Compaq iPaq H3850

Compaq iPaq er uten tvil en lekker PDA, men er den nye modellen verd pengene? Vi går gjennom maskinens funksjoner, og finner ut om dette er bare en oppskrytt gadget eller en virkelig bra maskin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Compaq iPaq H3850
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

De opprinnelige iPaq-modellene gjorde furore da de dukket opp i år 2000. Utstyrt med kraftig prosessor, mye minne og mange utvidelsesmuligheter ble de fort førstevalget for bedrifter som ville utstyre sine ansatte med datamaskiner i lommestørrelse.

LES OGSÅ:

Etter at Microsoft lanserte den nyeste versjonen av sitt operativsystem for håndholdte Pcer, Pocket PC 2002, i fjor høst, var det bare et spørsmål om tid før PDA-produsentene begynte å slippe produkter som bygde på den nye programvaren.

Compaq iPaq H3850 er en av disse. Maskinen er essensielt en oppgradering av den tidligere iPaq H36-serien, med noe forbedret design og ny funksjonalitet. Har du sett en iPaq før, vil du med en gang kjenne igjen de stilige linjene.

Navigasjonstastene nederst er fremdeles der, men noe smalere, mens høyttaleren er blitt flyttet til rett over skjermen. Helt på toppen av maskinen finner vi noe som vil glede mange, nemlig kortplass for minnekort av SD-standarden. Skjermen er også oppdatert, og støtter nå 16-bits fargedybde.

Praktisk bruk

Med introduksjonen av Pocket PC 2002 er det blir enda enklere å betjene PDAer som benytter seg av operativsystemet. Undertegnede hadde egentlig ikke spesielt sansen for brukervennligheten til den forrige generasjonen av Windows for håndholdte – men nå er det en fryd å bruke teknologien. Du føler rett og slett at det er et svært avansert system du har kontroll over. For alle som er vant med det begrensede grensesnittet til Palm OS, kan det komme som et sjokk å finne ut hvor mye mer du kan gjøre med Pocket PC.

I pakken til PDAen finner du en ganske utførlig brukermanual, en CD med mye programvare, dokkingstasjon og ladekabel. Dokkingstasjonen har både seriell og USB-tilkobling, og du må installere Microsofts ActiveSync-programmet for å koble sammen PC og PDA. Når du har gjort det, går det lynkjapt å synkronisere data med Outlook og andre programmer, men hvis du vil laste ned internettsider via AvantGo, tar det gjerne noen minutter, avhengig av hvor mange sider som skal lastes ned/oppdateres.

En praktisk løsning er at du kan tilkoble batteriladeren både direkte til PDAen og til dokkingstasjonen, slik at iPaqen lades opp mens du synkroniserer.

Klikk på bildet for større utgave
Klikk på bildet for større utgave Vis mer

Funksjonsknappene nederst på enheten fungerer som snarveier til de mest brukte programmene. I utgangspunktet er de satt til å åpne kalenderen, kontaklisten, Outlook og iTask-menyen. Du kan imidlertid fritt sette dem til å åpne andre programmer.

Pennen som brukes til å betjene maskinen blir nå utløst ved at du trykker på den, en forbedring fra den upraktiske, separate knappen de tigligere modellene hadde.

Som sagt har H3850 støtte for minnekort, og dette er en god nyhet for mange – mangelen på innebygd støtte for dette var en av de største problemene flere hadde med de eldre iPaqene.

Programmer

Vi skal ikke gjøre denne artikkelen til en anmeldelse av operativsystemet, men det er greit å få med seg forskjellene fra tidligere utgaver av Pocket PC (eller Windows CE som det også er kjent som).

Det mest merkbare er at 2002-versjonen har fått et behageligere design og layout, som kan minne litt om Windows XP. Today-skjermen, som møter deg når du skrur på PDAen, har støtte for skins slik at du kan endre dens utseende.

Pocket PC 2002 er klar for en rekke trådløse tjenester, først og fremst Bluetooth og 802.11b, og har også støtte for VPN.

Microsoft har blant annet også tatt med støtte for MSN Messenger, som gjør det mulig å kommunisere med andre brukere i sanntid.

Flere grensesnittendringer er også på plass, nå er det for eksempel mye enklere å ha styring på de forskjellige vinduene, og tilgangen til diverse programmer er forbedret. Er det noe i oppsettet du ikke er fornøyd med, et det heller ikke noe stor oppgave å justere på det.

Hva skal du med iPaq?

Diverse håndholdte PCer retter seg mot veldig forskjellige markeder – de rimelige Palm-maskinene er i hovedsak ment til å være avanserte filofaxer som er enkle å bruke men med begrenset funksjonalitet. På den andre enden av skalaen har vi nettopp maskiner som iPaq – kraftige og avanserte, men kanskje litt for funksjonsrike for de gjennomsnittlige brukere. Faktum er at med en pris på 7.500 kroner er ikke dette en PDA for hvem som helst. Vi tipper at den, som tilfellet ofte er med dyre håndholdte PCer, først og fremst vil bli kjøpt inn i store kvanta av firmaer som vil utstyre sine selgere med det nyeste innen bærbare dingser. Rent teknologisk sett er den nye iPaq uansett en nytelse å bruke.

Det finnes også en utgave av iPaq med innebygd Bluetooth-støtte, og den heter H3870. Denne vil vi også se på i nærmeste fremtid, først og fremst for å prøve ut den trådløse funksjonaliteten.
Dessuten vil vi også teste andre Pocket PC 2002-baserte maskiner, for det begynner å dukke opp stadig flere aktuelle modeller fra mange produsenter.

image: Compaq iPaq H3850