Brannfarlig vekkerklokke?

Norsk brannvernforening misliker at den populære iPhone-applikasjonen Sleep Cycle Alarm Clock må lades på madrassen.

- I likhet med andre elektriske produkter som er koblet til en strømkilde kan mobiltelefonen være en potensiell brannkilde, hvis den blir varm nok, sier Norsk Brannvernforening. Foto: Per Ervland
- I likhet med andre elektriske produkter som er koblet til en strømkilde kan mobiltelefonen være en potensiell brannkilde, hvis den blir varm nok, sier Norsk Brannvernforening. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke skrev DinSide Helse om den nye og populære iPhone-applikasjonen Sleep Cycle Alarm Clock, som garanterer å vekke deg på en mer naturlig måte, slik at du føler deg mer våken og uthvilt om morgenen.

Les artikkelen her: Våkn opp uten vekkerklokke

Før du legger deg velger du et tidspunkt du vil stå opp på. Applikasjonen finner ut når du sover lettest fra 30 minutter før vekketidspunktet, ved å registrere bevegelsene i madrassen. Mobiltelefonen må ligge på madrassen ved siden av hodeputen din, og den bør helst være koblet til stikkontakten.

Spørsmålet mange stiller seg er om denne applikasjonen kan være brannfarlig. Og med tanke på stråling, hvor farlig er det å la mobilen ligge tett opptil hodet gjennom hele natt?

Les også: Stadig flere leker som kan gi brannskader

Mange kritiske

Det har kommet flere kritiske innlegg i debattforumet etter vi la ut artikkelen om Sleep Cycle Alarm Clock:

- Det er jo sinnsykt! Man legger seg ikke til å sovne med elektriske apparater i senga. En iPhone har smeltet før.

- Ha ALDRI en lader koblet på i et soverom om natten. Dersom en lader går varm om natten, så er du FERDIG som menneske lenge før en røykvarsler vil reagere. En lader som smelter vil slippe ut blåsyregass, og dette dør du av før røykvarsleren i det hele tatt rekker å reagere.

- Er dere klar over hvor mye mobilen stråler? Og den skal dere ha i sengen....

Er det virkelig slik at denne applikasjonen er brannfarlig? Og hva med strålefare? Vi spør ekspertene.

Les også: Her er verstingmobilene

Ikke noen god ide

Informasjonssjef i Norsk Brannvernforening, Sturle Hagen, synes ikke det er noen god idé å gå til sengs med en mobiltelefon når den er til lading.

- I likhet med andre elektriske produkter som er koblet til en strømkilde kan mobiltelefonen være en potensiell brannkilde, hvis den blir varm nok. Særlig dersom den også skulle bli tildekket av for eksempel et laken eller en dyne. Derfor anbefaler vi ikke dette, sier han til DinSide Helse.

Han legger til at som et «føre var» prinsipp, bør mobiltelefon lades mens man er tilstede og er våken.

- Plast som brenner utvikler mye og giftig røyk. Skulle en mobiltelefon ta fyr mens du har den i senga og selv sover, vil sengetøyet kunne bidra til brannutviklingen og man blir eksponert for giftig røyk og farlige gasser.

- Men blåsyregass, slik en nevner i debattforumet?

- Vi er kjent med at en del plastmaterialer kan utvikle blåsyregass ved brann. Vi er ikke kjent med om dette gjelder plasttyper som benyttes i mobilladere. Branngass, enten det er fra plast eller andre materialer, er uansett farlig å innånde, avslutter Hagen.

Les også: Førstehjelp ved brannskader

Liten strålefare

På nettsidene til Statens strålevern står det at på grunnlag av dagens kunnskap og anbefalte retningslinjer antar man at bruk av mobiltelefoner og andre trådløse telefoner ikke innebærer noen risiko for helseskade.

Det bekrefter også informasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy, som snakker både om vanlige mobiltelefoner som ligger på nattbordet, og iPhonen som ligger på madrassen.

- En mobiltelefon som ikke er i bruk og som er i standby-modus, sender i svært liten grad ut signaler. Det vil si at eksponeringen er minimal. Det er når du snakker i telefonen at det er eksponering å snakke om. Når den er på men ikke i bruk, sender telefonen kun svake pulsede signaler med jevne mellomrom for å sikre seg at den er i kontakt med en basestasjon, sier han.

Noen mener imidlertid at man skades av mobilen

Han legger til:

- Vi gir råd om hvordan eksponeringen kan reduseres, men da dreier det seg om å bruke handsfree, sørge for god dekning under samtale og bruke mer sms. Er du likevel bekymret, er jo en enkel sak å legge telefonen lenger vekk fra hodeputa, forteller Fedøy, som antar at brannfare er en mer aktuell problemstilling.

- Det må være opp til den enkelte hvordan man vil bruke mobiltelefonen. Våre råd for å kunne redusere strålingen knytter seg til samtaler.

Stråling fra mobil øker ikke kreftrisiko

Ikke noe problem

Hos Lexware Labs, som har utviklet applikasjonen, kan deleier Maciek Drejak forteller at han ikke frykter noen brannfare så lenge man ikke legger telefonen under madrassen.

- Vi har testet dette, og blir iPhone-en for varm, vil den automatisk slå seg av. Legger du den bare under lakenet vil heller ikke telefonen bli for varm. Vi følger dessuten Apples anbefalinger når vi utviklet applikasjonen, og oss bekjent er det ingen brannfare ved å legge telefonen under lakenet mens den står på lading, sier han til Computerworld.