Bytte ut Android-tastaturet?

Android Market har mange tastaturer til nedlasting. Vi har sett på de mest populære.

Bytte ut Android-tastaturet?
Publisert
Sist oppdatert

Siden Android er basert på åpen kildekode, er det lett for utviklere å bytte ut sentrale deler i operativsystemet. Du kan eksempelvis bytte ut SMS-applikasjonen om du ikke er fornøyd med den som kommer med telefonen, og det samme gjelder tastaturet.

Hvorfor skulle du nå ville bytte ut tastaturet? Et tastatur er ikke bare et tastatur lenger, og mange av tastaturene vi omtaler i denne artikkelen byr på ekstra funksjoner som kan gjøre at du skriver fortere.

Mens noen av dem lar deg skrive uten å løfte fingeren, finnes det også de som over tid lærer seg hvilke ord du pleier å skrive etter hverandre, slik at du raskt kan trykke på det foreslåtte ordet uten å skrive det først. Andre igjen har en annen layout som f.eks. kan gjøre det kjappere å skrive matematiske tegn etc.

Bytte tastatur på Android:

 • Last først ned tastaturet du ønsker å prøve
 • Etter å ha lastet ned og installert det, må du aktivere det. Dette gjør du gjennom innstillinger=>tastatur og språk, der du huker av krysset ved siden av tastaturnavnet.
 • For å bytte tastatur holder du fingeren inne i et tekstfelt, velger inndatametode og deretter tastaturet du har lyst til å bruke.
 • For å bytte tilbake gjentar du forrige punkt, men velger da standardtastaturet igjen.

 • Har du ikke lastet ned et nytt tastatur før, finner du informasjon om fremgangsmåte i informasjonsboksen til høyre.

  Så - til dagens kandidater. Vi har i utgangspunktet valgt ut de som støtter norsk, men nederst i artikkelen finner du lenker til populære tastaturapplikasjoner som i skrivende stund ikke støtter norsk.

  PS! Lenkene i denne artikkelen peker til programmets AppBrain-side med mindre annet er spesifisert. Der finner du også strekkode for nedlasting (under QR/more-knappen). Les mer om Appbrain.

  Med Scandinavian Keyboard får du de særnorske tegnene på tastaturet, noe mange Android-telefoner ikke kommer med rett ut av boksen.
  Med Scandinavian Keyboard får du de særnorske tegnene på tastaturet, noe mange Android-telefoner ikke kommer med rett ut av boksen. Vis mer


  Scandinavian keyboard

  Avhengig av hvilken telefonmodell du har kjøpt, kan det være at du ikke har æ, ø og å på tastaturet allerede, men i stedet må holde fingeren ned på a og o dersom du vil skrive de særnorske tegnene.

  Skriver du med ordliste er stort sett dette ikke noe stort problem, men føler du at du skriver raskere med æøå-knapper tilgjengelig, kan Scandinavian Keyboard (gratis) være midt i blinken. Vær dog obs på at du muligens vil finne tastaturet litt trangt, og pass på å hente Norwegian Dictionary (gratis) samtidig om du vil skrive med ordlistemulighet.

  SlideIT

  Det finnes flere tastaturer som lar deg skrive uten å løfte fingeren fra tastaturet - du drar bare fingeren slik at den er innom alle bokstavene du ønsker å skrive og slipper den, og i løpet av noen hundredeler gjetter så telefonen hvilket ord du prøvde å skrive.

  SlideIT lar deg skrive med én finger uten å løfte den mellom hvert trykk. Vi antar at resultatet i dette tilfellet blir best
  SlideIT lar deg skrive med én finger uten å løfte den mellom hvert trykk. Vi antar at resultatet i dette tilfellet blir best Vis mer


  SlideIT har også støtte for norsk ordliste og kan prøves gratis i en uke før du eventuelt må kjøpe programmet.

