Caterpillar-mobilen er skapt for røff behandling

Denne mobilen er tøffere enn de fleste.

Caterpillars robuste Android-mobil er like barsk som den ser ut. I hvert fall utvendig. Foto: Kirsti Østvang
Caterpillars robuste Android-mobil er like barsk som den ser ut. I hvert fall utvendig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De beste smarttelefonene i dag byr på masse heftig ny teknologi, men de er ikke laget for å overleve all mulig slags røff behandling. Mister du en iPhone i bakken, kan skjermen fort knuse, og det er det mange som har erfart

LES OGSÅ:

Det finnes imidlertid telefoner der ute som hevder å være mer robuste. Caterpillars CAT B15 er en slik.

Caterpillar er kanskje mest kjent som produsent av gravemaskiner og andre typer anleggsmaskiner, men med tanke på tidene vi lever i er det ikke overraskende at de nå har valgt å satse på mobiltelefoner, spesielt ikke siden de er myntet på omlag samme målgruppe som deres øvrige produkter.

CAT B15 er nemlig laget for å tåle mer enn din gjennomsnittlige smarttelefon. Den har en såkalt IP67-sertifisering, hvilket innebærer at den er støvtett, ripebestandig, er funksjonell i temperaturer mellom -20 og 55 grader celcius og tar ikke skade av å være senket i vann ned til 1 meter i opptil 30 minutter.

Les også: Med denne Sony-mobilen kan du ta undervannsbilder

Tøff og robust

Telefoner som CAT B15 kalles ofte for "ruggedized", det vil si robust, noe som også fremgår av utseendet. Den er 15 millimeter tykk og veier 170 gram, hvilket er betraktelig mer enn de fleste vanlige telefoner i dag, selv om den på ingen måter føles ut som en murstein.

B15 har en slags åttekantet design og er laget i en blanding av sølveloksert aluminium og støtdempende gummi. Alle innganger er beskyttet av en gummipropp som sørger for at at vann og støv ikke kommer inn. Det er litt trangt ved ladeinngangen, så ikke alle microUSB-kabler vil passe (den medfølgende gjorde det). Knappene er også av gummi, og er responsive nok.

Det kjennes virkelig ut som at dette er en telefon som tåler mye. Utformingen gjør imidlertid at den er litt mer tungvinn å bruke over lengre tidsperioder - dette er ingen utpreget "ligge-på-sofaen-telefon".

Hvor lekker telefonen er kan diskuteres, men den har utvilsomt et særegent utseende. Tro det eller ei skal den også være blant de mest elegante i sin sjanger. En telefon laget for å tåle "det meste" er nødt til å lages med andre type materialer enn de dyreste toppmodellene, hvilket er et kompromiss målgruppen av denne type produkt sikkert er villig til å inngå.

Ikke bare har den en solid gummi-list som omkranser telefonen og som gjør at den skal tåle knall og fall, men den er også vanntett og det gjør dermed ingenting om du søler på den eller mister den i en bøtte eller sølepytt. Foto: Kirsti Østvang
Ikke bare har den en solid gummi-list som omkranser telefonen og som gjør at den skal tåle knall og fall, men den er også vanntett og det gjør dermed ingenting om du søler på den eller mister den i en bøtte eller sølepytt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Tåler knall og fall

Som nevnt er CAT B15 vanntett ned til 1 meter i opptil 30 minutter. Vi måtte selvsagt sjekke om påstanden - bokstavelig talt - holdt vann, og ble ikke skuffet. Den overlevde både en tur i dusjen og vasken. Dette er ikke bare praktisk dersom man trenger å bruke den i fuktige elementer, men også dersom man mister den i gjørma og trenger å få skylt av eventuell gjørme og skitt.

Ifølge Caterpillar skal det også være mulig å bruke skjermen med våte fingre. Dette takket være noe som kalles for "wet finger tracking". Dette fungerte også fint, og er supert hvis man må ta en telefonsamtale selv om det striregner ute eller om man nettopp har vasket hendene men ikke rukket å tørke seg.

Telefonen tåler også fall fra 1,8 meters høyde, hvilket betyr innenfor vanlig samtalehøyde for de fleste av oss. Vi gjorde flere såkalte "drop tests" på både tregulv og fliser uten at telefonen så ut til å ta noen skade av det. Vi opplevde riktignok at dekselet på baksiden spratt litt ut av sporet ved noen anledninger. Ikke noe stort problem, men det kan være greit å vite at kan skje dersom man skal ut og jobbe i det våte element igjen.

Ikke bare har den en solid gummi-list som omkranser telefonen og som gjør at den skal tåle knall og fall, men den er også vanntett og det gjør dermed ingenting om du søler på den eller mister den i en bøtte eller sølepytt. Foto: Kirsti Østvang

Les test: Dekselet som gjør iPhone vanntett og støtsikker

Ikke like barsk innvendig

De fleste av Googles apper er inkludert på telefonen. Det eneste CAT har lagt til selv er noen snarveier til egne webtjenester. Telefonen kommer også med innebygget fm-radio.
De fleste av Googles apper er inkludert på telefonen. Det eneste CAT har lagt til selv er noen snarveier til egne webtjenester. Telefonen kommer også med innebygget fm-radio. Vis mer

Selv om CAT B15 er barsk utvendig, er den noe mer pinglete på innsiden. Den kommer med med en tokjernet 1GHz-prosessor og 512 MB RAM, noe som gjør at den plasserer seg et stykke de kraftigste telefonene hva gjelder ytelse, men helt på nivå med de i mellomklassen. Den scorer blant annet 3.029 poeng i den velkjente Quandrant Standard-testen. Til sammenligning scoret Samsung Galaxy S4 hele 12.211 poeng.

