Med BetterBatteryStats kan du finne ut hvilke apper som holder telefonen våken selv om skjermen er slått av.
Med BetterBatteryStats kan du finne ut hvilke apper som holder telefonen våken selv om skjermen er slått av. Vis mer

Bruker Android-telefonen mye batteri?

BetterBatteryStats kan hjelpe deg å finne synderen.

Publisert
Sist oppdatert

En ting som er spesielt merkbart på Android kontra de andre mobilplattformene er at telefonene kan bruke mye strøm selv om de ikke er i bruk.

Det er et resultat av fleroppgavekjøringen i Android - selv om appene har større muligheter til å utføre ting i bakgrunnen, krever det også mer strøm.

Imidlertid er det enkelte apper som har en tendens til å bruke mer ressurser enn andre. Som du ser av skjermbildet på toppen, fant vi for eksempel ut at Line har hatt ganske stor innflytelse på batteriet på vår telefon, og det endte for vår del med at den ble avinstallert.

Utvidet batteri-info

Appen vi brukte heter BetterBatteryStats, og den byr på langt mer detaljert informasjon enn det som er bakt inn i Android (tilgjengelig via innstillinger og batteri.

La oss for enkelhets skyld si at en Android-telefon befinner seg i én av tre ulike stadier:

* I bruk - skjermen er på og du bruker telefonen
* Sovende - skjermen er slått av og praktisk talt ingen prosesser kjører
* Våken - telefonen sover ikke, men skjermen er ikke nødvendigvis slått på

Det er den tredje tilstanden som er litt «skummel» hva gjelder batteribruk, der oppgaver som kjører i bakgrunnen forhindrer telefonen fra å sove selv om du ikke aktivt bruker mobilen. Dermed kan det godt være at du legger deg om kvelden og våkner opp til at batterinivået har falt et tosifret antall prosentpoeng.

Les også: Slik sparer du batteriet på iPhone og Android

Bruker Android-telefonen mye batteri?

Slik bruker du BetterBatteryStats

Første gang du starter denne appen byr den ikke på så mye informasjon, ettersom den starter loggingen først da. Derfor bør du la den kjøre et par timer før du åpner den igjen.

Når du har gjort det, finnes det to nedtrekkslister i hovedskjermbildet. Det ene (nederst) angir tidsrommet du vil se statistikk for. Her kan du velge mellom følgende:

* Since charged - tiden siden telefonen ble fulladet 100%
* Since unplugged - tiden siden du dro ut ladekabelen, uavhengig av batterinivå
* Since screen off - tiden siden du slo av skjermen sist
* Since boot - tiden siden du tok en omstart av telefonen
* Since custom ref. - lar deg sette et referansepunkt manuelt

I den øverste nedtrekkslisten kan du velge ulike statistikker.

«Other» viser deg hvor mye tid telefonen har brukt i ulike stadier. Tre av dem er nevnt lenger opp, og i tillegg kan du se hvor lenge du har snakket i telefonen, hvor lenge wifi/bluetooth har vært aktivert, hvor lenge skjermen har vært slått på og så videre. Her kan det være verdt å merke seg forholdet mellom «deep sleep», «awake» og «screen on». I eksempelet til høyre ser du at vår telefon har vært våken i 26 minutter selv om skjermen bare har vært på i ti av dem.

Les også: Spar batteriet med JuiceDefender

«Wakelock»

Før vi går videre skal vi også ta et par ord om «wakelock». Som navnet tilsier innebærer dette at programvaren i telefonen hindrer telefonen fra å sove.

Disse er så delt opp i «kernel wakelock» – sentrale prosesser som hindrer telefonen i å sove mens den er i bruk (skjermen er på), og «partial wakelock», som er det apper foretar seg når skjermen ikke er tent. For eksempel trenger Spotify en partial wakelock for å spille musikk selv om du slår av skjermen.

Enkelte apper har svakheter i kodingen slik at de oppretter en «partial wakelock» uten å slippe den igjen (eller oppretter en slik alt for ofte), og da bruker telefonen mye strøm selv om den ikke er i aktivt bruk.

Bruker Android-telefonen mye batteri?

Vi fant dermed vår syndebukk under «partial wakelock». Her kan du se hvilke apper og prosesser som har forhindret telefonen fra å sove selv om skjermen har vært slått av.

Til høyre ser du det samme skjermbildet som på toppen, og der fremkommer det at Line-appen i løpet av tretten timer har sørget for 951 wakelocks fordelt på nesten tre timer total prosessortid. Det forklarer i stor grad at batteriet har sunket fra 100 til 25 prosent på de nevnte timene. Som du ser har også Googles karttjeneste stått for en merkbar andel – det kunne vi ha redusert ved å slå av sporingsfunksjonene i innstillinger-menyen.

Appen gir deg også mulighet til å se nettverkstrafikk, prosessorbelastning og mer til (enkelte ting krever at du har rootet telefonen). Sliter du med kort batteritid, kan det være vel verdt å ta en titt for å se om det finnes en syndebukk eller flere.

BetterBatteryStats (Google Play, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer