Den store mobilkameraduellen

Med kameraoppløsning på over tre megapiksler ser det endelig ut til at kameramobilene er bra nok til å utfordre digitalkameraene. Men hvilken modell bør du gå for?

Vi har i løpet av sommeren testet både Nokia N73 og Sony Ericsson K800i, kameraflaggskipene fra de to selskapene som selger desidert flest mobiltelefoner i Norge. Begge selskapene hevder at nå får digitalkameraene endelig en virkelig utfordring. Sony Ericsson har sågar fått med seg Sony på at mobilselskapet skal få bruke digitalkamerabenevnelsen Cyber-shot på denne mobilen.

Merk: Vi valgte Nokia N73 som kameramobilen fra Nokia i stedet for N93. Dette på grunn av at N93 markedsføres som en videomobil, mens N73 markedsføres som en kameramobil. De er også langt mer sammenlignbare i både pris og størrelse.

Kan konkurrere

3,2 megapiksler, bildestabilisator og autofokus er noen av nøkkelordene som tydelig viser at det her er snakk om mobiltelefoner med fokus på kamerabiten. Nå har vi da også testet disse mobilene i lengre perioder i det siste og kan skrive under på at disse er de beste kameramobilene vi noensinne har testet. Begge leverer bilder som under gode forhold ikke står tilbake for det vi har sett fra de billigste digitalkameraene.

 Foto: Marius Røstad
Foto: Marius Røstad Vis mer


Faktisk har vi skrevet ut bilder som er tatt med disse mobilene på en Canon Pixma IP6600D. Kvaliteten ble faktisk bra nok til at flere av de vi viste bildene til ikke trodde på oss når vi nevnte at de var tatt med en mobiltelefon. Riktignok var det ikke snakk om A4-utskrifter, siden 3,2 megapiksler er for dårlig oppløsning til så store utskrifter, men på 10 x 15 cm er resultatet overraskende bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forutsetninger for testen

Vi har testet kameraet i en rekke forskjellige forhold. Nærbilder, landskapsbilder, med og uten blitz, i motlys og medlys. Stort sett der man kan tenke seg å bruke et kamera har vi brukt disse mobilene. Derimot har vi bevisst ikke tatt i bruk flere av de ekstra innstillingene som man har mulighet til med disse kameramobilene.

 Foto: Marius Røstad
Foto: Marius Røstad Vis mer


Dette fordi mobilbrukere ytterst sjelden interesserer seg for slik funksjonalitet. Er man først interessert i det vil man nok aldri nøye seg med et slikt kamera allikevel. Derfor har vi heller ikke tatt bilder i fotostudio, med perfekt lyssetting og stativ. Her er det snakk om vanlig håndholdt bildetagning med stort sett de automatiske innstillingene.

Profesjonelle fotografer kan stort sett få tatt gode bilder med de aller fleste kameraene på markedet, da også kameramobiler. Spørsmålet er imidlertid hva som gir best resultat for mannen i gata, som bare er interessert i å ta noen bilder i ny og ned, men som allikevel vil at kvaliteten skal være bra nok. Det håper vi å gi svar på her.

Opplevelser

Allikevel er det et par elementer som ikke har med selve bildekvaliteten å gjøre som må nevnes. Selve følelsen av mobilkameraet. Her kommer også første anbefalning i testen. For er det viktigste hvordan selve prosessen fungerer.

Sony Ericsson er suveren i så måte. Innstillinger og muligheter er sammenlignbare, men responsen er langt bedre på K800i enn N73. Man føler hele tiden at N73 henger litt etter når man tar bilder, noe som er et relativt stort irritasjonsmoment. I tillegg opplevde vi stabilitetsproblemer med Nokia N73. Flere ganger måtte den slås av og på når vi tok flere bilder av gangen, noe som ikke akkurat er holdbart.

En annen bonus med K800i er BestPic-muligheten. Dette er en funksjon som smeller av ni bilder på en gang, så har man mulighet til å velge ut det beste bildet. På den måten slipper man både lukkede øyner og motiver som forsvinner ut av bildekanten. En veldig smart funksjon på et mobilkamera, der øyeblikksbildene er det aller viktigste.

Til bildene

Da er premissene lagt og første stjerne utdelt. Men som nevnt over er det bildekvaliteten som er testet her og da er det viktig å se på disse. Hvem går av med seieren på dette punktet, som tross alt er det viktigste. Nokia N73-bildene er alltid til venstre, mens K800i-bildene alltid er plassert på høyre side.

Ute i vanlig dagslys er det nok ingen tvil om at Nokia N73 jevnt over leverer de beste bildene. Skarpheten er bedre. Det samme er fargegjengivelsen i de aller fleste tilfellene, selv om forskjellen her er ganske minimal.Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Etter å ha tatt en del bilder både ute og inne i forskjellige lysforhold får man en viss erfaring med hvordan kameraene fungerer. Derfor kom det som en overraskelse at i nærbildet over av ananasen ble N73 knust av K800i. Det samme må sies om bildet i motlys. Fargegjengivelsen på disse to er langt bedre på Sony Ericssons modell. N73-bildene ble i overkant blasse.Men Nokia N73 kom selvsagt sterkt tilbake. På de ovenstående bildene er det N73 som har tatt de beste bildene. Igjen kommer både skarphet og klarhet frem, sammen med en generelt bedre fargegjengivelse.

Med og uten blitz

De to siste bildene i denne sammenligningstesten tar i bruk blitzen på disse mobiltelefonene. K800i er uten tvil den beste kameramobilen på akkurat dette punktet. Fotolyset på Nokia N73 er ikke i nærheten av å være tilfredsstillende nok.Det virker faktisk mer som om Nokia kun har lagt til et lite lys for å kunne si at de har en type blitz enn at de har utviklet noe som skal gjøre bildene bedre. Forskjellen på bilder tatt med K800i og N73 på nattestid er markant. Der K800i faktisk leverer kveldsbilder av tilfredsstillende kvalitet er det lite man kan bruke de tilsvarende N73-bildene til.

Vår konklusjon

Som alltid med slike sammenligningstester er det flere sterke og svake sider i forhold til hvert enkelt produkt. Sony Ericsson K800i er for eksempel langt sterkere på kvelds- og nattestid enn det N73 fra Nokia er. I tillegg virker responsen på kameraet langt bedre. N73 på sin side har skarpere bilder, med gjengs bedre fargegjengivelse.

Vi mener faktisk at Nokia N73 leverer de jevnt over beste bildene. Allikevel er kvalitetsforskjellen relativt liten og da spiller de andre elementene inn. Hadde det ikke vært for svakheter med stabiliteten, responsen og blitzen hadde N73 vært den suverene vinneren. Men totalt sett kårer vi Sony Ericsson K800i til årets beste kameramobil.