Compaq iPAQ: LommePC med nye muligheter

Compaq har lansert sin nyeste modell på lommePC-fronten: Compaq iPAQ Pocket PC, basert på Microsofts nyeste operativsystem. Med iPAQ lanserer også Compaq et helt nytt konsept, som skal gi lommePCen enda flere funksjoner.

Compaq iPAQ: LommePC med nye muligheter

Compaq lanserte tirsdag sin nyeste PDA-modell (personlig digital assistent): Compaq iPAQ Pocket PC. Dette er en av de aller første modellene som benytter det nylanserte Microsoft Windows Pocket PC operativsystemet. (Du kan lese mer om dette i artiklene Microsofts Pocket PC er lansert! og Microsoft utfordrer boka.)

Kort fortalt inkluderer Mirosoft Windows Pocket PC Pro OS programvarene Pocket Word, Pocket Excel, Internet Explorer, Microsoft Reader og Windows Media Player. Alle disse programmene har betydelig mindre funksjonalitet enn fullversjonene på PC.

I tillegg gir iPAQ deg selvsagt de ”vanlige” elementene, som adressebok, kalender, notater, huskeliste og innboks for eposten din.

iPAQ-detaljene

iPAQ, som veier 170 gram og måler 13 x 8,35 x 1,59 cm, er utstyrt med en 206 MHz StrongARM prosessor som, i følge Compaq, er har et lavt strømforbruk. Den har 32 MB internminne og 16 MB minnekort.

Maskinen har en 240 x 320 piksel trykkfølsom 12 biters fargeskjerm (4.096 farger), og lysnivået på skjermen stilles inn automatisk ved hjelp av en sensor som registrerer lysstyrken der du er (f.eks. inne eller utendørs). iPAQ har også håndskrift-gjenkjenning og virtuelt tastatur på skjermen.

Fokus på lyd er også sentralt på iPAQ. Maskinen har mikrofon, høyttaler (som er flyttet til forsiden av modellen) og uttak for stereo høretelefoner, slik at du kan høre på lydbøker, MP3 musikkfiler eller lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USB er standard grensesnitt for tilknytning til PC, men du kan også få kjøpt seriell-adapter.

Det oppladbare Lithium Polymer-batteriet skal ha 8-10 timers levetid, i følge Compaq.

Brukervennlig

iPAQs synkroniseringsenhet med USB-grensesnitt.
iPAQs synkroniseringsenhet med USB-grensesnitt. Vis mer

I følge Compaq, er det lagt vekt på at iPAQ skal være enkel i bruk. Installasjonen skal være enkel, synkroniseringen mellom PDA og PC skal være rask og brukergrensesnittet skal være lett å forstå.

I tillegg er iPAQ utstyrt med en rund, relativt stor navigasjonsknapp, som du kan bruke til å navigere opp, ned, venstre og høyre, eller trykke på midten av knappen, som et vanlig museklikk. Under navigasjonsknappen, som har store åpninger, ligger faktisk høyttaleren.

Men det er en annen, stor nyhet som følger den nye iPAQ – utbyttbare moduler, som hjelper deg å skreddersy PDAen etter dine behov:

Utvidbar med ”omslag”

iPAQ passer i synkroniseringsenheten både uten og med tilleggsmodul, som vist her.
iPAQ passer i synkroniseringsenheten både uten og med tilleggsmodul, som vist her. Vis mer

Med iPAQ lanserer Compaq det de kaller Expansion Pack System – moduler som du kan tre på rundt selve PDAen og som gir deg tilgang til ekstra utstyr og tjenester.

Hvis du for eksempel er på farta og ønsker å sjekke eposten din, kan du tre på en PC Card utvidelsespakke som er utstyrt med et CDPD trådløst PC Card, slik at du kan få tilgang til eposten din via Internett.

Et annet eksempel er at du kan sette et WL100 Wireless LAN PC Card inn i iPAQens PC Card utvidelsespakke, og dermed være i kontakt med det lokale nettverket på jobben mens du beveger deg fritt rundt i lokalene.

De forskjellige modulene vil, i følge Compaq, presenteres på Compaqs hjemmeside etter hvert som de lanseres.

iPAQ tilleggsmodul, sett bakfra.
iPAQ tilleggsmodul, sett bakfra. Vis mer

Utvidelsesmulighetene, også videre inn i fremtiden, høres ut til å kunne bli mange med Compaqs nye system. Men, spørsmålet vi stiller oss uten å ha sett iPAQ og ekspansjonspakkene i bruk, er om vi ender opp med å bære på en mengde ekstrautstyr, slik at en liten PDA som skal gi oss ”alt” likevel ikke blir så liten. Forhåpentligvis tar vi feil...

Compaq iPAQ skal være tilgjengelig for salg i Norge i juni, i følge Compaq. Prisen er foreløpig satt til litt under 5.000 kroner pluss mva., men den endelige prisen i Norge vil avhenge av den amerikanske dollarens utvikling, i følge Compaq.