Samsung stopper Note 7-produksjonen permanent

Dårlig nyheter for deg som har forhåndsbestilt den nye toppmodellen

Galaxy Note 7 kommer mest sannsynlig aldri i salg igjen.

STOPPER SALGET: Etter å ha tilbakekalt Note 7 én gang, har erstatningstelefonene også vist seg å ta fyr. Nå stoppes salget for godt. Foto: Andrew Zuis/AP/NTB Scanpix
STOPPER SALGET: Etter å ha tilbakekalt Note 7 én gang, har erstatningstelefonene også vist seg å ta fyr. Nå stoppes salget for godt. Foto: Andrew Zuis/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha fått rosende omtale stort sett overalt i teknologipressen, lå alt til rette for at Samsung Galaxy Note 7 skulle bli en stor suksess, ikke minst fordi den skulle komme Apples nye iPhone 7 i forkjøpet.

Bare få måneder etter lansering er den imidlertid blitt en skandale - trukket tilbake to ganger og nå er produksjonen stanset for godt.

- Av hensyn til kundenes sikkerhet har vi stoppet salget av Galaxy Note 7, og som en følge har vi stanset produksjonen permanent, sier Samsung i en offisiell uttalelse, videreformidlet til Dinside via selskapets nordiske kommunikasjonssjef, Hanna Brenner.

Vi tolker det som at det betyr at telefonen aldri vil komme i salg igjen, selv om Samsung ikke vil svare direkte på det når vi spør.

Først tilbakekalt

Det var i går at Samsung stoppet salget av Note 7 av sikkerhetsgrunner, etter at batteriet i flere telefoner skal ha eksplodert eller tatt fyr.

Den første tilbakekallingen kom i begynnelsen av september, hvorpå Samsung lovet å erstatte modeller som ble solgt med nye, som de videre hevdet skulle være trygge å bruke.

Flere flyselskaper, inkludert SAS og Norwegian, innførte forbud mot å bruke eller lade telefonen ombord på flyene sine, ifølge Dagbladet.

Men så kom det nye rapporter om at også erstatningstelefonene tok fyr, noe som blant annet førte til evakuering av et fly i Kentucky i USA, skriver Engadget.

Ifølge The Verge ble en annen mann ble sendt på sykehuset med røykskader - og Samsung skal ha kjent til saken, men ikke sagt noe.

Tirsdag meldte Samsung at salget av Note 7 igjen ble stoppet, og de ba eiere av telefonen slå den av umiddelbart og ikke bruke den.

Utsatte norsk salgsstart

Samsung skal ha solgt rundt 45.000 telefoner av typen så langt i Europa, de fleste i Storbritannia, ifølge BBC. Totalt skal 2,5 millioner telefoner være solgt verden over.

Note 7 rakk aldri å havne i norske butikkhyller, selv om flere aktører la telefonen ut for forhåndssalg i midten av august.

Etter den første tilbakekallingen, ble norsk salgstart utsatt til midten av oktober.

- Vi har ingen ny informasjon om salgsstart for det nordiske markedet, sa Hanna Brenner i Samsung i Norden til Dinside før hun i uttalelsen over bekreftet at produksjonen nå er stanset permanent.

Da henviste Brenner til Samsungs offisielle uttalelse, som du kan lese i faktaboksen i artikkelen.

Hva med de som har forhåndsbestilt?

Galaxy Note 7 kan fremdeles kjøpes i noen norske nettbutikker, men flere har også fjernet den fra sortimentet.

Tirsdag ettermiddag skrev Wall Street Journal at Samsung stoppet salget av Note 7 for godt, så etter sigende ser det mørkt ut for de norske kundene som rakk å forhåndsbestille et eksemplar.

- Vi venter på en endelig avklaring fra Samsung i Norge, men inntil videre stopper vi utsendelse av de planlagte erstatningsenhetene, og avventer ytterligere informasjon fra Samsung, sier Ellen C. Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Telia, til Dinside tirsdag ettermiddag.

TOK FYR HJEMME: Amerikanske Dee Decasa viser frem erstatningstelefonen som tok fyr i hjemmet hennes i Honolulu på Hawaii. Foto: Audrey Mcavoy/AP/NTB Scanpix
TOK FYR HJEMME: Amerikanske Dee Decasa viser frem erstatningstelefonen som tok fyr i hjemmet hennes i Honolulu på Hawaii. Foto: Audrey Mcavoy/AP/NTB Scanpix Vis mer

På sine Facebook-sider skriver Telia at kunder som har forhåndsbestilt vil oppdateres fortløpende fra deres nettbutikk med SMS så snart de har ny informasjon fra Samsung.

Omtrent det samme sier Telenor.

- Kundene har rett til å avbestille, eller de kan vente til nærmere informasjon foreligger. Kundene kan også endre til et annet produkt hos oss, dersom de ønsker det – for eksempel en annen mobil. Vi er i dialog med Samsung og kommer tilbake med mer info etter hvert, sier kommunikasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, til Dinside.

På sine Facebook-sider skrev Telenor tidligere i dag at de forventer å få svar i løpet av uken og at de vil sende SMS eller e-post til de som har bestilt.

Har du forhåndsbestilt Note 7, skal det normalt ikke være noe problem å kansellere bestillingen og få igjen pengene. Angreretten på 14 dager begynner fra og med dagen man får varen.

Samsungs aksjekurs raste 8 prosent tirsdag etter at selskapet kunngjorde salgsstoppen.

I vår test av Galaxy Note 7, ga vi en terningkast 5.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!