De hotteste UMTS-tjenestene

GSM er på vei ut, og UMTS tar snart over. Du må kjøpe ny telefon, men det vil du gjøre med glede, hevder Ericsson, som lover nye tjenester for en lettere og morsommere hverdag.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

LONDON (DinSide): Vi er fortsatt på besøk hos Ericsson i London, på jakt etter informasjon om vår mobile fremtid. Du har allerede kunnet lese om de første UMTS-terminalene og om Ericssons første GPRS-telefoner. I dag gir vi deg altså det mest interresante, nemlig oversikten over hvilke UMTS-tjenster som kommer, og hvilke som vil bli de mest populære.

Jakten på Killer Apps

De hotteste UMTS-tjenestene

- I fremtiden vil vi gjøre de samme tingene som i dag, vi vil bare gjøre det annerledes, sier Torbjørn Smith, Vice President Ericsson Western Europe.

Ericsson jobber nå på spreng for å finne frem til akkurat de UMTS-tjenestene som vi vil bruke og ikke minst ønsker å betale for. Dette er selvsagt ingen enkel jobb. Den gang SMS ble lansert var det få som trodde at folk skulle gidde å knote med mobiltelefonen bare for å sende venner en liten hilsen.

Vi kjenner alle historien og vet i dag at SMS fort ble en "Killer App", som de mest populære tjenestene kalles.

Kamera mest populært

Torbjørn Smith er Vice President i Ericsson Western Europe og klar til kamp om markedsandeler.
Torbjørn Smith er Vice President i Ericsson Western Europe og klar til kamp om markedsandeler. Vis mer

Vi vil snart få både GPRS-telefoner og UMTS-terminaler med innebygde kameraer. Dette innebærer blant annet at du kan ta bilder og sende postkort direkte fra en mobil til en annen. UMTS åpner ikke bare for høye hastigheter, men også opptak og visning av video på fargeskjermer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Video og farger er egentlig det eneste som ikke kan gjøres med dagens teknologi. I Japan finnes allerede innebygde kameraer i 2. generasjons mobiltelefoner. Der har tjestene knyttet til fotografi og video blitt veldig populært, og vi ser ingen grunn til at det ikke også skal slå an i Europa, sier Smith.

Med et innebygget videokamera i mobilen kan du for eksempel filme den nydelige lampen du har sett i butikken og sende videosnutten til kjæresten for godkjenning før du kjøper den. Selve overføringen vil gå direkte fra en mobil til en annen og gå over 10 ganger raskere enn det i dag går å sende og motta en SMS.

Tilgjengelighetens fyrverkeri?

Slik tror Ericsson noen av UMTS-terminalene vil se ut.
Slik tror Ericsson noen av UMTS-terminalene vil se ut. Vis mer

Med UMTS skal vi bli mye mer effektive fordi informasjonen blir tilgjengelig der vi er. Men hva når dette snus på hodet? Med UMTS kan du blant annet få konstant tilgang til epost. I det dine arbeidskolleger og kunder vet at du når som helst kan lese eposten, vil de ikke da også kreve raskere responstid? Vi blir enda mer tilgjengelige, men er dette egentlig til vår fordel?

- Det blir nok større krav om tilgjengelighet. Men det er viktig å fokusere på det vi oppnår, ikke det vi taper. Vi vil få en mye mer fleksibel hverdag fordi vi blant annet kan velge å jobbe hjemmefra fremfor å stå i kø til jobben, sier Smith.

Mange mobiltelefoner kan i dag filtre innkomne samtaler, slik at bare de med utvalgte telefonnummer slippes igjennom. De andre blir satt direkte til mobilsvareren. I UMTS-terminalene skal denne tjenesten utvides, nettopp for å forhindre ovenfornevnte problemstilling.

- Terminalene må bli smartere og mer selektive. Dette kan for eksempel gjøres ved at eposten filtreres, og vi kun mottar de som er sendt med høy prioritet, sier Smith.

Smith tror likevel at det er brukerne selv som må sørge for det aller viktigste:

- Tjenestene vil gjøre oss mer fleksible, men fleksibilitet i seg selv er ingen garanti for at man får kontroll. Teknologien ligger til rette for at vi skal kunne styre tiden, men viktigst av alt blir det at vi selv skrur av telefonen når vi ikke ønsker å være tilgjengelige.