Trasig, men slett ikke umulig å reparere på egenhånd. Foto: Per Ervland
Trasig, men slett ikke umulig å reparere på egenhånd. Foto: Per ErvlandVis mer

Bytte glass på iPhone 3G og 3GS

Joda, det er mulig. Med godt lys, riktig verktøy og en porsjon tålmodighet. Vi prøvde.

Veldig mange går rundt med en sprekk i glasset på sin aldrende iPhone 3G og 3GS. Og veldig mange velger å ikke gjøre noe med det, så lenge berøringsfølsomheten fungerer.

Det er imidlertid mulig å få glasset byttet. En rekke verksteder rundt omkring gjør det, men det koster gjerne en tusenlapp, og mange kvier seg for å bruke mange penger på å reparere en etter hvert gammel mobiltelefon.

Selvgjort er velgjort?

Men det er også mulig å gjøre jobbe selv, og da kan du spare mange penger. Vi tok en surferunde på eBay, og fant glass med berøringssensorer til under 50 kroner flere steder. Leverandøren vi valgte inkluderte både lim, skrutrekker og annet relevant verktøy i pakken, som var oss i hende i løpet av 14 dager.

Vår telefon var en iPhone 3G, altså den første som var tilgjengelig for salg i Norge. Merk at etterfølgeren 3GS benytter andre sensorer og kontakter, så glass beregnet for iPhone 3G kan ikke brukes på 3GS og vice versa.

Ikke for iPhone 4

iPhone 4 har et mye sterkere glass. Når det først knuser er bytteprosessen en helt annen, og en langt mer teknisk krevende affære. Denne guiden kan derfor ikke brukes hvis du ønsker å bytte glasset selv på en iPhone 4.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen under kan du se hvordan vi utførte jobben på vår telefon, som ble god som ny. Jobben tok rundt en time første gangen vi gjorde den, neste gang tok det rundt en halvtime.

OBS! Merk at du kan vinke adjø til alt av reklamasjon og garantier, hvis du blir fristet til å prøve. DinSide påtar seg overhodet ikke noe ansvar som følge av at du gjør dette på egenhånd.

Fremgangsmåten er i grove trekk denne:

 • Skru av telefonen.
 • Skru ut to skruer på undersiden av telefonen, og ta godt vare på disse – du trenger dem igjen senere.
 • Løft skjermen ved hjelp av sugekopp. Hvis glasset er veldig knust, tape over det for å skape vakuum og for å holde det sammen.
 • Nå skal du forsiktig løsne tre kontakter, som går mellom skjermdelen av telefonen og ”resten” av telefonen, altså hovedkortet. Disse er merket 1,2 og 3. Legg den biten av telefonen som ikke inneholder skjerm til side, denne trenger du ikke på en stund.
 • Ta skjermdelen av telefonen, og skru ut seks skruer som holder LCD og glass sammen.

 • Nå fjerner du det knuste glasset fra stål/plastrammen det sitter på. Dette er limt, og det kan være nødvendig å bruke hårføner for å få limet til å løsne. Skrap forsiktig bort alle glassbitene.
 • Påfør dobbeltsidig lim-tape på stål/plastrammen, gjerne et lim som tåler plast/glass – og som tørker hurtig.
 • Lim på nytt glass til rammen. NB! Her er det meget viktig at du har fått rett glass til telefonen din. IPhone 3G og iPhone 3GS bruker nemlig forskjellig glass.
 • Så skal du feste LCD-skjermen til glasset igjen, og skru på plass de seks skruene du skrudde ut da du tok glass og LCD fra hverandre.
 • Fest så de tre kontaktene som går mellom hovedkort og skjermdelen av telefonen. Vær tålmodig og forsiktig her, dette er ofte den mest knotete biten.
 • Deretter klikker du skjermen på plass i kabinettet, eller resten av telefonen om du vil.
 • Skru så inn de to skruene du skrudde ut på undersiden av telefonen.

 • Skru på telefonen. Hvis du har gjort alt riktig, har du nå en telefon som er god som ny.

Trasig, men slett ikke umulig å reparere på egenhånd. Foto: Per Ervland
Trasig, men slett ikke umulig å reparere på egenhånd. Foto: Per Ervland Vis mer


(DinSide har også gjort dette på TV for TV2 Hjelper Deg, i sending 29. september 2011)

Samleside: Slik gjør du det