Bytt ut standardappene på iPhone

Det finnes mange gode alternativer til Apples egne.

Er du ikke helt fornøyd med appene som kommer forhåndsinstallert på iPhone-en din? Prøv en av de 800 000 andre alternativene på App Store, da vel! Foto: DinSide/Apple
Er du ikke helt fornøyd med appene som kommer forhåndsinstallert på iPhone-en din? Prøv en av de 800 000 andre alternativene på App Store, da vel! Foto: DinSide/AppleVis mer

iPhone kommer med en rekke forskjellige apper forhåndsinstallert. Safari, Mail, Notater, for å nevne noen.

LES OGSÅ:

De fleste av dem fungerer helt fint, men mange av dem er veldig enkle, i kjent Apple-stil. For noen kan de bli i enkleste laget. Eller så kan det være at det mangler en eller annen livsviktig funksjon.

App Store er heldigvis fylt opp av minst like bra, om ikke bedre tredjepartsapper, som kan være verdt å sjekke ut. Vi har samlet sammen noen av våre favoritter.

PS: De fleste av appene nedenfor fungerer med iPod touch, og noen kan også brukes på iPad.

Les også: Slik frigjør du plass på iPhone

Nettleser: Chrome

Vi liker godt fanehåndteringen til Chrome for iOS. Du kan til og med gå fra en fane til en annen bare ved å sveipe fingeren tvers over skjermen. Foto: Kirsti Østvang
Vi liker godt fanehåndteringen til Chrome for iOS. Du kan til og med gå fra en fane til en annen bare ved å sveipe fingeren tvers over skjermen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple lar ikke brukerne velge en annen standard-nettleser som på iOS, men det betyr ikke at det er umulig å bruke noe annet enn Safari på iPhone-en. Det finnes flere gode nettlesere på App Store, men Google Chrome er kanskje den aller beste. Ikke bare er den rask, den synkroniserer også med Google-kontoen din, slik at du kan få tilgang til åpne faner, bokmerker, passord og søkefeltdata på tvers av alle enheter du bruker Chrome med.

Chrome for iOS har flere andre smarte funksjoner også. Det har felles adresse- og søkefelt, pen og smidig fanehåndtering og muligheten til å åpne sider i privat surfemodus Nylig fikk den også støtte for trådløse utskrifter.

TIPS: Å bruke Chrome som eneste nettleser i iOS går imidlertid ikke helt smertefritt. Det skyldes at det som nevnt ikke er mulig velge den som standard nettleser i operativsystemet. Hvis man for eksempel åpner en kobling fra en tekstmelding, vil nettsiden åpnes i Safari. Du kan omgå dette, i hvert fall delvis. Løsningen er å lage en "bookmarklet" til Safari som sender siden til Chrome i stedet. Sjekk oppskriften hos Lifehacker.

Last ned: Chrome for iOS (App Store, gratis)

Kalender: Fantastical

Fantastical ser mye stiligere ut enn Apples kalender gjør. Og det er også lettere å få oversikt. Foto: Kirsti Østvang
Fantastical ser mye stiligere ut enn Apples kalender gjør. Og det er også lettere å få oversikt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

For noen duger den innebygde kalenderen i iOS i massevis, mens andre trenger noe som har litt flere funksjoner og finesser. Fantastical er alt Apples kalender-app burde vært. Den har et langt mer forseggjort brukergrensesnitt som gir deg et kjapt overblikk over alt som står på timeplanen din.

Fantastical har to ulike type kalendervisninger. «DayTicker» viser en oversikt over en femdagers-periode, med dagens dato, to dager bakover og to dager fremover. Denne kan du sveipe i begge retninger for å gå tilbake eller frem. Du kan også få opp en månedsvisning ved å dra «DayTicker»-linjen ned. Alle avtaler er listet opp nedenfor begge kalendervisningene, med både navn, sted og tidspunkt. Fantastical fungerer med alle de samme kalenderkontoene du har satt opp på iOS-enheten din, inkludert iCloud, Google Calendar og Exchange. Appen bruker fargekoding for å vise hvilken kalender en avtale hører til.

En annen litt fiffig ting med Fantastical er at den støtter såkalt naturlig språk. Det vil si at den kan analysere det du skriver inn og gjøre det om til en avtale. Det fungerer ikke med norsk, men du kan bruke engelsk og få et ganske greit resultat. Skriver du inn "Middag Terje on friday 8 pm" lagres avtalen "Middag Terje" på fredag klokka 20:00. Og en liten ekstra godbit: du kan skru på visning av ukenummer!

