Ved hjelp av en liten adapter kan du fortsatt bruke de gamle ladekablene dine til ny iPad og iPhone. Den kan også brukes til eldre høyttalerdokker og lignende, men vær obs på at den ikke står like stødig. Foto: Bjørn Eirik Loftås, som har tatt alle bildene i artikkelen
Ved hjelp av en liten adapter kan du fortsatt bruke de gamle ladekablene dine til ny iPad og iPhone. Den kan også brukes til eldre høyttalerdokker og lignende, men vær obs på at den ikke står like stødig. Foto: Bjørn Eirik Loftås, som har tatt alle bildene i artikkelenVis mer

Bruk gammelt utstyr med ny iPhone

Vi har testet Apples adapter fra Lightning til 30-pinners kontakt. Fungerer den like bra som direktekobling?

Overgangen fra 30-pinners-kontakt til den nye såkalte «Lightning»-kontakten var en av de store endringene som kom med iPhone 5 i fjor, og siden også på fjerde generasjon iPad, iPad mini, iPod Nano og iPod Touch. Den nye kontakten er langt mindre, og har den fordelen at det ikke spiller noen rolle hvilken vei du putter i ladekabelen.

Bruke gammelt utstyr?

Den største ulempen er naturligvis at det finnes ekstremt mye ekstrautstyr i markedet som er tilpasset den gamle 30-pinners-kontakten, inkludert høyttalerdokker og musikkanlegg i bilen. Har du en eldre iPhone eller iPad har du dessuten garantert ladekabler du ønsker å bruke videre.

Heldigvis har Apple laget løsninger på dette. Vi har tidligere omtalt denne overgangskabelen, denne gangen har vi testet en adapter som vil være det mest hensiktsmessige å bruke når iPhone eller iPad skal stå i dokk.

Bruk gammelt utstyr med ny iPhone


Les også: Mobiler spiser opp brett og PC-er

Både ulemper og fordeler

Adapteren bygger et par centimeter i høyden, og en fordel med dette er at du kan bruke iPad i mange dokker som egentlig er beregnet for iPod Touch og iPhone. Den største ulempen er imidlertid at hvileflaten blir noe begrenset, noe som også gjør at iPaden ikke står like støtt. For iPod og iPhone Touch vil ikke dette være noe stort problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk gammelt utstyr med ny iPhone


Fungerer det ellers like bra som direktekobling? Vår erfaring er at det i de fleste tilfellene vil fungere nøyaktig likt. Vi har imidlertid opplevd at høyttalerdokker noen ganger har brukt litt lenger tid på å bli gjenkjent og ta lading enn med eldre i-enheter som har vært koblet til direkte. Noe stort problem har det imidlertid ikke vært.

Adapteren koster 229 kroner hos Apple. Vi har sett den andre steder ned mot 149 kroner, og det finnes også rimeligere kopier i markedet - men de kan vi naturligvis ikke gå god for uten å ha testet dem.

Les også: Feil på feil i ny iOS