De beste løpeappene

Det finnes hundrevis av løpeapper, men hvilke er egentlig best?

<b>NYTTIG VERKTØY:</b> Med en løpeapp kan du få full oversikt over løpeturene dine. Det kan gjøre det enklere å forbedre seg, og kan også virke motiverende. Foto: PANTHERMEDIA
NYTTIG VERKTØY: Med en løpeapp kan du få full oversikt over løpeturene dine. Det kan gjøre det enklere å forbedre seg, og kan også virke motiverende. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå som løpesesongen er i gang, er det på høy tid å finne frem joggeskoene og dra ut på løpetur. Smartmobilen kan være et nyttig hjelpemiddel i så måte, men hvilke apper er best å bruke?

Og klarer de det de lover: å måle både fart, antall kilometer og kalorier OG plotte det hele inn på et kart så du kan se tilbake på hvor du har løpt?

Det har vi forsøkt å finne ut. I samarbeid med Dagbladet har vi har testet ti populære løpeapper som du kan laste ned helt gratis:

Endomondo, Nike+ Running, Runtastic, Adidas miCoach, Runmeter, Runkeeper, Strava Run, Sports Tracker, MapMyRun og Zombies, run!.

Her gir vi deg de fem beste.

Les også: Mobilholder som skal gi muskler

Løper mer enn før

Ifølge ekspertene kan løpeappen utgjøre hele forskjellen på om du kommer deg opp av sofaen eller ikke. Og tilsynelatende bruker mange løpeapper - for stadig flere nordmenn er ute og løper.

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Danske Bank og Oslo Maraton, viser at «Ola og Kari» løper mer enn før i 2014. Særlig kvinner kommer godt ut i undersøkelsen.


Men ikke alle appene er like gode, om du vil ha nøyaktige beregninger av hvor på kartet du har løpt, hvor rask du er og hvor mange kalorier du forbrenner.

De fleste appene kan også måle aktivitetsnivået i andre sportsgrener, som sykling, gåing, ski og så videre, men vi har kun testet løpefunksjonen.

I de fleste appene får man visse ting gratis, og deretter kan man kan betale for ytterligere funksjoner.

Les også: Appene som hjelper deg med nyttårsforsettene

Adidas miCoach

ADIDAS MICOACH: Heller ikke Adidas' GPS klarer å følge med, og tilsynelatende har vi løpt i sikksakk, inn og ut av boligfelt og skogsholt. Som et resultat får vi beskjed om at vi har løpt mye lenger enn vi faktisk har. Foto: ADIDAS MICOACH / THERESE DOKSHEIM
ADIDAS MICOACH: Heller ikke Adidas' GPS klarer å følge med, og tilsynelatende har vi løpt i sikksakk, inn og ut av boligfelt og skogsholt. Som et resultat får vi beskjed om at vi har løpt mye lenger enn vi faktisk har. Foto: ADIDAS MICOACH / THERESE DOKSHEIM Vis mer


Adidas' løpeapp, lansert i 2008.

image: De beste løpeappene


Dette synes vi:

 • Noe langtekkelig, sammenlignet med de andre testappene, prosess å bli «medlem», men ellers brukervennlig når man først er i gang.
 • Lar deg velge mellom ulike løpeøkter hvor du blant annet skal prestere ditt aller beste ved hjelp av coaching underveis.
 • Forstyrrende robotlignende dame bryter inn for å fortelle at «GPS is lost», før hun sier «searching» og «GPS found». Hun har tilsynelatende rett, men forstyrrer både motivasjonen og musikken, og bryter inn altfor ofte.
 • Hadde ikke GPS-en trodd vi løp i sikksakk (og trolig flere kilometer enn faktum), hadde appen fått toppkarakter. Masse gode funksjoner, som at den måler hvor lang tid vi hadde brukt på 5km, 10km, halv- og helmaraton. Motiverende!
 • Flere innbydende og motiverende funksjoner, og oversiktlige grafer som viser tid, fart og høydemeter.
 • Under kategorien «blog» kan du lese flere artikler om alt fra slanketips til motivasjonstips.
 • Konklusjon: Brukervennlig og fin app med mange gode funksjoner, men synd at ikke GPS-en får med seg hvor vi faktisk løper. Svært misvisende at den forteller meg at vi løper raskere enn vi gjør.

  Tilgjengelig for: iPhone, Android og Windows Phone.

  Sports Tracker

  SPORTS TRACKER: Appen gir deg litt, men ikke mye. Den sliter med å følge med på innstillingene vi registrerer, men er ellers nokså enkel i bruk. Foto: SPORTS TRACKER / KIRSTI ØSTVANG
  SPORTS TRACKER: Appen gir deg litt, men ikke mye. Den sliter med å følge med på innstillingene vi registrerer, men er ellers nokså enkel i bruk. Foto: SPORTS TRACKER / KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  En gammel traver innenfor treningsapper. Ble utviklet av Nokia i 2007 da GPS fortsatt ikke var vanlig i telefoner. Er siden blitt tatt over av andre, og finnes nå til alle smartmobiler.

  image: De beste løpeappene


  Dette synes vi:

 • Relativt enkel å bruke, med et pent, mørkt brukergrensesnitt som du kan bytte til lyst om du ønsker.
 • Har ikke enormt mye funksjonalitet. Akkurat det du trenger, ikke så mye mer enn det.
 • Informasjon er godt synlig under økta, og talemeldingene er i en naturlig stemme. Lar deg laste opp bilder underveis - hvis du har tid til det.
 • Etter du har løpt, får du opp det meste du trenger av statistikk fra turen. Alt kan deles videre på sosiale medier. Det er også en artig funksjon hvor du kan se økter og bilder fra andre brukere på kartet.
 • Appen sliter med noen feil, og klarer ikke å huske innstillingene vi registrerer, som for eksempel vekt og kjønn.
 • Konklusjon: En fin løpeapp for den som vil ha det enkelt.

  Tilgjengelig for: iPhone, Android, Windows Phone.

  MapMyRun

  MAPMYRUN: MapMyRun følger deg ikke bare når du løper, den lar deg også loggføre maten du spiser, om du vil det. Får pluss for også for pent og moderne utseende. Foto: MAPMYRUN / KIRSTI ØSTVANG
  MAPMYRUN: MapMyRun følger deg ikke bare når du løper, den lar deg også loggføre maten du spiser, om du vil det. Får pluss for også for pent og moderne utseende. Foto: MAPMYRUN / KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Tilhører en familie med helserelaterte apper som lar deg registrere alt fra mat til aktivitet og trening. De første løpeappene til Android og iPhone kom i 2008.

  image: De beste løpeappene


  Dette synes vi:

 • Brukergrensesnittet er pent og moderne, men er fylt opp med veldig mange funksjoner som kan gjøre det litt uoversiktlig i bruk. Reklamebanneret nederst er også litt irriterende.
 • Stabil GPS, følger med uten problemer.
 • Det er lett å starte en økt, og underveis får du servert en naturlig stemme som varsler om kun det mest nødvendige. Autopause-funksjonen varsler dessverre ikke via tale.
 • Du får kun opp to typer info i økta, enten tid og avstand eller hastighet og kalorier forbrent. Heldigvis bytter de hvert 5. sekund.
 • Appen har innebygde avspillingskontroller for musikk, noe vi liker godt. Dessverre bare dine egne musikkfiler, ikke fra streamingtjenester som Spotify.
 • Du kan også følge venner, og til og med få varsel når de gjennomfører en økt, om du trenger ekstra motivasjon.
 • Konklusjon: Appen er jevnt over god å bruke, men kunne vært enklere laget. Pluss for at du også kan loggføre maten du spiser.

  Tilgjengelig for: iPhone, Android.

  Endomondo

  ENDOMONDO: Endomondo scorer høyt i testen, mye på grunn av fin og brukervennlig layout, god GPS og masse detaljer du ikke får i alle løpeapper uten å måtte betale. Foto: ENDOMONDO / THERESE DOKSHEIM
  ENDOMONDO: Endomondo scorer høyt i testen, mye på grunn av fin og brukervennlig layout, god GPS og masse detaljer du ikke får i alle løpeapper uten å måtte betale. Foto: ENDOMONDO / THERESE DOKSHEIM Vis mer


  Endomondo er utviklet av danske toppidrettsutøvere i 2008. Ifølge Politiken hadde 10 millioner mennesker lastet ned appen i 2012.

  image: De beste løpeappene


  Dette synes vi:

 • Enkel og grei å bruke.
 • Bra, nøyaktig GPS-sporing som fulgte med selv i områder nære skog på landet.
 • En noe robotaktig stemme gir deg tilbakemeldinger om tid og gjennomsnittsfart for hver kilometer.
 • Gir deg mulighet til å se på ruta du har løpt både i satelitt-, hybrid- og vanlige bilder.
 • Kan også brukes innendørs på tredemølle.
 • Flere gode effekter, som info om været, hydrering og minimum- og maksimumshøyde.
 • Oversiktlig liste over hvordan man har gjort det, kilometer for kilometer - utstyrt med en kanin der det gikk raskest og en skilpadde der det gikk saktest.
 • Konklusjon: Fin og brukervennlig app med mange og motiverende funksjoner. Ikke noe ekstraordinært, men en helt fin app for deg som ønsker det mest grunnleggende, og ikke minst god GPS.

  Tilgjengelig for: iPhone, Android og Windows Phone.

  Runkeeper (BEST I TEST)

  RUNKEEPER: Testvinneren er enkel å ta i bruk, fin og oversiktlig og plundrer ikke med GPS-en. Foto: RUNKEEPER / KIRSTI ØSTVANG
  RUNKEEPER: Testvinneren er enkel å ta i bruk, fin og oversiktlig og plundrer ikke med GPS-en. Foto: RUNKEEPER / KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Runkeeper ble lansert i 2008 og er en av de mer populære gratis løpeappene. Har over 25 millioner brukere.

  image: De beste løpeappene


  Dette synes vi:

 • Har et rent og pent design, og er veldig enkel å ta i bruk med svært oversiktlige menyer.
 • Punktlig GPS som følger godt med i løypa.
 • På profilen din kan du se hvor mye du har løpt denne uka sammenlignet med forrige. Du kan også sette opp mål, for eksempel om å løpe en viss distanse eller gjennomføre et spesielt løp. Nyttig!
 • Under en løpetur er det lett å se tid, distanse, hastighet og så videre.
 • Du kan få talemeldinger på alskens informasjon underveis i løpeøkta, og stemmen er naturlig og fin.
 • Det er også lett å holde seg oppdatert på venners treningsøkter.
 • Konklusjon: En svært god og særdeles brukervennlig app, som byr på masse nyttige funksjoner uten at man må betale ekstra for det.

  Tilgjengelig for: iPhone, Android.

  Les hele testen hos Dagbladet (krever innlogging)

  Les test: Fitbit Flex - armbåndet som hjelper deg å komme opp av sofaen