Bytte glass på iPhone 4

Javisst kan du gjøre det selv, men dette må du vite.

Å bytte glass på iPhone 4 er en omstendelig prosess, men slett ikke noen umulig oppgave. Kostnaden er ca 1/10 i forhold ti l å få verkstedet til å gjøre jobben. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Å bytte glass på iPhone 4 er en omstendelig prosess, men slett ikke noen umulig oppgave. Kostnaden er ca 1/10 i forhold ti l å få verkstedet til å gjøre jobben. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glasset på iPhone og andre smartmobiler har dessverre en stygg tendens til å knuse når du mister telefonen i bakken. Og i bakken kommer den til å gå, før eller siden. Å bruke en bumper eller deksel kan være til hjelp noen ganger, men slett ikke alltid.

Burde vært enkelt

Man skulle kanskje forvente at det burde være en enkel prosess å bytte glasset, siden det er så stor fare for at det kommer til å knuse på ett eller annet tidspunkt, men dengang ei. Prosessen er omfattende, og ikke minst kostbar.

Du bør altså ikke bli overrasket om verkstedet tar 1.500 kroner eller mer for å bytte glass på en iPhone 4 eller Galaxy S III.

Da kan det være fristende å ta saken i egne hender og bytte glasset selv. Undertegnede har byttet glass og LCD på flere iPhone 3G og 3GS, og jeg beskrev prosessen i denne artikkelen.

Prosessen har imidlertid blitt vesentlig mer omfattende på nyere utgaver av iPhone, men da husets yngstemann kom fortvilet hjem fra kulturskolen med en nærmest pulverisert skjerm på sin iPhone 4, bestemte vi oss for å gå prosessen nærmere i sømmene.

Slik gikk vi fram:

1. YouTube
Enten man ønsker å lære grunntrinnnene i salsa, tryllekunster eller reparere mobiltelefoner, er YouTube en uvurderlig kilde til kunnskap. Det ligger ute mange videoer som beskriver prosessen med å bytte glass på iPhone i detalj, mange av dem bortimot en halv time lange. Vi fant til slutt ut at videoen under gav oss mest kjøtt på benet:

2. eBay

image: Bytte glass på iPhone 4


Etter å ha kjørt filmen et par ganger startet vi søk etter glass på eBay. Glasset i seg selv kan du få for 20 kroner, men det anbefales å kjøpe både glass og LCD i ett. Dette fordi LCD-en sitter fast i glasset, og kan være vanskelig å skille fra glasset uten å ødelegge den.

Merk også at det er forskjellig glass+LCD for iPhone 4, 4S, og versjoner for GSM (vårt system) og CDMA (amerikansk system). Så her gjelder det å holde tunga rett i munnen når du leter etter best pris.

Å velge en top rated seller er heller ingen dum idé. De billigste leverandørene er sjelden de beste. Les alltid kundevurderingene før du slår til.

3. Handle
Vi bestemte oss til slutt å kjøpe dette settet med glass, LCD og nødvendig verktøy. Det kostet oss 25,99 dollar, inkludert frakt til Norge.

Omregnet i norske kroner blir det 144 kroner med dagens kurs, omtrent 1/10 av hva du må forvente å betale dersom du lar andre gjøre jobben for deg.

4. Vente
Det tok ca 14 dager fra vi bestilte settet, til det dukket opp på postkontoret. Merk at antall dager kan variere stort. Svært mange av selgerne er lokalisert i Hong Kong, og postgangen er ikke alltid den raskeste.

Går det mer enn 30 dager bør du raskest mulig gi beskjed om dette til eBay, slik at de kan kansellere kjøpet og sørge for at du får pengene tilbake på konto. Vi har opplevd det noen ganger, men eBay/Paypal er alltid raske med å tilbakeføre penger.

5. Selve jobben
I esken lå to skrutrekkere, en sugekopp, samt plastverktøy for å vippe ut plugger og deler fra telefonen, i tillegg til glass og LCD. Sistnevnte var festet sammen, og var dekket av beskyttelsesplass på for- og bakside.

Deretter rigget vi opp PC-en og startet avspillingen av videoen over. Den var til uvurderlig hjelp under prosessen. Hyppig pausing, spoling og repetisjon er naturligvis en del av pakka.

Skruer og deler er fryktelig smått, og det er en god idé å ha god belysning. Vi lagde oss dessuten et system, der skruer og deler som hører sammen ble lagt i hauger etter hverandre. Det gjorde det langt enklere for oss da mobilen skulle monteres sammen igjen etterpå.

Her har vi samlet deler som passer sammen, slik at vi kan begynne å montere fra venstre mot høyre. Den J-formede delen til venstre er hovedkortet i iPhone 4. Til høyre ser vi batteriet.
Her har vi samlet deler som passer sammen, slik at vi kan begynne å montere fra venstre mot høyre. Den J-formede delen til venstre er hovedkortet i iPhone 4. Til høyre ser vi batteriet. Vis mer


Resultatet

Det ferdige resultatet.
Det ferdige resultatet. Vis mer


Vi brukte omlag halvannen time på jobben. Neste gang vil vi sannsynligvis bruke halve tiden. Det var uansett en temmelig krøkkete jobb, og usannsynlig mange skruer. Vi sitter igjen med inntrykket av at Apple slett ikke har noe ønske om at dette er noe man skal fikse selv.

Og en viktig ting til slutt: Det nye glasset er ikke like hardt som originalglasset. Det merkes blant annet når man trykker hardt på det. Da vil man oppleve lette forstyrrelser i skjermbildet. Men oppløsning, lysstyrke og respons virker å være temmelig likt som på originalen. Husets yngstemann har i hvert fall ikke uttrykt annet enn begeistring over resultatet.

Les også: Slik bytter du glasset på iPhone 3G og 3GS