Telefonen kommer med Android 4.1.2 installert. Siden Caterpillar har valgt å beholde Googles standardgrensesnitt i sin helhet, oppleves telefonen som relativt kjapp i bruk likevel, i hvert fall til vanlige oppgaver som å ringe, sende meldinger, sjekke e-post og surfe på nettet. Spill av typen Angry Birds flyter helt greit, men avanserte 3D-spill kan du ikke forvente all verden av.

Apropos apper: CAT B15 har kun 4 GB innebygd lagringsplass, hvor kun drøye 1,6 GB var tilgjengelig for bruk. Det er ikke spesielt mye, og selv om det er mulig å stappe i ekstra minnekort, så kan ikke apper lagres der, noe som begrenser hvor mye ekstra man får installert på telefonen. Nå vil brukerne av disse telefonene kanskje ikke ha behov for det uansett, men litt mer plass hadde ikke skadet.

Den 4-tommers store skjermen har en oppløsning på 800x480 punkter. Dette er et godt stykke unna HD-skjermene til toppmodellene, og derfor er skarpheten heller ikke like bra. Selve skjermkvaliteten blåser oss heller ikke av banen; fargene ser en smule utvaskede ut og kontrasten er heller ikke all verden (svart er mer grått). Innsynsvinkelen er også ganske dårlig.

Det er kanskje dårlig gjort å sammenligne skjermen til CAT B15 med skjermen til iPhone 5, men her ser du likevel forskjellene mellom de to. CAT-telefonens skjerm er av typen Gorilla Glass, så også den skal tåle en støyt. Foto: Kirsti Østvang
Det er kanskje dårlig gjort å sammenligne skjermen til CAT B15 med skjermen til iPhone 5, men her ser du likevel forskjellene mellom de to. CAT-telefonens skjerm er av typen Gorilla Glass, så også den skal tåle en støyt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Noe som er veldig interessant med CAT B15 er at du kan stappe inn to (vanlige) simkort i den, noe som er en sjeldenhet på telefoner i Norge i dag. Så kan man ha ett simkort til jobb og et simkort til privat (eller et til Norge og et til et annet land man reiser mye i). I innstillingene kan du sette opp hvilket simkort som skal brukes for samtaler, meldinger og data, om det skal være forhåndsdefinert eller om det skal velges fortløpende. Ved hjelp av fargekoding vil du enkelt se hvilket simkort som er i bruk.

Batteriet har en kapasitet på 2000mAh, hvilket er nok til å holde dagen ut på én lading, i hvert fall ved jevn, moderat bruk. I innstillingene finnes det en interessant funksjon kalt "Planlagt strøm på/av" som gjør at du kan stille inn telefonen til å skru seg av og på tid gitte tider. Er det tider på døgnet man vet man ikke trenger å bruke telefonen, kan man rett og slett spare strøm helt automatisk. Kjekt!

Kameraet på baksiden er på 5-megapiksler og kan ta opp video i 720p. Det mest positive er at man kan bruke det under vann, takket være den dedikerte kameraknappen på siden av telefonen. Det mest negative er at bildekvaliteten er dårlig, spesielt under mørke lysforhold. Bildene blir ofte uskarpe, og fargegjengivelsen er til tider helt på bærtur. Vi opplevde for eksempel at gult ble grønt og blått ble lilla, i hvert fall med automatiske innstillinger på. Det så heldigvis noe bedre ut da vi endret til en annen scenemodus.

Cat B15:

image: Caterpillar-mobilen er skapt for røff behandling

iPhone 5:

image: Caterpillar-mobilen er skapt for røff behandling

Se flere bilder tatt med kameraet:

Konklusjon

Vi liker konseptet med robuste telefoner. De er helt klart i en nisje, men har absolutt en plass i markedet all den tid mobilen har blitt uunværlig for de fleste, og gjør at folk som jobber innenfor utsatte yrker eller driver med mer ekstreme aktiviteter også kan være tilgjengelige uansett hva de holder på med.

I så måte er CAT B15 er solid og tåler mer enn de aller fleste, og har funksjoner (som dobbel simkort) som gjør den til et godt valg for så vel håndverkere som friluftsmennesker - kanskje mer det første enn siste. Den er rett og slett ordentlig arbeidsverktøy.

Vi skulle imidlertid ønske at spesifikasjonene var bedre, spesielt siden prisen starter på 2.800 kroner i norske butikker. Det er likevel ikke avskrekkende høyt, og kan absolutt være verdt investeringen. Man får tross alt de fleste gledene en smarttelefon byr på, samtidig som man ikke trenger å være redd for at den går i stykker ved første fall.

Hvis robuste egenskaper ikke er så viktig, kan man fint få en telefon som byr på like bra (om ikke bedre) spesifikasjoner til rundt 2.000 kroner, for eksempel Samsung Galaxy Mini SIII.

Takk til Spaceworld.no for utlån av testeksemplar!

Testresultat

CAT B15

Terningkast 4

Solid og robust, kjapp "standard-Android", støtter to simkort.

Svak ytelse og skjerm, dårlig kamera, lite lagringsplass.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!