Bluetooth for multimedia

Det er ingen som liker ledninger. En av løsningene for å eliminere i hvert fall noen av disse er den trådløse Bluetooth-teknologien. Stadig nye bruksområder dukker opp – nå også for multimedia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bluetooth er i første rekke beregnet på personlig kommunikasjon mellom enheter. I første rekke mellom trådløse enheter som mobiltelefoner og PDA’er seg i mellom og til for eksempel stasjonære PCer.

I tillegg er det interessant for trådløs kontakt med fellesresurser som skrivere og nettverkstilgang, særlig for brukere som ikke er kontorbundet, men stadig er på farten mellom kunder og kolleger.

Men det er også andre sammenhenger det kan være svært nyttig med en trådløs forbindelse – i multimedia.

Tung kompresjon

image: Bluetooth for multimedia

Under Bluetooth-konferansen i Amsterdam presenterte GCT Semiconductor en kraftig prosessorbrikke basert på VLWI (Very Long Instruction Word). Denne er i stand til å kode og dekode lyd og video i MPEG4-format i sanntid.

Dette åpner for kraftige løsninger i mange sammenhenger, hvor behovet for stor båndbredde har vært en begrensende faktor for å sende mediedata i sanntid.

Med denne teknikken, som komprimerer signalene til en brøkdel av den ubehandlede dataraten, kan du bruke trådløse enheter med Bluetooth til video og flerkanals lyd med høy kvalitet. Uten signalledninger.

Tenk deg muligheten til å ta opp lyd og bilde direkte til PC eller en dedikert lagringsenhet – uten kabel og uten overspilling fra bånd. En svært praktisk løsning.

I mange tilfeller vil det være behov for strømforsyning via strømnettet, men dette er jo allerede en ferdig installert infrastruktur i de fleste relevante omgivelser.

En rekke enheter kan også fungere utmerket på batteridrift, for eksempel mikrofoner, kameraer og hodetelefoner.

Høyttalere med stor effekt krever tilknytning til strømnett, men det er likevel en stor fordel å slippe å strekke signalledninger, særlig ved flerkanals lyd som for eksempel i et hjemmekinoanlegg.

Andre bruksområder for Bluetooth

Det har også blitt presentert prototyper på tastaturer og mus, skrivere, harddisker, kameraer, MIDI-keyboard og koblingsbokser.

Bluetooth kan spare oss for mange signal og data kabler, bare synd at gamle Tesla ikke løste gåten med det trådløse globale strømnettet…

(Kilde: The Inquirer)