Last ned: Fantastical for iPhone (App Store, 35 kroner)

E-post: Sparrow

Sparrow har smarte flerfingerbevegelser. Sveip til venstre på en e-post for å få opp en egen oppgavelinje. Foto: Kirsti Østvang
Sparrow har smarte flerfingerbevegelser. Sveip til venstre på en e-post for å få opp en egen oppgavelinje. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den innebygde e-postappen i iOS har utviklet seg en del gjennom årenes løp, men den har fremdeles sine mangler. Gmail-brukere vil for eksempel savne muligheten til å håndtere etiketter, stjernemerking og den slags. Sparrow er appen som kan hjelpe deg med dette, pluss litt til.

Sparrow minner på mange måter om Facebook-appen, med samme farger og samme menyfunksjonalitet på venstre side. Den er enkel å navigere i, og ved hjelp av en drøss ulike sveipebevegelser får du håndtert e-posten din på en effektiv måte. Gmail-brukere vil finne alt de trenger i Sparrow.

Det eneste store aberet med Sparrow er at den mangler push-notifikasjoner. Dette skyldes begrensninger i iOS og at utviklerne ikke ønsker å sende e-postmeldingene til brukerne gjennom en ekstern push-server. Det er alltids mulig å bruke den vanlige Mail-appen til varsler, og så bruke Sparrow til å lese e-posten (og den kan også åpne lenker i Chrome!).

Last ned: Sparrow for iPhone (App Store, 21 kroner)

Meldinger: WhatsApp

iMessage er en kjekk tjeneste som lar deg sende "gratis" meldinger til andre, men det kreves at mottakeren også er Apple-bruker. Og det er nå en gang sånn at ikke alle her i verden har en iPhone, iPad eller Mac. WhatsApp løser det problemet. Den er tilgjengelig på iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry og Symbian, så plattform bør ikke være noe hinder.

Brukergrensesnittet til WhatsApp kunne kanskje vært litt stiligere, men funksjonsmessig er det lite å utsette på appen. Du kan sende både tekst, bilder, videoer, lydklipp, kontaktinformasjon eller stedsplassering. Bruker du en app som dette, kan du dessuten spare penger på mobilregningen, spesielt når du er i utlandet. Et annet bra alternativ er Viber, som det også er mulig å ringe med.

Last ned: WhatsApp for iPhone (App Store, 7 kroner)

Kart: Google Maps

Vi husker vel alle dramaet rundt Apples nye kart som utspant seg ved lanseringen av iOS 6 i fjor høst. Apple byttet ut Google Maps med sine egne kart, men de holdt ikke mål, . Apple-sjef Tim Cook måtte til og med ut med en offentlig beklagelse. Heldigvis har Apples kartapp blitt bedre siden den gang, men for mange vil det fremdeles ikke være et alternativ.

Google lanserte sin egen Maps-app for iOS ikke lenge etter Apple lanserte sin, og konkurransen ser ut til å ha kommet brukerne til det gode. Google Maps for iOS er en kjapp og lekker app som du garantert ikke vil rote deg bort med. Ikke bare har den full navigasjonsfunksjonalitet, med norske stemmer og steg for steg-veiledning, men den uvurderlige Street View-funksjonen er også på plass.

Last ned: Google Maps for iPhone (App Store, gratis)

Google har laget en ganske så fin kartapp for iPhone, men en egen iPad-versjon er foreløpig ikke lansert. Foto: Kirsti Østvang
Google har laget en ganske så fin kartapp for iPhone, men en egen iPad-versjon er foreløpig ikke lansert. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Les også: Google Maps tilbake i App Store

Musikk: Spotify

MP3 er for lengst ut, nå er det strømming av musikk som gjelder. I stedet for å bruke musikkspilleren som følger med iOS som krever at du synkroniserer musikkbiblioteket fra iTunes på datamaskinen eller kjøper musikk fra iTunes Store, er det mye enklere og ikke minst billigere å bruke en musikkstrømmingtjeneste. I senere tid har Spotify vokst til å bli det beste alternativet på iPhone. Ikke bare er appen smidig i bruk, den er også stapp full av nyttige funksjoner. Den har en veldig hendig avspillingslinje nederst på skjermen som alltid viser hva som spilles nå uansett hvor du er. Det er også enkelt å komme til venners favoritter og den har et godt organisert oppsett for innstillinger.

Last ned: Spotify for iOS (App Store, gratis)

Huskeliste: Wunderlist

Liker du ikke trebakgrunnen i Wunderlist, fortvil ikke. Du kan velge mellom flere andre bakgrunnsbilder.
Liker du ikke trebakgrunnen i Wunderlist, fortvil ikke. Du kan velge mellom flere andre bakgrunnsbilder. Vis mer

Apple har en app kalt Påminnelser som du kan bruke til å holde oversikt over alle gjøremålene dine. Denne er praktisk om du bruker iCloud, for da kan du synkronisere dataene på tvers av alle enhetene dine. Påminnelser-appen er enkel å bruke, men for noen kanskje i enkleste laget. Så hva kan du bruke i stedet? Hva med Wunderlist?