  SlideIT er for øvrig også tilgjengelig for Windows Mobile og Symbian. Et lignende tastatur er Swype, som blant annet kommer ferdig installert på Samsung-telefoner (snart med norsk språkstøtte), men betaversjonen du kan registrere deg for og eventuelt prøve ut støtter ikke norsk. Om det blir tilgjengelig i Android Market etter hvert er usikkert, siden det ser ut til at Swype-skaperne heller prøver å gjøre avtaler med telefonprodusentene.

  Smart Keyboard

  Liker du bedre å bruke den klassiske T9-tilnærmingen slik det var på alle mobiltelefoner i "gamle dager"? Smart Keyboard kan brukes både som QWERTY-tastatur og som T9-tastatur, der ABC, DEF, GHI etc. er grupperte på numeriske taster. Mange jeg snakker med savner nettopp dette med touch-baserte mobiltelefoner.

  Med Smart Keyboard kan du skrive på den gode, gamle T9-måten.
  Med Smart Keyboard kan du skrive på den gode, gamle T9-måten. Vis mer


  Smart Keyboard er ellers et avansert tastatur med støtte for skins for å skreddersy den visuelle biten og støtter også norsk ordliste. Du kan definere autotekster for kjapt å kunne skrive tekst du pleier å skrive ofte (på samme måte som i Windows-programmet Texter eller Mac-programmet Textexpander), du kan bytte ut enter-knappen med en egen smiley-knapp (hvor ofte trykker du egentlig enter når du skriver tekstmeldinger uansett?) og mer til.

  Applikasjonen kan prøves gratis, men med begrenset funksjonalitet, i 24 timer (prøveversjon) før du eventuelt må oppgradere til pro-versjonen (¤2). Har du ikke tilgang til den betalte delen av Android Market, kan den kjøpes via SlideME.

  Slik kjøper du fra Android Market

  Math keyboard

  Har du ofte behov for å skrive matematiske tegn som ∑, ± og sånn, kan du bruke Math Keyboard for å skrive disse tegnene. Disse kan også være kjekke å bruke mot Wolfram|Alpha.


  WiFi Keyboard

  Eller - hvorfor skrive på telefonen i det hele tatt? Med WiFi keyboard aktivert, kjører telefonen en server som gjør at du kan peke nettleseren på PC-en til en gitt URL (vises på telefonen), slik at du kan bruke tastaturet på PC-en for å skrive.

  Dette krever riktignok at du a) er på samme trådløse nettverk eller b) har koblet telefonen til PC-en via USB-kabel. Vi skal innrømme at vi ikke fikk dette til å fungere på kontoret, men det kan være verdt et forsøk om du synes det er knotete å skrive på telefonen overhodet.

  Tastaturer som ikke støtter norsk

  Det finnes også en rekke fiffige tastaturer som ikke støtter norsk foreløpig, men som det kan være greit å ha et øye på i tilfelle norsk språkstøtte kommer. Oppdager du at en av disse får støtte for norsk, må du gjerne sende oss en epost og si i fra.

  SwiftKey - Denne ser ganske imponerende ut - Swiftkey er et tastatur som over tid lærer seg hvilke ord du pleier å skrive etter hverandre, slik at du kan få forslag til neste ord uten å måtte skrive. Se YouTube-videoen under for demonstrasjon:


  Thickbuttons - Denne ser også veldig smart ut. Thickbuttons baserer seg på ordlista og når du trykker en bokstav, gjør den at antatt påfølgende bokstaver blir større enn resten slik at du treffer dem lettere.

  La oss igjen ty til YouTube:


  Ultra Keyboard - også en habil utfordrer med mange funksjoner, integrert verktøylinje med kjapp tilgang til smileys etc., samt kompakt variant der flere taster grupperes. Lenka peker til 24-timers prøveversjon, og fullversjonen koster $2,79.

  En annen godbit, som ennå ikke har sett dagens lys, er BlindType, som virker ekstremt fleksibel der du også kan bruke tastaturet uten en gang å se det. Sjekk DinSides artikkel om BlindType og kryss fingrene for at det kommer til et håndsett nær deg - med norsk språkstøtte.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer