Den store portaloversikten

De vil svært gjerne bli startsiden din, og har fellesbetegnelsen portaler. Men det er ikke lett å velge hvilken som gjør jobben best. Her er oversikten over Norges foreløpig 14 portaler, og hvilke muligheter de gir deg.

Den store portaloversikten

Portaler publiserer vanligvis ikke eget stoff, men organiserer andres webtjenester på en slik måte at vi som nettbrukere raskt og presist skal finne frem til akkurat den typen informasjon vi er på jakt etter.

Ikke alle portaler klarer å gjøre dette like elegant, men de som lykkes, vil få mange trofaste brukere som stikker innom sidene hver dag. Og portalenes motiver er åpenbare. Bruker du en portal trofast, kan eierne innkassere reklameinntektene.

Det siste året har det dukket opp flere nye portaler, som alle gjør sitt beste for å få deg til å velge dem som din startside. Men hvilken portal er best for deg? Vi har besøkt de 14 portalene som finnes i Norge i dag, og funnet ut hva de forskjellige tilbyr av tjenester.

Mange portaler - ingen komplette

Portalene er ulike både i innhold, muligheter og presentasjon. Ingen av dem er komplette, alle mangler noe som du finner hos en eller flere av de andre portalene.

De fleste portalene gir deg både nyheter og nyttige lenker, men noen av de mindre portalene gir deg bare lenker. Flere av de større portalene byr på en rekke nyttige tjenester, slik som epost over Internett, SMS eller værmeldinger.

Noen av portalene er gamle i faget. SOL og ABC Startsiden er veteraner, Yahoo! Norge bygger på samme lest som amerikanske Yahoo!, mens Hjemmenett også må sies å ha flere år på baken, til tross for noen drastiske profilskift de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av portalene som har dukket opp denne høsten tar for alvor opp konkurransen med de store og etablerte. Særlig er dette tilfellet for Portalen og Spray.

I denne artikkelserien presenterer vi de forskjellige portalene slik at du raskt kan få oversikten, og velge den du synes passer best. Vi har også testet hastigheten ved nedlastning av de ulike portalene, og flere av dem lider under dårlig komprimert grafikk og oppsvulmede HTML-dokumenter.

Vi har også snakket med ledelsen i de største portalene for å finne ut hvilke planer de har videre.