Wunderlist har ikke bare et sprekere brukergrensesnitt enn Apples app, den er også litt enklere å bruke dersom man opererer med flere ulike huskelister. Det aller kjekkeste er imidlertid muligheten til å dele huskelistene sine med andre Wunderlist-brukere, noe som gjør appen ypperlig å bruke til å ha en felles handleliste med sin bedre halvdel. Wunderlist er dessuten tilgjengelig på Android også, så da må ikke samboeren ha iPhone for å kunne vite hva han/hun skal handle med til middag i dag.

Last ned: Wunderlist for iOS (App Store, gratis)

Notater: Evernote

Apples notat-app, Notater, har vært gjenstand for mye kritikk. Mange hater hvordan den ser ut - den er laget for å minne om en ordentlig, amerikansk skriveblokk. Og blant alle Apples enkle apper, er denne helt i toppen. Det er for ikke mulig å organisere notatene på noen måte, og du kan heller ikke gi notatene en egen tittel. En kjekk ting med Notater er imidlertid at den synkroniserer over iCloud. Men om man ikke bruker Apples skytjeneste, har man mange muligheter. En app som både ser bra ut og har masse nyttig funksjonalitet er Evernote.

Evernote er langt mer enn bare en vanlig notatapp. I tillegg til tekst kan du lagre både bilder og lyd. Du kan organisere notatene i egne "notatblokker" og bruke nøkkelord for å lett hente dem opp igjen. Det er er mulig å importere innhold fra en rekke eksterne tjenester også. For eksempel finnes det tilleggsprogrammer til nettleserne for å lagre nettsider i arkivet ditt. Evernote er dessuten tilgjengelig på de fleste plattformer på mobil og datamaskiner, så den er så allsidig som det går an å få blitt. Kjøper du et premium-abonnement kan du også ha felles notater med andre brukere.

Last ned: Evernote for iOS (App Store, gratis)

Evernote kan brukes til alt fra enkle notater til avanserte innholdsarkiv. Ved hjelp av nøkkel er det enkelt å finne gamle skriv.
Evernote kan brukes til alt fra enkle notater til avanserte innholdsarkiv. Ved hjelp av nøkkel er det enkelt å finne gamle skriv. Vis mer

Vekkerklokke: Rise

Rise skifter farge på skjermen etter når tid på døgnet alarmen er satt. Mer minimalistisk enn dette blir det vel ikke? Foto: Kirsti Østvang
Rise skifter farge på skjermen etter når tid på døgnet alarmen er satt. Mer minimalistisk enn dette blir det vel ikke? Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Mange bruker telefonen som vekkerklokke. På iPhone er det Klokke-appen som brukes til det formålet. Men i motsetning til mange av Apples andre apper, kan denne faktisk bli litt for avansert. Trenger du en enklere app for å klare å stå opp om morgenen, sjekk ut Rise. Her snakker vi enkel og minimalistisk - og ikke minst veldig lekker. For å stille inn alarmen, trenger du bare å sveipe opp eller ned på skjermen - du vil se at tidspunktet endrer på seg når du gjør det. Og for å aktivere alarmen, sveiper du bare til høyre. Smidig.

Rise kommer med et sett med behagelige alarmlyder, og du kan også lage en spilleliste fra iTunes om du ønsker å bruke egen musikk i stedet. Appen funker både med og uten skjermlås, og skal også kunne brukes om du har Ikke forstyrr-funksjonen aktivert på enheten sin. Det er også mulig å sette opp gjentagende alarm, slik at du ikke må stille inn på nytt hver dag.

Last ned: Rise for iOS (App Store, 14 kroner)

Kamera: Camera+

Den innebygde Kamera-appen på iPhone fungerer fint, men noen ganger ønsker man litt mer kontroll over bildene man tar. Camera+ er en ypperlig erstatning, og er både kamera- og fotoredigeringsapp i ett.

Kameraet i Camera+ kommer med en haug med innstillingsmuligheter - du kan blant annet låse fokus, stille inn timerfunksjon eller bruke såkalt "burst mode" som gjør at du kan ta raske bildeserier. Appen har også en masse redigeringsmuligheter, som beskjæring og rotering, og du kan legge på bildeffekter og rammer. Bildene kan lagres direkte til kamerarullen på telefonen eller internt i Camera+, og de kan også deles direkte på Facebook, Twitter og Flickr.

Last ned: Camera+ for iPhone (App Store, 7 kroner)

Camera+ er kanskje den beste kamerappen som finnes for iPhone, og kanskje den beste fotoredigeringsappen også. Foto: Kirsti Østvang
Camera+ er kanskje den beste kamerappen som finnes for iPhone, og kanskje den beste fotoredigeringsappen også. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Les også: Fem fine fotoapper for iPhone

Har du byttet ut noen av standardappene på iPhone med tredjepartsapper? Del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet nedenfor!