Casio Cassiopeia PV-250X

PV-250X fra Casio får du for rundt 1.500 kroner. Er det en billigst mulig håndholdt PC du er ute etter, er dette et alternativ.

Casio Cassiopeia PV-250X
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Med en veiledende pris på 1.587 kroner inkl. moms, er prisen for en Casio Cassiopeia PV-250X håndholdt PC absolutt et stort pluss. Dette er en modell de aller fleste skulle kunne ha råd til.

LES OGSÅ:

Men du får hva du betaler for: Dette er en meget enkel PDA (personlig digital assistent), som er utstyrt med de mest grunnleggende programmene. Noen løsninger står frem som brukervennlige, positive overraskelser, men vårt generelle inntrykk av denne modellen er at den er tungvint å bruke. Den mangler også fullstendig epostmuligheter.

Bra med action?

Operativsystemet på Cassiopeia Pocket Viewer PV-250X er Casios eget: Casio OS. Maskinen drives av to AAA-batterier og har 2 MB internminne – det samme som de fleste modellene i den rimeligste priskategorien.

Batteriene skal i følge Casio vare i maksimalt 160 timer, hvis PDAen er skrudd på men ikke brukes aktivt. Hvis du bruker applikasjonene og kanskje også bakgrunnslyset i ny og ne, kan du vente deg omtrent halvparten av denne batterilevetiden, i følge Casios tall.

Etter å ha åpnet det sølvgrå lokket, som vippes helt rundt til det ligger bak maskinen, kan PV-250X skrus på på forskjellige måter. Du kan enten presse hvor som helst på den trykkfølsomme skjermen for å komme inn i hovedmenyen, eller du kan trykke på en av de spesifikke menyknappene nedenfor skjermen. I begge tilfeller benytter du den lille PDA-pennen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har du også en tredje mulighet: Du kan presse inn et ”action”-hjul øverst på maskinens venstre side. Du kommer da inn i en skrollbar meny. Ved hjelp av action-hjulet kan du enkelt gjøre menyvalg med samme hånd som holder PDAen.

Dette action-hjulet ble ved lanseringen for en tid tilbake trukket frem som en stor fordel. I løpet av vår testperiode har vi likevel ikke følt behov for å benytte denne funksjonen noe særlig – vi har foretrukket navigering ved hjelp av PDA-pennen, som du ofte likevel holder i den andre hånden.

Likevel skal nevnes at action-hjulet er nyttig i bruk hvis du oppholder deg i et helt mørkt rom. På-knappen for bakgrunnsbelysningen er plassert slik at den lett kan finnes i mørket, og med action-hjulet kan du navigere uten å måtte fomle etter andre knapper på forsiden av maskinen.

Grovkornet skjerm

Den monokrome skjermen på denne modellen kan virke OK isolert sett. Men når den sammenlignes med skjermene til Palm-modellene som koster rundt 500-600 kroner mer enn PV-250X, ser du at Casio-skjermen virker både ”grovere” i teksturen og at kontrastene er svakere. Dette merkes spesielt godt i vanskelige lysforhold som sterkt utelys eller dårlig innelys, og kan gjøre det anstrengende å se hva som står på skjermen.

Skjermen på PV-250X har en oppløsning på 128 x 128 piksler, og en aktiv overflate på 61 x 56 mm (H x B). Bakgrunnslyset – hvor hele skjermens bakgrunn lyses opp – fungerer bra nok til å bruke PDAen i mørket, men det står ikke på lengre enn 15 sekunder av gangen. Det er likevel enkelt å reaktivere bakgrunnslyset i mørket, siden på-knappen ligger i hjørnet av skjermen og du lett finner den med pekefingeren. Baklysets styrke målte vi til 8,4 ISO.

Lite tiltalende PC-løsning

Utenom porten som benyttes til synkronisering av PDAen og en stasjonær PC, er det ingen andre porter på PV-250X.

Synkroniseringen mellom PV-250X og en stasjonær PC går for så vidt greit, ved hjelp av synkroniseringsprogrammet som følger med PDAen på en CD.

