Den aller beste søkemotoren?

Kan flere titalls millioner Internett-brukere ta feil? Hvis svaret er nei, kan vi med stor sikkerhet fastslå hvilken søkemotor på Internett som er den aller beste. Vinneren har en markedsandel på nesten 50%.

Kilden til denne statistikken er det amerikanske selskapet Statmarket, som logger aktivitetene til nesten 34 mill. brukere via statistikksystemet Hitbox. Dette systemet logger hvor trafikken kommer fra, og kan derfor med stor sikkerhet si hvilke søkemotorer som bringer mest trafikk.

Yahoo på topp

Yahoo har en markedsandel på hele 46%, og det er imponerende. Men det er ikke riktig å kalle Yahoo for bare en søkemotor. Yahoo er først og fremst en emnekatalog, og det er her styrken ligger. Mens de rene søkemotorene bare samler alle dokumenter maskinelt, ligger det en menneskelig omtanke bak linkene i de ulike kategoriene i Yahoo.

Men Yahoo er også en søkemotor. Hvis du søker og ikke finner noe i emnekatalogen, så fortsetter Yahoo på webben.

Langt til neste

På andre og tedjeplass er Excite og AltaVista, begge med en andel på rundt 10%. Begge disse nettstedene har gjort betydelige anstrengelser for også å fremstå som emnekataloger, men de aller fleste forbinder dem likevel med rene søkemotorer. Og det kan godt tenkes at Yahoo nå har fått et såpass solid forsprang at det vil holde en stund.

Store variasjoner

Tabellen som er gjengitt under, viser statistikken for de 10 største søkomotorene for datoene 11.10-99 og 12.10-99. Her går det klart frem at variasjonene er store fra dag til dag, og InfoSeek svinger f.eks. fra 2,72% til 7,59% fra en dag til en annen. Det betyr selvsagt at ingenting er sikkert, og at Yahoo ikke bør hvile på laurbærene. Internett-folket er en utro forsamling som alltid går der det er best uttelling. Og bra er det!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen anbefalinger

Denne artikkelen tar utgangspunkt i en stor internasjonal undersøkelse. Men er du på jakt etter norske nettsteder, er gode gamle Kvasir utvilsomt den beste emnekatalogen. Startsiden er det beste norske utgangspunktet for surfing. Er du på jakt etter den aller mest oppdaterte informasjonen, kan vi anbefale Copernic på det aller varmeste!