Bør du skru av eller på automatisk oppdatering av apper?

Det er flere grunner både for og i mot.

<b>OPPDATERINGSDILEMMA:</b> Skal du la telefonen oppdatere appene dine for deg eller skal du gjøre det selv? Foto: KIRSTI ØSTVANG
OPPDATERINGSDILEMMA: Skal du la telefonen oppdatere appene dine for deg eller skal du gjøre det selv? Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Appene vi har installert på smarttelefonene våre oppdateres stadig vekk. De får ny design, nye funksjoner og sikkerhetshull tettes.

Noen synes det er et herk å stadig vekk skulle oppdatere appene de har installert på sine telefoner. Derfor er det på de fleste mobiler mulig å skru på automatisk oppdatering av apper.

Det innebærer at så fort en ny versjon av en app er ute i den gjeldende app-butikken, lastes den opp på din telefon, av og til uten at du får beskjed om det engang.

For noen kan det være kjekt å slippe å måtte forholde seg til alle disse oppdateringene, men er det egentlig så lurt å ha på automatisk oppdatering av apper?

Her er grunner som taler både for og i mot å skru det på.

LES OGSÅ: Slik gjør du mobilen klar for kveldsbruk

Ja til automatisk oppdatering

HVA ER NYTT? Har du iPhone, kan du åpne App Store-appen og gå til Oppdateringer for å se om noen apper er klare for oppdatering. Her kan du som regel også se hva oppdateringene inneholder. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVA ER NYTT? Har du iPhone, kan du åpne App Store-appen og gå til Oppdateringer for å se om noen apper er klare for oppdatering. Her kan du som regel også se hva oppdateringene inneholder. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Som nevnt er en av fordelene med automatiske oppdateringer, at du selv slipper å foreta deg noe. Kjekt for oss som er både glemske og late.

Særlig hvis en app får en viktig sikkerhetsoppdatering, er det lurt å installere den nye versjonen så raskt som mulig. Det kan også være at en oppdatering gjør appen mer stabil enn før.

Er du ikke blant dem som stadig vekk sjekker etter nye oppdateringer, bør du sannsynligvis skru funksjonen på.

Dersom du gjør det, anbefaler vi at du skrur av automatisk oppdatering over mobilnettet, slik at du ikke bruker unødvendig med mobildata.

Apple har satt en begrensning på oppdatering av apper over mobilnettet på 100 megabyte, men fem apper på 50 megabyte, blir til sammen en del likevel.

LES OGSÅ: Slik sikkerhetskopierer du mobilbildene på nettet

Nei, nei, nei!

SKRU AV ELLER PÅ? Skal du først skru på automatisk oppdatering av apper, anbefaler vi at du skrur av at du skal bruke mobildata, så du ikke får unødvendig høy mobilregning. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SKRU AV ELLER PÅ? Skal du først skru på automatisk oppdatering av apper, anbefaler vi at du skrur av at du skal bruke mobildata, så du ikke får unødvendig høy mobilregning. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det er likevel et par gode grunner til å ha automatiske oppdateringer skrudd av:

For det første kan man se hva som er nytt i en app før man oppdaterer den. Ikke nødvendigvis fordi man da vil la være å oppdatere, men først og fremst så man blir bevisst på hva som er nytt.

Er du også en av dem som får angst av for mange røde varsler på App Store, så lar man det normalt ikke gå spesielt lang tid før en oppdatering dukker opp, til man installerer den nye versjonen (hva er det som feiler dere som har 30-40 ventende oppdateringer, egentlig?!)

Av og til hender det også at en app slutter å fungere etter oppdatering. Det skjer særlig i forbindelse med oppgradering av operativsystemet på telefonen, for eksempel når Apple slipper en ny versjon av iOS.

Da er det bedre å avvente i en dag eller to for å se om noen andre rapporterer om feil.

Dette gjelder kanskje særlig hvis du har en gammel telefon, da nye apper kan være både trege og fungere dårlig på eldre maskinvare.

Og så er det som nevnt aspektet med at automatiske oppdateringer kan spise av datatrafikken dersom man har valgt at det skal gjøres over mobilnettet.

Her finner du innstillingen

TRE ALTERNATIVER: Har du Android-telefon, har du disse tre valgmulighetene hva gjelder automatisk oppdatering av apper. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TRE ALTERNATIVER: Har du Android-telefon, har du disse tre valgmulighetene hva gjelder automatisk oppdatering av apper. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Har du iPhone, går du til Innstillinger > iTunes og App Store. Her må du enten aktivere eller deaktivere Oppdateringer avhengig av om du ønsker å ha på automatiske oppdateringer eller ikke.

På Android, åpne Google Play Butikk-appen, gå til Innstillinger > Oppdater apper automatisk. Her få du tre alternativer. Velg enten:

  • Ikke oppdater apper automatisk,
  • Oppdater appene automatisk når som helst
  • eller Oppdater apper automatisk bare via Wi-Fi.
  • Har du skrudd av eller på automatisk oppdatering av apper? I så fall hvorfor? Legg igjen en kommentar under!

    LES OGSÅ: Problemer etter oppdatering til iOS 9?