske imponerende om man sammenligner med LCD-baserte konkurrenter. Og definitivt en opptur om du kommer fra Apples gamle design (iPhone 6/plus-8/plus). Faktisk er telefonen både lavere og smalere enn tidligere Plus-utgaver, til tross for at skjermen er større.
Oppløsningen er noe svak når vi ser til konkurrentene, med 1792x828 piksler, men på normal betraktningsavstand må vi også her påstå at forskjellene er marginale. Men du ser den om du studerer på nært hold.
Friske farger
Vi liker svært godt den nesten blodrøde utgaven vi har fått til test, og i likhet med iPhone 5c i sin tid, finnes også Xr i en rekke spenstige farger. Men i motsetning til nevnte telefon er ikke baksiden av plast på iPhone Xr.

Foruten den røde, får du også kjøpt den både i gul, blå og korallrød. Ja, og sort og hvit, da, om du er mer konservativ. De fleste klasker på et deksel uansett, så fargen spiller kanskje mindre rolle.
Mye likt
Vi skal bruke de neste dagene på å bli bedre kjent med iPhone Xr, så forvent en test i løpet av neste uke. Verdt å nevne er at den har mye til felles med sine storebrødre utover det vi har nevnt – maskinvaren er praktisk talt den samme, bortsett fra at den mangler den siste gigabyten med arbeidsminne, men det blir til dels blir «nullet ut» mot den lavere skjermoppløsningen.
Og FaceID, der du låser opp telefonen med ansiktet, er den samme som på Xs-modellene.
Et par andre småting mangler, som 3D Touch, men det har vi inntrykk av at ikke så mange benytter seg av uansett. Ifølge Apple har iPhone Xr dessuten den beste batteritiden av de tre.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.