Bluetooth tar av i 2002

En vakker dag vil kabler gå i glemmeboka. Kanskje ikke med det første, men stadig flere produsenter lanserer produkter som støtter Bluetooth-standarden for trådløs overføring. Vi har oversikten over hva du kan vente deg i løpet av året.

Det har allerede gått noen år siden vi hørte om Bluetooth-teknologien for første gang. Vi i DinSide publiserte vår første artikkel om Bluetooth i oktober 1998, men den store utbredelsen har latt vente på seg.

Bluetooth-konseptet ble startet av flere ledende teknologibedrifter som Ericsson, Nokia, IBM og Intel. Ideen er svært enkel – en billig og liten radiobrikke, som bygges inn i mobiltelefoner, bærbare, håndholdte og stasjonære PCer, skrivere, kameraer og mange andre typer utstyr. Brikken skal tillate enkel og rask overføring av data – tenk deg å kunne skrive ut et bilde du har fått tilsendt på mobiltelefonen på en skriver som står på andre siden av rommet, uten å måtte fysisk koble dem sammen på noen måte.

Den første perioden etter at Bluetooth-standarden ble lansert, ble realiteten overskygget av fantasier om hvor revolusjonerende teknologien skulle bli. Fakta er at nå, tre år etter, er det ikke mange Bluetooth-produkter på markedet, og de du får kjøpt har ganske begrenset funksjonalitet.

Spesifikasjonsmessig er ikke Bluetooth verdens raskeste trådløse teknologi, den kan på ingen måte måle seg med 802.11-nettverkene, med sin begrensning på 10 meters avstand og 1 Mbps overføringskapasitet. Men det er heller ikke meningen, Bluetooth skal først og fremst brukes til rask sammenkobling av mobilt og stasjonært utstyr, mens WLAN er mer rettet mot bedriftsbehov.

Hva bringer 2002?

Bluetooth tar av i 2002

Etter en sakte utvikling, mange diskusjoner og uenigheter, begynner nå Bluetooth-utviklingen å ta av på alvor. De første masseproduserte enheter med Bluetooth begynte å dukke opp i løpet av fjoråret, og mange flere er ventet i tiden fremover.

Ericsson, som i sin tid var den største pådriveren for teknologien, var også det første selskapet som lanserte en Bluetooth-utstyrt mobiltelefon – R520. Siden den gang har svenskene kommet med to andre telefoner som støtter teknologien, T39 og T68.

Nokia har naturligvis også Bluetooth-telefoner. 6210-modellen har ingen innebygd støtte, men et Bluetooth-batteri kan kjøpes separat. Oppfølgeren 6310 har støtte for standarden rett ut av esken. Også den kommende 7650 har Bluetooth-støtte.

Det finnes også bærbare og håndholdte PCer med innebygd Bluetooth – Compaq iPaq 3870 er et godt eksempel. HP har lansert en skriver (dj 995) med støtte for teknologien, og Sony har to Bluetooth-videokameraer tilgjengelige.

Det viktigste er imidlertid hva som ventes fremover. På CES-messen nylig, ble det vist Bluetooth-produkter i bøtter og spann. For eksempel et handsfree-sett til bruk i bil fra Motorola. Settet har flere interessante funksjoner, som stemmeaktivering, minne med plass til 100 numre og automatisk sammenkobling med telefonen, også mens samtalen pågår. Microsoft brukte messen til å vise frem en versjon av Windows CE-operativsystemet, som nå er utstyrt med Bluetooth-drivere, mens flere andre selskaper som Fujitsu, Samsung og Nokia lanserte diverse innretninger som også støtter teknologien.

Microsoft ble i fjor kritisert for å ikke inkludere støtte for Bluetooth i Windows XP, noe som vil bli fikset i løpet av året. Snart kommer det en gratis oppgradering av operativsystemet, som inkluderer støtte for teknologien.

Sist, men ikke minst, et firma som heter nReach har annonsert at de vil snart slippe et Bluetooth-tillegg for Nintendos Game Boy Advance, som skal gjøre det mulig å spille mot hverandre trådløst.

Med så tunge aktører som Microsoft som nå entrer Bluetooth-markedet, samt flere og flere mobiltelefoner, PDAer, PCer og tilleggsutstyr med Bluetooth-støtte, virker det som om teknologiens fremtid endelig er sikret. De opprinnelige drømmene om vaskemaskiner, biler og toaletter utstyrt med Bluetooth blir nok ikke realitet i første omgang, men det er i alle fall gledelig å se at teknologien begynner å slå gjennom i ”gadgets” som mange av oss bruker til daglig.

Vi kommer til å følge utviklingen av teknologien, og kommer i nærmeste fremtid til å teste diverse løsninger basert på Bluetooth. Følg med!