Men vi synes grensesnittet på PC sync for Windows – programmet du bruker på den stasjonære PCen i denne prosessen – ikke er av de mest brukervennlige. Ikke ser det særlig tiltalende ut; det er kjedelig og alt for sammentrykket i utseendet. I tillegg synes vi enkelte menyvalg er lette å misforstå eller vanskelige å finne.

To spennende programmer

Blant funksjonelle lyspunkter for denne modellen trekker vi frem et godt program til å logge utgiftene dine, det artige Quick-Memo-programmet hvor du kan skrive tekst eller tegne rett på den trykkfølsomme skjermen, samt mulighet for detaljert innlegging av informasjon i adresseboken. I tillegg gir to spill (kabaler) deg muligheten til lekent tidsfordriv.

Men, i motsetning til andre rimelige PDAer i prisklassen under 3.000 kroner, kan du som nevnt ikke laste ned epost fra PCen din til PV-250X.

Du kan lese mer om de forskjellige programmene som følger operativsystemet i PV-250X i en egen artikkel om Casio OS.

Slitne øyne

I motsetning til enkelte andre PDAer vi har testet, ser ikke undertegnede frem til å skrive inn informasjon på Casio PV-250X. Og det skulle vel si mye om brukervennligheten.

Det vi finner tungvint med innlegging av informasjon på denne modellen, er at vi må nistirre på et lite tastatur på den trykkfølsomme skjermen – hvor skarphet og kontrast ikke er optimal – mens vi sikter nøye for å treffe riktig bokstav med PDA-pennen. Etter lengre perioder med innlegging av informasjon, er vi slitne i øynene.

Vi savner så inderlig en løsning hvor vi kan skrive inn informasjon ”for hånd” på et felt på maskinen, og som omdanner bokstavene direkte til tekst i den applikasjonen vi har åpen. Du finner en slik løsning bl.a. i Palm OS, som for eksempel benyttes i den rimelige modellen Palm IIIe.

Casio er inne på noe lignende i sitt Quick-Memo-program, men her lagres informasjonen som en Quick-Memo og ikke som en adresse i adresseboken eller en avtale i kalenderen.

I tillegg sliter vi med brukergrensesnittet i flere av programmene. Særlig synes vi løsningene for kalenderen blir for uoversiktlig – Casio har forsøkt å inkludere alt for mye informasjon på en gang (kalender, huskeliste og andre påminnelser i én applikasjon og visning), og det blir rett og slett for mye av det gode. Særlig gjelder dette visningen i en-dags-modus.

Når det gjelder bærbarheten har vi derimot ingenting å utsette på PV-250X. Modellen er med sine 142 gram en virkelig lettvekter (den letteste modellen vi har testet i skrivende stund). De ytre målene på 126 x 81 x 17 mm (L x B x T) er også langt ifra skremmende store.

Medhjelper på feriereisen

I våre øyne er prislappen den største fordelen med PV-250X. Hvis du er ute etter en billigst mulig PDA som kan hjelpe deg å holde orden på få og enkle avtaler, detaljerte adresselister og detaljerte personlige utgifter, kan dette være maskinen du søker. Hvis du i tillegg reiser en del, eller har behov av andre grunner for å konvertere priser fra en valuta til en annen, har Casio OS mulige løsninger for deg.

Derfor kan Casio PV-250X være den perfekte reisepartner for en slunken feriekasse. Den duger nemlig i massevis til å holde orden på utgifter og adresser.

Men hvis du er ute etter greie oversikter over avtaler og gjøremål, bør du velge en annen modell. Det samme gjelder hvis du har tenkt å bruke PDAen din mye. Da vil du helt sikkert sette pris på egenskaper som å kunne legge inn tekst og avtaler i en fart, uten å anstrenge synet. Her kommer Casio PV 250X til kort. I stedet bør du bruke noen hundrelapper mer på PDA-investeringen, og få en modell med mer brukervennlig skjerm og andre skriveløsninger – og som i tillegg har epost-muligheter.